söndag 19 oktober 2014

ThunderheartTitel: Thunderheart / Åskhjärta
Genre: Kriminalare/Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1992
Regi: Michael Apted
I rollerna: Val Kilmer, Sam Shepard, Graham Greene, Fred Ward

Handling: En FBI-agent med indianskt ursprung väcks till insikt om sitt arv när han får i uppdrag att utreda ett mord i ett siouxreservat. Filmen bygger på autentiska händelser som inträffade på 1970-talet i Pine Ridge-reservatet i South Dakota.

Omdöme: På förhand kände man sig ytterst tveksam till filmen och dess handling. En mordutredning på indiansk mark av en FBI-agent med indianskt blod. Det fick det inte direkt att vattnas i munnen. Samtidigt en film som länge dykt upp på diverse listor över sevärda thrillers. Därför kändes det som den åtminstone var värd en chans.FBI-agenten Ray Levoi (Val Kilmer) visar sig vara 1/4 Sioux-indian på sin biologiska fars sida (i verkligheten lär Kilmer vara 1/4 Cherokee). Det gör att han får uppdraget att bege sig till South Dakota där ett mord begåtts på ett indianreservat. Han möter där upp den lokale FBI-agenten Frank Coutelle (Sam Shepard) och tillsammans ska de med hjälp av indianpolisen Walter Crow Horse (Graham Greene) försöka lösa fallet. Huvudmisstänkta är en grupp radikala indianer som kallar sig för ARM, "Aboriginal Rights Movement".Filmen inleder inte alls tokigt. Man märker nästan per omgående att det är en stabil produktion med fin musik av James Horner och snyggt foto av Roger Deakins, båda flerfaldigt Oscarsnominerade och erkänt duktiga. Handlingen är inte heller så pjåkig när det hela drar igång med utredningen. Ray och Frank sköter utredningen och mysteriet tätnar.Efter kanske en halvtimme kliver Frank åt sidan och all fokus hamnar på Ray. Utredningen stannar upp och istället handlar det mesta om Rays indianursprung, något som tyvärr inte för handlingen framåt. Man känner även relativt tidigt hur allt ligger till, även om man inte vet varför. När man når upplösningen visar det sig mycket riktigt ligga till som man trott. Man får lite spänning där mot slutet när allt ska avslutas, men filmen hade blivit mycket bättre om man skippat Rays själsliga resa som tar upp hela mittdelen på en timme och istället gjort det hela till en tät mysteriethriller. Nu bjuder den förvisso på något lite annorlunda, men tyvärr blir det (åtminstone för egen del) sämre p.g.a. det.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.7

---

När man ser moderna filmer som handlar om indianer och reservat så blir man alltid orolig att de kommer innehålla en massa mambo-jambo som obegripliga metaforer, övernaturlighet och andliga ting. Tyvärr är den här filmen inget undantag vilket är lite synd. Den börjar ganska intressant den första halvtimmen, men sedan glider den in från att ha varit en mordhistoria och utredning till att Val Kilmer finner förståelse och respekt för sina farfädrar. Visst, den är inte tokig beroende på vad man förväntar sig av filmen, men riktigt spännande eller gripande blir den aldrig. Den har kvalitér men det är lite synd att den inte fortsatte i samma stil som den började.

Betyg: XXX-

4 kommentarer:

 1. Varför inledningsvis tveksam? Min minnesbild är en riktigt spännande rulle och en av Val Kilmers bästa prestationer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Eftersom jag har svårt för de övernaturliga inslagen, den "själsliga" biten och annat hokus pokus som indianer dras med ;) Mycket riktigt blev det också så, även om filmen inledningsvis höll sig undan. Det var också då filmen funkade som bäst för egen del.

   Radera
 2. Vill minnas att den var lite trist - jag har i alla fall varit sugen på omtitt

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jo, den blir lite trist när filmen handlar om huvudkaraktären istället för utredningen.

   Radera