lördag 1 november 2014

Entre les mursTitel: Entre les murs / The Class / Mellan väggarna
Genre: Drama
Land: Frankrike
År: 2008
Regi: Laurent Cantet
I rollerna: François Bégaudeau, Jean-Michel Simonet, Franck Keïta, Rachel Regulier

Handling: I en skola belägen i Paris förbereder sig lärarna för ett nytt skolår. Med högt satta ambitioner möter de sina elever, men det konfliktfyllda livet utanför skolans väggar kryper sig på. Läraren François försöker bryta den onda cirkeln och skapa ordning, men eleverna ifrågasätter både hans auktoritet och hans budskap. Ur konflikten föds ett intensivt, drabbande och autentiskt möte mellan gammalt och nytt, ungdom och vuxen.

Omdöme: Läraren François (François Bégaudeau) förbereder sig tillsammans med sina lärarkollegor för ett nytt skolår. Det är inte första året för honom på skolan. Skolan är belägen i Paris och eleverna är i tonåren. Franskläraren François är klassföreståndare för en klass bestående av 13-, 14- och 15-åringar. Några av dem har han haft tidigare, men många är för honom nya ansikten.Med en gång känner man en obehaglig känsla när François står framför eleverna och försöker få dem att vara tysta. Eleverna är inte direkt bråkiga eller stökiga, men de saknar respekt för sin lärare, skolan och varandra. Det blir uppenbart att det är en tuff sits läraren sitter i. Han försöker dock behålla kylan och ha en öppen dialog med sina elever. Problemet är bara att det går ut över lektionen som hela tiden blir avbruten av att eleverna inte sköter sig.Det här är främst en intressant film då den är väldigt realistisk. Så pass realistisk att det lika gärna hade kunnat vara en dokumentär. En semi-dokumentär kan man åtminstone kalla det för. Inte minst då François Bégaudeau, som spelar filmens huvudperson François också skrivit boken filmen baseras på. Det hela är alltså hans egna upplevelser som lärare på en skola i Paris. Och som jag förstått det är eleverna (åtminstone i vissa fall) hans riktiga elever och inte professionella skådespelare. Det funkar klart bra, utan tvekan.Personligen känner jag att det hela lite för enformigt under inledningen. Ja, hela handlingen utspelar sig på skolområdet, vilket inte är så dumt. Man får inte lära känna karaktärerna utanför skolan vilket gör att man inte ser hur de lever, deras familjesituation (i de flesta fallen) och hur de är privat. Det blir både till filmens styrka och största problem. Majoriteten av den över två timmar långa speltiden utspelar sig i klassrummet där läraren har svårt att få eleverna att fokusera på sina uppgifter.Något som stör mig är att det är eleverna som har kontrollen. Det är de som bestämmer och det blir faktiskt smått frustrerande att se läraren inte ha tillräckligt med makt, och auktoritet, att sätta dem på plats. Så fort han gör det, ja då har självklart eleverna rätt att anmäla honom. Eftersom det hela baseras på en lärares erfarenheter och har honom i huvudrollen är det svårt att ifrågasätta den. Den känns genuin och överdramatiserar inget, långt ifrån Hollywood med andra ord. Man har t.ex. ingen musik i filmen och det behövs inte.

Mer intressant än jättebra vill jag påstå och frågan är om den kan vara till hjälp för att det ska bli bättre i skolan. Helt klart en film som man vill diskutera och som fungerar bra i studiesyfte.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

---


Filmen blev den blott andra franska filmen på tjugo år att vinna prestigefulla Palme d'Or på Cannes filmfestival. Den var även Oscarsnominerad för bästa utländska film.

2 kommentarer:

 1. Jag tror att jag sett filmen eller så kanske det finns en hel hög med franska skolfilmer därute. Minns att den var inte så pjåkig.
  Frustrerande? Kände mig som hemma när jag såg filmen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det är inte en film som sticker ut med minnesvärda scener direkt, så jag kan förstå om du inte kommer ihåg den. Å andra sidan visar den verkligheten.

   Kan förstå om du som är van känner dig hemma. Själv skulle jag vilja ha med mig diverse "tortyrredskap" att kunna ta fram under lektionerna ;)

   Radera