fredag 21 november 2014

Dumb & DumberTitel: Dumb & Dumber / Dum & dummare
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1994
Regi: Peter & Bobby Farrelly
I rollerna: Jim Carrey, Jeff Daniels, Lauren Holly, Teri Garr

Handling: De här två dumskallarna har ett sammanlagt IQ som vida understiger deras skonummer! Under en resa till Aspen, Colorado, gör dessa två de dummaste saker man kan tänka sig.

Omdöme: Det sägs att Jim Carrey blev erbjuden $700.000 för att spela rollen som Lloyd. Samtidigt blev en av hans andra filmer listetta vilket gjorde att hans agent förhandlade upp ersättningen till $7m, vilket var halva filmens budget. Jeff Daniels å andra sidan var man inte lika angelägna att knyta till sig som Harry och erbjöd endast $50.000. Han nappade dock direkt utan att försöka förhandla om ersättningen.Harry (Daniels) och Lloyd (Carrey) fick sina namn efter gamla storkomikern Harold Lloyd, vilket givetvis är passande när de spelar två komiska karaktärer. Till en början är dock filmen långt ifrån rolig. Harry och Lloyd visas upp som två riktiga dumskallar som förlorar sina tillfälliga jobb. De vill starta upp en egen djuraffär där de tänkt sälja maskodlingar.De hänger sedan i sin råttlägenhet när Lloyd kommer med idén att ta sig till Aspen. Han har nämligen kommit över en portfölj som drömkvinnan i hans liv lämnat på flygplatsen på väg till Aspen. Vad Lloyd inte vet är att hon lämnade den med flit då den innehöll en stor lösensumma som skulle lämnas över till två skumma typer. När de två skummisarna kommer till deras lägenhet bestämmer sig Harry och Lloyd för att snabbt som bara den sätta sig i Harrys hundbil och dra iväg mot Aspen, Colorado.Nu kommer filmen äntligen igång och humorn får till det gång på gång. Det är ofta de vågade inslagen som funkar bäst. Då de är så korkade som de är hamnar de i udda situationer. Många gånger vet de inte vad de orsakat för problem, men oftast får de själva bita i det sura äpplet.Bäst är utan tvekan Jim Carrey som bjuder på ett par minnesvärda scener. Man märker att han kommer in i sin roll bäst och en del av hans scener är även improviserade. Filmens handling är inte mycket man inte sett tidigare, men humorn får de många gånger till. Om man bortser från den inledande kvarten så får man en rolig och ganska vågad komedi. Det är många gånger pinsamma situationer som uppstår som man bara måste skratta åt (om man inte tycker det blir FÖR pinsamt vill säga). Kanske inte en favoritkomedi, men definitivt värd en titt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3

4 kommentarer:

 1. Jo, det här är en favoritkomedi för min del och jag tycker att den är väldigt rolig ända från start. Däremot kan jag hålla med om att Jim Carrey känns mer urflippad och off-manus om man säger så än Jeff Daniels. Som iofs också är väldigt rolig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: För egen del tog det alltså en stund innan filmen verkligen kom igång. Det var när de gav sig ut på sin road-trip med hund-bilen som det roliga börjar på allvar i mina ögon. Men visst fanns det ett par roliga skämt innan dess också.

   Kul att den fortfarande håller.

   Radera
  2. Hur kan man inte tycka att repliker som "It's ok, I'm a limo driver!" är ofattbart roliga?! ;) (Som alltså förekommer i början av filmen, ska jag kanske tillägga...)

   Radera
  3. Sofia: Det fanns ögonblick (repliker) i början av filmen som också var roliga. Men som helhet tyckte jag det funkade bättre efter inledningen när de ger sig iväg.

   När Lloyd sticker ut huvudet från limon och tjejen säger att hon är från "Austria" och han börjar imitera någon från Australien är ju klockren t.ex.

   Radera