torsdag 6 november 2014

JackTitel: Jack
Genre: Drama
Land: Tyskland
År: 2014
Regi: Edward Berger
I rollerna: Ivo Pietzcker, Georg Arms, Luise Heyer, Nele Mueller-Stöfen

Handling: Tioårige Jack är van att ta hand om sin lillebror när deras mamma jobbar sent eller träffar någon ny pojkvän. Men när hon varit försvunnen längre än vanligt känner den lillgamla tioåringen sig tvungen att ta ansvar för familjen och ta reda på var deras stökiga mor tagit vägen. Tillsammans ger sig de två bröderna iväg på en resa ut i storstadsdjungeln för att hitta henne.

Omdöme: I storstaden Berlin bor Jack med sin lillebror Manuel och mamma Sanna. Jack är en ansvarsfull grabb som ofta tar hand om sin lillebror. Mamma Sanna måste nämligen jobba natt eller så är hon upptagen med en ny pojkvän. En dag då Jack tar hand om Manuel är olyckan framme. Jack får skulden av sin mor och skickas till ett slags barnhem. Mamma Sanna ångrar sig snabbt och Jack ska få komma hem efter sommarlovet. Men när mamman inte dyker upp för att hämta honom påbörjar Jack sin jakt på mamman och sin bror Manuel.Det är något med tyska filmer som lockar mig. Givetvis kan de inte alla vara bra, men ett bra tyskt drama är oftast lika med kvalitet. Ivo Pietzcker som spelar Jack är näst intill fläckfri filmen igenom. Han känns lagom tuff och hamnar aldrig i fel situation, så att säga. Han är helt enkelt Jack och det blir nästan som en dokumentär där man får följa Jack och hans lillebror Manuel runt om Berlin. Inget snack om att han ska vara med på listan "Barnskådespelare - Inte bara jobbiga".Filmen är förvånansvärt lågmäld och håller sig borta från att försöka påverka tittaren emotionellt. Vissa gånger hade det dock kunnat vara till filmens fördel om man skapat lite mer känslor. En sak jag noterar mot slutet av filmen är att man inte använt sig av så mycket musik vilket är synd då den som används är bra och stämningsfull. Likaså saknas något när man närmar sig slutet för att verkligen greppa tag i en. Istället blir det ett par dagar tillsammans med Jack, vilket inte är så dåligt. Det är bara att det kändes som det kunde bli något ännu bättre av det hela. Bra, men det fanns mer att hämta.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

---

Om visningen: När jag först köpte biljetter var detta en av filmerna jag köpte biljett till. Men jag var sen tvingad att byta ut biljetten mot en annan då jag inte skulle kunna gå på den utsatta visningen. Det störde mig en del då jag ville se filmen och inte kunde gå på någon av de andra visningarna av filmen.

Så fick jag en lucka och kände att jag måste ta chansen att se filmen trots allt. Problemet var att jag var på andra sidan stan. Trots att jag hade runt en timme på mig innan filmen skulle ta till att börja visste jag att det kunde bli knepigt. Restiden skulle vara på runt 35 minuter.

Mycket riktigt visade det sig inte bli så lätt att ta sig till bion. Då bussen var försenad några minuter gjorde det att jag i sin tur missade pendeltåget med en minut in till centralen. Och när jag kom fram till centralen missade jag t-banan som precis lämnade stationen. När sedan nästa t-bana var försenad var det knappt med tid kvar.

Jag kom till slut fram till biografen (Skandia) två minuter innan filmen skulle dra igång (restid 55 minuter). Då jag inte hade biljett (eftersom jag hade bytt ut den några dagar innan) gick jag direkt till biljettkassan för festivalen. Men där fanns ingen. Volontären vid insläppet kunde inte hjälpa mig med en biljett och den som var ansvarig för kassan hade gått på toaletten. Strålande, tänkte jag. Lämna kassan precis innan filmen börjar.

Det dyker upp en annan volontär och tjejen vid insläppet frågar henne om hon kan hjälpa till med kassan. Nej, det kan hon inte. Istället säger hon till en tredje person att filmen redan dragit igång. Killen blir uppstressad och springer iväg. Då kommer tjejen från kassan tillbaka från toaletten. Jag förklarar att jag vill ha en biljett, men vill inte missa början av filmen som verkar ha startat. Nej nej, den har inte satt igång än försäkrar hon. Om vi snabbar oss lite hinner du, säger hon.

Efter att ha fått ut min biljett och fått den kollad vid insläppet skyndar jag mig in i salongen. Klockan är nu tre minuter över (alltså fem minuter efter att jag var redo att köpa min biljett). Det är nedsläckt och filmen har givetvis satt igång. Smått irriterad hittar jag en plats och slår mig ner. Skönt nog verkar jag inte ha missat något då filmens titel "JACK" snart dyker upp på duken. Under omständigheterna gick det trots allt vägen.

6 kommentarer:

 1. Japp, det är alltid kaos på denna festival. Problemet är inte de stackars oerfarna volontärerna utan mer de få som ändå vet hur det ska gå till, arbetsledarna, teamledarna eller vad de än kallar sig. Under all kritik, men det är en del av det vi gillar med festivalen, eller gillade förr i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, ja trots att man vet hur det funkar blir man inte direkt "van". Lika frustrerande varje gång. Att lämna kassan några minuter innan filmen ska dra igång, förstår inte riktigt hur man tänker där. Nöden har förvisso inte alltid någon lag, men det var väldigt dålig tajming denna gång. En av få gånger jag inte hade biljett dessutom ;)

   Sen håller jag med dig. Volontärer som inte varit med förr måste ju lära sig av någon. Istället verkar det som de bara placeras ut utan någon träning eller information. Så det är svårt att bli arg på dem, vilket jag sällan blir (fast i vissa fall är det logiska saker och sunt förnuft de borde lista ut själva).

   Radera
  2. Klassikern bland misstag man kan göra som besökare är att lägga biljetterna på sitt medlemskort. De där sablans blipparna slutar ju att fungera lite då och då. Det om något är irriterande, speciellt om man stått i kön länge...

   Radera
  3. Henke: Håller med dig. Har dock aldrig lagt biljetterna på kortet och kommer aldrig göra det. I det här fallet hade jag dock ingen biljett alls och fick vackert vänta på att toabesöket skulle komma till ända ;)

   Radera
 2. Älskar dina redogörelser om visningarna. Underbar läsning.

  Apropå att ha biljetter på kortet vs pappersbiljetter. Vet inte om det här är ett troll:

  https://twitter.com/cineasthlm/status/530424199882764288

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Tack, det var kul att höra! Lite glimten i ögat är det, men försöker hålla mig till mina upplevelser under besöket.

   Personligen vill jag ha koll på vad jag ska se, tider, biograf etc. Möjligt att man kan scanna av kortet själv och kolla, men det känns lite omständigt trots allt.

   Radera