lördag 22 november 2014

Guardians of the GalaxyTitel: Guardians of the Galaxy
Genre: Action/Äventyr/Sci-Fi
Land: USA/Storbritannien
År: 2014
Regi: James Gunn
I rollerna: Chris Pratt, Zoe Saldana, Michael Rooker, Benicio Del Toro, Glenn Close, John C. Reilly, Bradley Cooper (röst), Vin Diesel (röst)

Handling: Efter att en jetpilot blivit strandad i rymden måste han sammanföra en samling olikartade aliens för att forma ett team kapabelt att övervinna kosmiska hot.

Omdöme: Var ska man egentligen börja? Det känns som det inte är någon vidare idé att gå in på handlingen då den är alltför grötig. Men det hela börjar år 1988 på jorden där en liten pojke vid namn Peter en kväll förlorar sin mamma. Kort därefter blir han bortförd av utomjordingar. 26 år senare och pojken har vuxit upp till att bli Peter Quill (Chris Pratt) som även kallas för Star-Lord. När han kommer över ett föremål som visar sig ha otroliga krafter som kan förinta en hel galax, slår han sig ihop med fyra udda utomjordingar för att rädda galaxen.När man sätter sig ner för att se en omtalad och oftast hyllad film som denna är det givet att man hoppas på en sevärd film. Detta till trots att genren inte direkt tillhör mina favoriter. Med det sagt gillar jag en gammal barndomsfavorit som Star Wars (1977) som denna lånat en del ifrån (åtminstone i grunden). Men att jämföra en klassiker som den filmen är med denna dussinfilm är som natt och dag.Det hela blir faktiskt nästan en kalkonvarning, även om den uppenbarligen går hem hos de som gillar genren. Det är mycket action, fart och fläkt. Men den saknar samtidigt själ, spänning och karaktärer att bry sig om. När det gått 80 minuter av filmen och hjältarna gör sig redo för den sista stora striden, då känns det som filmen borde sluta. Då har man fortfarande en tredjedel kvar...Det hjälper inte så mycket att filmen har en kul idé med Peters förkärlek för gamla kassettband med 70-och 80-tals låtar som hans mamma lämnat honom. Speciellt som de flesta låtarna kunde varit klart bättre. När filmen inleddes år 1988 med öppningsscenen så tänkte jag att filmen skulle kunna ha bra "feeling" - känsla. Någon minut senare och man kastas till år 2014 - trist. Det hade varit klart roligare för egen del om filmen istället hoppat till 1988 och sedan utspelat sig där, på jorden med en massa utomjordingar som kommit från framtiden. Visst, det har kanske gjorts förr och bättre, men det har även det här och det gav mig på det stora hela i princip ingenting.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 8.4

8 kommentarer:

 1. Med tanke på att du inte är nåt fan av superhjältefilmer eller när det går åt fantasyhållet så är det väl ingen överraskning att det här inte blev en hit hos dig. Jag själv tyckte inte heller den var speciellt bra, vilket kändes litet förvånande när i princip "alla" andra hyllar den. 2,5/5 blev mitt betyg.

  http://jojjenito.wordpress.com/2014/08/25/guardians-of-the-galaxy-2014/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Nej, inte direkt jätteförvånad. Men när de är gjorda på rätt sätt kan jag uppskatta dem. Den här tycker jag bara kändes grötig och saknade charm. Verkar som den främst är gjord för de yngre åldrarna. Antar att det är som med animerad film - vissa riktas till en mer vuxen publik medan andra främst är för barn.

   Radera
  2. Jag vet inte om alla verkligen hyllat den? Är det verkligen så? Jag gav den en trea så nu är vi i alla fall tre filmspanare som inte slår på stora trumman ;)

   Radera
  3. Fiffi: Alla var att ta i, men generellt sett har den fått superbra betyg. För bra när man som jag inte gillar den.

   Radera
 2. Efter den minst sagt röriga och ofokuserade första halvtimmen tyckte jag att filmen tog sig. En småcharmig och stundtals rolig historia.
  http://filmitch.wordpress.com/2014/08/20/guardians-of-the-galaxy-2014-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Humorn tyckte jag sällan funkade, tyvärr. De la in en del försök till humor, men det kändes lite krystat på det stora hela.

   Kan tänka mig att det funkar för de mer inbitna fansen, men jag såg inte vad som skulle göra den bättre än mycket annat man sett i genren.

   Radera
 3. Jag tillhörde de som köpte paketet (nästan) helt och fullt. Eftersom jag inte varit jättbegeistrad i de senaste superhjältefilmerna vet jag inte om jag egentligen tillhör målgruppen men den här var rätt härlig. Sedan kan jag hålla med om att den blev lite väl lång, någon fullpoängare är den inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Den hade en del humor som inte var så tokig och gillar man bara konceptet går den säkert hem. Problemet är att jag sällan gillar superhjältefilmer om de inte berättar en bakgrund och visar hur och varför. Därför gillar jag väl Iron Man och Batman Begins lite mer än det mesta andra som inte säger mig så mycket. Blir bara en massa effekter, pang pang och explosioner om och om igen. Väldigt trist för egen del om jag inte bryr sig om karaktärerna.

   Radera