fredag 28 november 2014

Decennier: Dags för 80-taletDet glada 80-talet brukar det kallas för. Ett decennium jag gillar väldigt mycket och är uppväxt med. Det kom väldigt många bra filmer och 80-tals känslan är i många fall oslagbar. Den gör på egen hand att det är just 80-tals filmer som jag ser om allra mest.

När det kommer till temat Decennier är det lite knepigt. Det känns som man sett det mesta av det bästa. Men riktigt så är det så klart inte. Man har missat en del och främst är det sådant man varit lite osäker på. Därför blir det med spänning jag tar mig an många av filmerna. Långt ifrån alla kommer vara välkända storfilmer, men några sådana kommer också dyka upp. Inte minst kommer en av de stora familjefilmerna ses som är "ett måste".

Till det lägger jag ett par filmer jag tidigare sett, men som jag gärna ville passa på att se om. Det är främst lite mer kända filmer och några av dessa kommer vara härliga att se om.

De fyra gemensamma filmerna som valts ut för 80-talet är långt ifrån mainstream eller de riktigt kända titlarna. Men det gör det också lite spännande. Vad kommer vi egentligen tycka om dessa lite mer okända filmer?

De fyra gemensamma filmerna för december månad (varje fredag) är:


5/12 - Where the Buffalo Roam (1980)
Bill Murray goes bananas, krökar och röker på.


12/12 - My Dinner with Andre (1981)
Två vänner träffas över en middag och filosoferar.


19/12 - Fitzcarraldo (1982)
Galne Klaus Kinski i samarbete med Werner Herzog.


26/12 - Fandango (1985)
Coming of age-film med ung Kevin Costner i spetsen.


Sammanlagt blir det runt 20 filmer för egen del, vilket betyder att en 80-tals film kommer dyka upp varje dag mellan onsdag-söndag under december månad.

Vi har detta decennium trevligt nog även med oss Jojjenito, Fiffi och Sofia som kommer att se och skriva om de fyra gemensamma filmerna.

Sist men inte minst, hoppa över till Henke för att läsa hans 80-tals intro.

8 kommentarer:

 1. Åttiotalet! Äntligen är vi här i min filmiska "nutid". Detta ska bli skoj. Jag misstänker att du kommer bjuda på en del obskyra filmer nu... Du som har sett det mesta! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det kommer verkligen bli lite allt möjligt. En del sådant jag känner att jag borde se, men som jag kanske inte varit jättesugen på tidigare. Får se vad resultatet blir. Men kul blir det så klart! :D

   Radera
 2. Jag ser fram emot våra fredagar, det kan bli läsvärda filmiska texter ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja. vi får se vad medelbetyget kommer bli :)

   Radera
 3. Hinner jag så hänger jag på Fitzcarraldo en av få filmer av Hertzog jag inte sett

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ok, låter bra. Den är ju något lång, men du har ett par veckor på dig...

   Radera
 4. Ska bli mycket spännande att se vad 80-talet har att bjuda på utöver dessa fyra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Håller med, det finns mycket av intresse att ta fram här.

   Radera