onsdag 15 oktober 2014

The X FilesTitel: The X Files / Arkiv X - Fight the Future
Genre: Mysterium/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1998
Regi: Rob Bowman
I rollerna: David Duchovny, Gillian Anderson, Martin Landau, Armin Mueller-Stahl

Handling: FBI-agenterna Fox Mulder och Dana Scully har blivit avstängda från arkivet, istället får de utreda normala FBI-ärenden. När ett mystiskt bombdåd äger rum i Dallas, dras de in i en fruktansvärd konspiration. De riskerar sina liv för att söka efter ett dödligt virus som kan hota hela mänskligheten.

Omdöme: Denna film om de två osympatiska FBI-agenterna Fox Mulder och Dana Scully kom efter fem säsonger av den populära TV-serien "The X Files", eller "Arkiv X" på svenska. Utan att veta vad filmen handlade om var man ändå lite nyfiken. Tidigt står det klart att det kommer vara övernaturliga element inblandade, som det ofta var i serien.Mulder och Scully är satta på ett uppdrag där ett bombhot inkommit mot en federal byggnad i Dallas. De lyckas inte förhindra att bomben detonerar och spränger i stort sett hela byggnaden i bitar. Vad som blir intressant är att man hittar kropparna efter tre brandmän och en liten pojke som inte borde ha befunnit sig i byggnaden. När Mulder och Scully börjar gräva i ärendet, och får tips av Dr. Kurtzweil (Martin Landau) upptäcker de en konspiration av stora mått. Ett virus riskerar att spridas som skulle kunna utplåna hela mänskligheten...Det första som slår mig när filmen slutar är att man försökt klämma in så mycket som möjligt under de två timmarna. Det blir alldeles för mycket och man hade gjort bättre i att koncentrera sig på en eller två saker och göra dem bra istället. Nu inleder filmen lovande under första halvan eller så. Dock blir det för många ologiska och orealistiska händelser som får en att tappa intresset allt eftersom.Det blir alldeles för rörigt och man får aldrig riktigt klartecken i vad poängen med det hela var. Med tanke på att filmen ändå inledde lovande så känns det som man dribblat bort sig själv på vägen. Uppenbarligen ville man att filmen skulle agera som länk för TV-serien där man gjorde en nystart efter denna film och fortsatte på spåret som filmen lämnade efter sig. Funkar kanske för de inbitna fansen, men som ren film blir det på det stora hela för svagt.3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.9

---

Skulle filmen lyckas förmedla samma känsla som serien gjorde? Nja, både David Duchovny och Gillian Anderson är förvisso lika mekaniska och slätstrukna som i serien, men storyn som man har valt till filmen håller ingen högre klass. Visst, det ska vara övernaturligt och så, inga problem. Problemet är att det finns så många logiska luckor i storyn att hela idén faller platt i slutändan. I överlag fungerar serien bättre än filmen. Här känns det mer som om man enbart såg potentialen att suga ut några dollar extra från publiken. Plus dock för Martin Landau som "Kurtzweil".

Betyg: XX-

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Detta är en film som har flera problem, där det främsta är att den inte lyckas stå på egna ben. Men behöver helt enkelt ha följt TV-serien för att filmen ska fungera.
  Som ett fan av serien uppskattade jag filmen, men den dras naturligtvis ned av en hel del logiska luckor och en vilja att klämma in så mycket som möjligt på två timmar.

  Nåt som jag inte håller med om är dock beskrivningen av de två huvudkaraktärerna som osympatiska och slätstrukna. Duchovnys och Anderssons kemi och dynamiken mellan "the sceptic and believier" var en av grunderna till TV-seriens framgång. De två karaktärerna fungerar lika bra i filmen som i serien, enligt mig. Smaken är naturligtvis delad, men vad är det som brister enligt dig? Är de dåligt skrivna eller är det skådespeleriet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. preferenser: Först och främst, tack för din kommentar och välkommen hit!

   Till att börja med kan jag inte räkna mig själv som ett fan av serien. Såg ett par delar när det begav sig och det var för det mesta god underhållning för stunden. Lite småkuslig stämning som passade fint sent på kvällen/natten.

   Kan fullt förstå om man gillar filmen mer om man gillar/följde serien fullt ut.

   Karaktärerna har alltid varit lite roliga i mina ögon då de känns något osympatiska i uppförandet. Tror det är en kombination av skådespelarna och karaktärerna faktiskt. Har egentligen inget emot dem och det är ju en del av serien (och filmen). Så det var inget som var sämre i filmen än i serien, bara ett konstaterande att jag uppfattar dem så.

   Om Mister X vill spinna vidare på varför de är "slätstrukna" överlåter jag det till Mister X själv :)

   Radera
 2. Kanske inte lika bra som de allra bästa avsnitten i serien, men ändå en hyfsat spännande film kan jag tycka. "Osympatiska"? Now you lost me... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Hade inte sett något avsnitt från serien på väldigt länge, men Mulder och Scully, eller Duchovny och Anderson för den delen, var lika "osympatiska" som vanligt ;) Har alltid tyckt det. Fast det är deras rollkaraktärer. Så har jag alltid uppfattat dem och det är liksom en del av serien och här filmen.

   Problemet med filmen var att man försökte få med för mycket på de två timmarna. Det började klart lovande, men man förlorade intresset ju längre in man kom.

   Radera