torsdag 13 november 2014

Pride (Surprisefilm)Titel: Pride
Genre: Komedi/Drama
Land: Storbritannien
År: 2014
Regi: Matthew Warchus
I rollerna: Ben Schnetzer, Paddy Considine, Bill Nighy, Imelda Staunton

Handling: Sommaren 1984 är Margaret Thatcher vid makten och gruvarbetarna strejkar. Under Londons prideparad bestämmer sig en grupp gayaktivister att samla in pengar för att stötta de strejkande och deras familjer. Men det finns ett problem, unionen verkar skämmas över deras stöd.

Omdöme: Eftersom detta var en film jag normalt aldrig hade valt att se känns det lite frustrerande. Frustrerande för att den visar sig vara oerhört tråkig och visar upp sådant man sett göras mycket bättre. "Upp till kamp", "slåss för dina rättigheter" osv. Det kryper inte direkt i kroppen, men trots allt är det långt ifrån vad jag vill se.Det är inte helt lätt att se en film man direkt skulle välja bort. Att skriva om den är inte mycket enklare då det inte finns så mycket att ta upp. Visst är den helt ok sett till produktion, skådespelare etc. Men när handlingen är stentråkig (i mitt tycke) finns inte mycket att göra åt saken. Jo, det kryper nästan i kroppen bara jag tänker på den...

3 - Skådespelare
1 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0
IMDb: 8.1

---

Om visningen: Eftersom visningen är slutsåld vill man vara på plats i god tid på Bio Sture. Man är hoppfull då det är en surprisevisning. Man hoppas egentligen bara att det inte ska vara en film man redan sett, för det har hänt ett par gånger tidigare på surprisefilmer.

Med på visningen är Jimmy och när vi kommer fram till biografen är det fortfarande en timme kvar. Vi tar en tur runt kvarteret innan vi till slut återvänder. Av någon anledning vill ingen ställa sig först i kön och vi känner att det är lite för varmt så vi går ut en sväng och pratar.

När det är ungefär en halvtimme kvar kliver vi fram till där insläppet ska ske. Tre-fyra personer står då i kön. Så fort jag och Jimmy ställt oss i kön händer något. Plötsligt börjar folk som suttit vid borden i foajén att ställa sig upp och gå till kön. På bara några ögonblick slingrar sig kön bakom oss.

När volontären kommer fram till insläppet säger hon att det är ett Face2Face som håller på inne i salongen och drar ut på tiden. Hon ber kön ställa sig åt sidan eftersom salongen kommer tömmas ut i foajén. Eftersom det finns en bakutgång från salongen frågar jag volontären om utsläppet inte borde ske den vägen istället (det kommer trots allt vara en slutsåld visning och foajén är redan full med människor som köar). Hon svarar då att ja, det finns en nödutgång, men den leder ut till en innergård. Ingen idé att tjafsa, tänker jag, men utgången leder direkt ut till gatan...

Inne i salongen sker något som bara inte får hända. Precis när filmen drar igång känner jag vad jag inte vill känna. Någon åsna har ätit vitlök! Hela visningen sitter jag och lapar efter luft. Under långa stunder måste jag andas med öppen mun för att inte må illa av lukten. Att äta vitlök innan man ska på bio är en big no-no! Eftersom filmen också är svag hjälper det inte att ha denna irriterande lukt att tampas med.

Detta var ingen lyckad visning. Som om det inte vore nog får man vänta på t-banan i tjugo minuter när man snabbt vill ta sig hem och släppa den misslyckade visningen. Tror inte det blir fler surprisefilmer för egen del på ett tag.

4 kommentarer:

 1. Du tycker inte 5,5 är lite högt betyg för filmen? Kom igen nu, man får toksåga filmer och den här verkar ju vara bland det sämsta du sett på mycket mycket länge? ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Fast det är skillnad på en film som är usel och en som har ett ämne som inte faller mig i smaken. Kan inte totalsåga den när den trots allt är gedigen sett till hantverket.

   Radera
  2. Okej, jag förstår hur du tänker. Kanske. Lite. ;) Det finns en skillnad i att se film med magen (som jag) och se en film med hjärnan (som du). Det finns inget sätt som är rätt och inget som är fel, du är dock mer förstående och överseende än jag. Jag hade antagligen blivit tokirriterad om jag såg en film som fick det att krypa i kroppen på mig ;)

   Radera
  3. Fiffi: Ja, men irriterad blev jag. Men det var inte filmens fel att det blev surprisefilmen.

   När magkänslan kommer med i spelet är det oftast en positiv känsla som höjer upplevelsen. Brukar inte känna någon speciell magkänsla om jag tycker en film är dålig dock ;)

   Radera