onsdag 12 november 2014

La French / The ConnectionTitel: La French / The Connection
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Frankrike
År: 2014
Regi: Cédric Jimenez
I rollerna: Jean Dujardin, Gilles Lellouche, Céline Sallette, Mélanie Doutey

Handling: Året är 1975 och Pierre Michel utses till polisdomare för att försöka spräcka en av landets främsta och farligaste knarkligor styrd av den ökända generalgangstern Gaëtan 'Tany' Zampa.

Omdöme: Detta baseras på verkliga händelser. Historien inleds år 1975 när Frankrike tampas med en allvarlig situation. Knarket flödar och det mesta kommer från Marseille. Stora laster smugglas även över till USA. För att försöka få bukt med problemet tillsätter man Pierre Michel (Jean Dujardin) som polisdomare. Detta då han ses som mest lämpad för jobbet. Han ger sig helt enkelt inte förrän han fått resultat.Det var med viss reservation jag tog mig an den här filmen. Det är inte helt lätt att veta vilken ton filmen kommer ha, även om det är verklighetsbaserat. Det värsta man kan göra är att skoja till det och ge det hela en lättsam stämning. Visst måste man ha lite humor på sina håll, men grundstämningen ska vara allvarlig, seriös. Tack och lov är det precis vad man får här.Till en början känns det som en ganska ordinär film i genren. Man vet inte riktigt vilken väg den ska ta, men det hela puttrar på fint. Man får lära känna Pierre Michel och lär sig hans metoder. Samtidigt trissas knarkkriget upp och det är nu filmen verkligen hittar rätt. Det visar sig vara en genomgående mycket tillfredsställande filmupplevelse för en som gillar genren.Något jag gillar lite extra är att man inte överdrivit 70-tals looken med modet och frisyrerna som lätt tar en del fokus från det viktiga - historien. Genomförandet känns mer naturligt som det är nu och jag gillar det. Man har fortfarande en skön 70-tals look, men alltså inte för överdrivet (även om det kunde vara minst sagt extremt i verkligheten).En annan sak som överraskar en del, fast det kommer naturligt då filmen är så pass allvarlig, är inte minst Jean Dujardin. Har främst sett honom i lite lättsammare roller, men här visar han att han kan klart mer än så. Gillar honom från början till slut i den här rollen och det är kul att kunna konstatera att han inte bara är med som "Oscarsvinnaren". Övriga är också klart bra där Gilles Lellouche som knarkbaronen Zampa sticker ut lite extra. Varken karaktären eller prestationen går till överdrift, vilket även gäller övriga inblandade.Man bjuds helt enkelt på en helgjuten filmupplevelse. Den enda egentliga invändningen (en liten sådan) är att filmen kunde ha slutat fem minuter tidigare och istället ha avslutat med en kort text om vad som hände sen. För fem minuter innan filmen slutar är den verkligen på topp. Samtidigt är de sista fem minuterna inte dåliga så det är inget som sänker helheten. Man önskar bara att en bra film slutar på topp.4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 6.8

---

Om visningen: Har en stund på mig innan det är dags att ställa sig och köa till Victoria 2. Tar en promenad runt kvarteret och när jag kommer tillbaka har det dykt upp några som ställt sig vid insläppet. Runt tio minuter senare är det insläpp och det mesta går smidigt (förutom att den ena volontären inte får igång sin biljettläsare eftersom hon inte kan koden). En klart tillfredsställande visning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar