På topp tio återfinns filmer från:
8 USA
1 Storbritannien
1 Sverige
Uppdatering: Plats #10 (Body Double) tas bort från listan och ersätts med A Nightmare on Elm Street. 21/8-15.
Uppdatering: Plats #5 (Paris, Texas) tar sig upp en plats och byter plats med plats #4 (The Killing Fields). 17/6-20
Uppdatering: Mass Appeal tar sig in på plats #9 och ersätter The Times of Harvey Milk som tas bort från listan. 17/2-23
#10 A Nightmare on Elm Street (Wes Craven)


Fyra tonåringar i Los Angeles har samma mardröm om att de jagas och mördas av en man i slokhatt och randig tröja.
Första gången jag såg den (ej som ung) blev jag något besviken. Men vid omtitt gillade jag den mer, även om Freddy Krueger inte är någon favorit. Istället är det mardrömmarna och att den behåller ett stadigt grepp om tittaren som är dess främsta egenskaper.
#9 Mass Appeal (Glenn Jordan)


En populär präst i Connecticut skyddar en rebellisk ung man som utbildar sig till att bli präst från en sträng monsignors vrede.
En både rolig och varm film om vänskap och att lära sig ett och annat av varandra. Jack Lemmon är utmärkt och får gott sällskap av Zeljko Ivanek. En klart trevlig mindre känd film.
#8 Mannen från Mallorca (Bo Widerberg)


Kriminalinspektörerna Johansson och Jarnebring är de första som anländer till ett kallhamrat rån mot ett postkontor i Stockholm. Johansson tar upp jakten på rånaren, men förlorar spåret.
Inte den bästa svenska polisfilmen, dock en av de allra bästa och regisserad av mannen som gjorde den allra bästa, Mannen på taket. Klart sevärd och med konspiratoriska element som alltid är trevligt.
#7 Amadeus (Milos Forman)


Hovkompositören Antonio Salieri är galen av avundsjuka efter att ha upptäckt att den musikaliska gåva han så hett eftertraktar för sig själv, har blivit förärad den okontrollerbara Mozart. Han bestämmer sig för att med alla tillgängliga medel förgöra Mozart, samtidigt som han ser ett geni i arbete.
Denna flerfaldigt Oscarsbelönade storfilm är ett klassiskt kostymdrama där man bjuds på det mesta man kan önska sig. Ett svagare filmår hade den givetvis legat högre.
#6 Once Upon a Time in America (Sergio Leone)


Berättelsen om några gangsters i New York och deras liv från barndomen i början av 1900-talet fram till 1960-talet. I centrum står Noodles och Max och det komplexa band som binds dem emellan.
Episk film som på det stora hela är riktigt bra. Sergio Leone visar också att han kan annat än spaghettivästern. Lite för lång i mitt tycke, även om det nästan är ett måste här.
#5 The Killing Fields (Roland Joffé)


Kambodja år 1975 - ett land splittrat av krig. Journalisten Sydney Schanberg och hans hängivna kambodjanska assistent Dith Pran rapporterar om de Röda Khmerernas maktövertagande som kostat över en miljon människor livet. Tillsammans riskerar de allt för att få veta sanningen.
Stark och gripande film som var en riktigt övertygande regidebut som blev svår att överträffa. Förmodligen den bästa, eller åtminstone en av de bästa, reporter-i-krig filmen.
#4 Paris, Texas (Wim Wenders)


Travis vandrar från öknen in i en bar, äter lite is och däckar. Han vägrar att prata, men genom en lapp med ett telefonnummer får byns läkare tag på hans bror. Travis har varit borta i 4 år, hans son är snart 8 och hans fru är försvunnen...
Underbart lågmält och harmoniskt drama där allt flyter ihop på ett härligt sätt. Det är svårt att inte bli förtjust i en film som denna.
#3 Blood Simple (Joel & Ethan Coen)


Marty misstänker att hans fru är otrogen och anlitar en privatdetektiv för att undersöka saken närmare. Efter att detektiven bekräftat hans misstankar blir han galen av svartsjuka och allt tar en otrevlig vändning.
Bröderna Coens regidebut är en uppvisning i lekfullhet och idérikedom. Med en relativt simpel grundhistoria bjuds man på en soppa för de inblandade karaktärerna som är en fröjd att följa utvecklingen på. Riktigt stämningsfull thriller.
#2 The Terminator (James Cameron)


En ung kvinna, Sarah Connor, styr framtiden utan att hon själv vet om det. Hon kommer föda en son som ska leda kampen mot maskinernas makt. Hon måste dö innan hon föder sitt barn. En Terminator skickas tillbaka i tiden för att döda Sarah. Den känner varken fruktan, medkänsla eller smärta. Den är en perfekt dödsmaskin. Men Sarah har en beskyddare - en ung soldat, som skickats av människorna från framtiden.
Underbar, klassisk Arnold-film där han funkar ypperligt som ond Terminator. I mitt tycke den bästa Terminator-filmen som är så där härligt mörk och elak. Tech-noir när den är som bäst.
#1 Beverly Hills Cop (Martin Brest)


Axel Foley retar ständigt gallfeber på sin chef. När hans kompis blir mördad i Detroit tar Axel "semester" och beger sig till Beverly Hills. Han får snabbt upp spåret som leder till en respekterad konstsamlare, men den lokala polisen är inte glad åt Axels insatser. Efter att ha retat sina kollegor till vansinne, lyckas han till slut övertyga två av dem om att de är på rätt spår.
Stor favorit som alltid är lika skön att titta på. Underbar stämning, humor, musik, huvudskurk och miljöer gör detta till en av 80-talets pärlor och personliga favoriter.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
Body Double
The Times of Harvey Milk
---
Sämsta filmen: The NeverEnding Story
Hade väldigt svårt att se denna film med dess taffliga effekter som förstör den totalt.
Största besvikelsen: Nineteen Eighty-Four
Upplägget är bra, men tyvärr är den för trist. Det hela har gjorts bättre, som t.ex. Equilibrium (2002).
Ja vi får se när övriga kommer till 1984
SvaraRaderaVi har lite annan smak märker jag direkt då ett par filmer du har på listan inte skulle ha en chans att komma med på min ;)
10 - DePalma och den här minns jag som särdeles usel tom
9 Ej sett
8 Mycket bra film
7 Tål inte Hulces prestation som Mozart vilket gör det i stort sett otittbar för mig men annars så är den ok
6 Så här på rak hand troligen min etta detta år
5 ej sett
4 behöver se om innan jag uttalar mig
3 Bra film jag borde se om
2 Gillar tvåan bättre men denna är inte dålig
1 Klarar inte av Murphy i komediroller bortsett från i Knubbigt regn samt musiken gjorde mig galen redan på den tiden men håller med om att det är manusmässigt en bra thrillerkomedi
Håller med om att 1984 var en besvikelse - läste att en nyinspelning är på gång.
Filmitch här då din kommentering verkar krångla
Anonym/filmitch: Konstigt med kommenteringen. Hade också problem att svara på din kommentar. Laddade om sidan och då funkade det bättre.
RaderaVet att De Palma inte är någon favorit hos dig. Just Body Double är inte någon av hans allra bästa och den har en lite egen stil som nog inte passar alla. Tycker den är skön på sitt sätt och smårolig också.
Topp sju detta år tycker jag är riktigt starkt. Många favoriter. Däremot är bredden desto svagare så det är svårt att säga om det var ett strålande år eller inte.
Tack för din kommentar!
Visst är det här Fiffis favoritår? Faktiskt fyra av tio som jag inte sett, men Beverly Hills Cop vete tusan om den ens skulle vara listvärdig för min del. Särskilt som inte Nightmare... fick plats här ;) Och This is Spinal Tap tycker jag nog också borde övervägas.
SvaraRaderaSofia: 1988 är Fiffis favoritår, men det är mycket möjligt att även 1984 är ett av dem.
RaderaSnuten i Hollywood är en personlig favorit, men det var jämnt skägg med Terminator då jag gillar båda en hel del (båda femmor).
Nightmare gillade jag bättre senast jag såg den. Kan mycket väl peta ut Body Double nästa gång jag ser om de båda.
Spinal Tap fångande mig inte lika mycket som jag vet att den fångar många andra. Kan dock tänka mig att den växer på en. Så i nuläget får den hålla sig utanför min lista :)
Återigen kan jag konstatera att min uppfattning inte ändrats så mycket på 2 år :)
RaderaSofia: Två år är inte så lång tid. Tio år är en annan sak, eller varför inte över 30? :)
RaderaAh, sorry '84 var det ju. My bad!
SvaraRaderaSofia: Ingen fara, lätt hänt!
RaderaHej! Jag hoppar in lite här och teaterviskar. 1984 är inget direkt favvoår för mig, däremot 1994. Den ligger nog tvåa efter 1988 :D
SvaraRaderaFiffi: Håller med dig där. Både 1988 och 1994 var mycket starka år.
Radera@Fiffi. Alla år är Fiffis favoritår. Gammalt djungelordspråk.
Radera@Henke: Ja tänk, är det inte hääääärligt, alla dessa fina år :D
Raderawow, du öser på med årsbästalistor. Vill inte läsa din lista allt för noggrant då jag inte gjort min egen lista än, men du slår huvudet på spiken om att detta är ett superår.
SvaraRaderaTerminator, Amadeus och Paris, Texas är givna på min lista i alla fall.
Henke: Mina listor har varit klara en längre tid. Det gäller bara att finputsa dem och lägga upp dem vid tillfälle :)
RaderaFörstår om man vill göra en egen lista innan man granskar min ordentligt. Fast å andra sidan kanske man får upp ögonen för sådant man borde se?
Mina 10 favoriter från 1984:
SvaraRadera10 Revenge Of The Nerds
09 Ghostbusters
08 This Is Spinal Tap
07 Sixteen Candles
06 Beverly Hills Cop
05 Jönssonligan Får Guldfeber
04 Gremlins
03 Indiana Jones And The Temple Of Doom
02 Police Academy
01 The Terminator (Tycker nog denna är snäppet bättre än uppföljaren. Enda jag kan klaga på är Hamiltons frisyr som är för 80's)
Elm Street-serien är jag inte så förtjust i, föredrar F13 av dom två stora skräckserierna från 80-talet.
Paris, Texas verkar intressant och även Once Upon...
LJH H: En titt på din 84-lista:
Radera10. Ganska besviken på denna.
9. Skön titellåt och har ett par bra grejer, men ingen favorit.
8. Helt ok vill jag minnas, men skulle behöva se om.
7. Samma här, behöver se om. Gillar andra John Hughes-filmer mer.
6. En solklar favorit, inte bara från 80-talet.
5. Ej sett, inte sugen.
4. Smårolig och så, men ingen favorit.
3. Den svagaste Indy-filmen i trilogin.
2. Osäker om jag sett denna faktiskt. Av någon anledning såg jag om tvåan flera gånger som liten, haha.
1. Härligt att du också gillar originalet. Gillar förvisso tvåan mycket, men här är trots allt Arnold ond och filmen mörkare. Mina invändningar är dels musiken som är ojämn (oftast klart bra, men vissa gånger skrikig) och stop motion-effekterna mot slutet som är taffligt gjorda.
Föredrar Elm Street före F13 om jag ska välja, fast jag är inte så förtjust i serier. Halloween är den bästa (även om det är sent 70-tal).
Paris, Texas ska jag se om någon dag. En sån där film som gav en speciell filmupplevelse. Once Upon a Time in America är ett måste. Episk historia och film.
ELm Street håller sig grepp om vissa märker jag... ;-)
SvaraRaderaSjälv fastnade jag aldrig för den, kändes lite för...larvig...?
I övrigt tryggt att se Eddie Murphy i toppen. Det ÄR ju den bästa rullen i serien (säger ju inte så mycket iof...) hahahaha...
Terminatorn känns gjuten också! But of course!
Steffo: Elm Street var inte med på listan från början, men den tog sig in efter att jag såg om den. Tycker den funkar ganska fint, även om det inte är någon favorit.
RaderaSnuten 2 är inte dålig den heller, men ettan är i en klass för sig. Den håller också i alla väder. Vet inte hur många gånger jag sett den.
The Terminator har alltid varit en favorit, men kanske att den tappat lite i jämförelse med Snuten ;)
Fint att se Mannen från Mallorca på din lista. Det kryllar inte av svenska filmer på dina årsbästalistor ;)
SvaraRaderaFiffi: Nej, det gör ju inte det, men ett par förtjänar det :) Såg om den för en tid sen och den funkar fint.
RaderaSnuten i Hollywood var en rätt smart film faktiskt. Gillade den skarpt då det begav sig. Men "Den oändliga historien", den såg du nog inte då den var rätt ny? Har jag rätt? För när den kom var effekterna rätt bra tyckte man.
SvaraRaderaDavid: Snuten i Hollywood är inte alls korkad som många filmer i genren actionkomedi lätt kan bli. Denna var också en av de första buddycop-filmerna som det sen kryllade av.
RaderaHelt rätt, den sågs inte när man var liten. Sånt påverkar givetvis, inte minst effektbaserade filmer.