lördag 29 november 2014

PredestinationTitel: Predestination
Genre: Sci-Fi/Thriller
Land: Australien
År: 2014
Regi: Michael & Peter Spierig
I rollerna: Ethan Hawke, Sarah Snook, Noah Taylor, Elise Jansen

Handling: En hemlig agent som reser i tiden måste på sitt sista uppdrag försöka hitta massmördaren som alltid kommit undan.

Omdöme: När jag såg bröderna Spierigs första film Undead (2003) bjöds man på en underhållande zombie-rulle med en del skön humor (trots att det är långt ifrån min favoritgenre). Vet inte hur den skulle stå sig idag, men då funkade den. När sen deras andra film Daybreakers (2009) kom med Ethan Hawke, var man lite förväntansfull, inte minst då trailern inte alls var dum. Men det blev lite av en besvikelse med för mycket halvdåliga effekter.I denna film har man åter Ethan Hawke i huvudrollen och bjuds på sci-fi med tidsresor, eller tidshopp. Under filmens gång får man reda på att man maximalt kan resa 53 år framåt eller bakåt i tiden från år 0 då tidsmaskinen uppfanns, vilket var 1981. Hawke spelar en agent som under ett uppdrag jobbar som bartender i 1970-talets New York. Där träffar han en man, eller är det en kvinna? Denna person (Sarah Snook) berättar sitt livs historia för honom innan han tar med denna person på en tidsresa.Ok, det hela inleds med att man får se agenten jobba, jaga en massmördare som dödar en stor skala folk med bomber. Så här hade jag förväntat mig att stora delar av filmen skulle vara. Istället berättas storyn av Sarah Snooks karaktär som ger oss en bakgrund. Något temposvagt kanske, men det ger filmen dess djup som är viktigt för att det hela ska kunna funka. När sedan tidsresandet drar igång höjs tempot och då gäller det att hänga med i hoppen och storyn.Det är lite svårt att avgöra om filmen har något eller om den misslyckas att vara bättre än den är. Det känns lite rörigt i berättandet på sina håll vilket gör att åtminstone jag inte får ut full effekt av upplösningen. Å andra sidan förstår jag ungefär hur det ligger till. Känns bara som man hade kunnat göra det bättre. Det är inte en helt enkel historia att berätta då den har ett upplägg (utan att gå in på detaljer) som per automatik gör det lite rörigt. Intressant, helt klart. Och jag tycker tidsresandet/hoppen funkar bra. Enkelt, men effektivt. Lite som i Looper (2012).Avslutningsvis lite om skådespelarna. Ethan Hawke funkar bra i dessa lite mindre filmer och även om han inte får någon direkt tyngd att jobba med så gör han vad han ska. Sarah Snook var en ny bekantskap, men utan tvekan stabil. Väldigt lik Emma Stone under vissa partier. Men när hon spelar man fanns likheter med en ung Leonardo DiCaprio. Sen har man Noah Taylor i rollen som uppdragsgivaren Mr. Robertson. Även han stabil och bra. Men precis som med Snook såg jag likheter med en annan skådespelare - duktige australiensaren Ben Mendelsohn. Var helt övertygad om att det var han. Utan tvekan lika som bär.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

6 kommentarer:

 1. Såg filmen härom dagen och gillade den. Det roliga var att jag sett en annan film med Snook i huvudollen där hon var ok vare sig mer eller mindre medans hon var bra i denna. Där ser man vad ett regissör/manus kan locka fram i en skådis.
  Jag gillade filmen och fann den inte speciellt rörig men visst man måste vara koncentrerad för att hänga med i svängarna. Till filmens nackdel är att hela historien är uppbyggd om en tvist och inte så mycet mer men iofs en underhållande tvist.
  Hawke traskar sakta men säkert till att hamna bland mina favoriter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, den är kanske inte så rörig som jag uppfattade den. Anledningen var att den inte sågs under perfekta förhållanden. Många avbrott som gjorde tittandet lite ryckigt.

   Kan tänka mig en omtitt någon gång.

   Radera
 2. Och jag som inte hade några förväntningar från Undead tyckte att Daybreakers var riktigt bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Där ser man. Jag minns att jag gillade trailern till Daybreakers och hoppades på mer. Men filmen kändes sen lite svag i genomförandet. Gillade inte de dataanimerade inslagen som drog ner filmen för egen del. Denna var klart bättre i mina ögon.

   Radera
 3. Nja, den här funkade inte riktigt för mig. För pratig där på baren. Jag brukar gilla tidsresefilmer men av nån anledning fann jag denna tråkig.

  Kul vad lik Snook var en massa andra skådisar när hon var man.

  http://jojjenito.wordpress.com/2014/10/15/predestination-2014/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Håller med, barsekvensen blev lite för pratig. Man kunde ha löst det på ett bättre sätt med bakgrundshistorien. Men å andra sidan kanske det var bra att man hade ett lite (överraskande) lägre tempo till en början (baren).

   Sett bättre, men även sett klart sämre filmer i genren så jag klagar inte för mycket ;)

   Radera