måndag 10 november 2014

Respire / BreatheTitel: Respire / Breathe
Genre: Drama/Romantik
Land: Frankrike
År: 2014
Regi: Mélanie Laurent
I rollerna: Joséphine Japy, Lou de Laâge, Isabelle Carré, Claire Keim

Handling: Varm och symbiotisk vänskap uppstår mellan den lite försiktiga Charlie och den charmiga och utåtagerande Sarah, som är ny i gymnasieklassen. Men vänskapen övergår snart i en passionerad kärleksrelation med destruktiva undertoner.

Omdöme: Det är så oerhört skönt när en film inte visar sig vara så som man trott och blir bättre av det. Duktiga skådespelerskan Mélanie Laurent har här gjort sin andra långfilm och visar att hon definitivt kan annat än att stå framför kameran. Hon är inte med i filmen utan istället har hon valt att följa två unga tjejer som lär känna varandra.Charlie (Joséphine Japy) bor med sin mamma som håller på att separera, men har svårt att släppa greppet. När så Sarah (Lou de Laâge) börjar i Charlies klass uppstår omedelbar vänskap. För Charlie kan det vara mer än så då hon har svårt att inte le när hon ser Sarah. De två börjar umgås mest hela tiden och delar snart hemligheter med varandra. Men Charlie upptäcker snart att Sarah har en dålig sida, en mörk sida.Vänskap, kärlek och svek, det är ämnena som tas upp under filmens gång - och mer. Man tror sig veta vart det hela är på väg, men så enkelt är det inte. Man bjuds nämligen på en emotionell, vacker och stark film av Mélanie Laurent. Inledningsvis är filmen något fragmenterad, innan Sarah kommer in i bilden. Men efter det blir den bara mer och mer stabil, ja mer än så.Man känner verkligen för Charlie och vad hon går igenom. Hon slits mellan sina känslor och har ingen att berätta det för. Samtidigt undrar man hur det hela ska sluta. Det är faktiskt högst oklart och oväntat blir det. Jag gillar att den tar upp ett ämne som man inte hade förväntat sig och gör det på ett så slagkraftigt sätt. När filmen slutar är man nämligen lite småchockad. Filmen visar sig bjuda på så mycket mer än man först tror och det är en egenskap man inte får underskatta.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.3

---

Om visningen: Anländer till biografen Sture precis lagom känns det som. När jag kliver in är det dock kö nästan ända till dörrarna vid ingången. Som tur är står folk i kö till festivalkassan. Ingen står i kö till själva salongen, även om det är ganska många som sitter i foajén och vid caféet.

Bestämmer mig för att ta en promenad runt kvarteret eftersom det inte är någon vidare idé att vara den enda som står och trycker vid insläppet. Efter en tio minuter återvänder jag och då har det bildats en mindre kö vid insläppet. Bara någon minut senare dyker volontärerna upp och börjar släppa in - perfekt tajming.

Som vanligt på Sture är inte alla villiga att snällt ställa sig i kön. Noterar två personer som kommer ner från trapporna (från toaletterna) och ställer sig vid sidan av kön. Givetvis vill de slinka emellan vid tillfälle. När jag närmar mig dem har de mycket riktigt börjat glida in i kön från sidan. Håller mig dock tillräckligt nära personen framför i kön så att de får stanna upp och tränga sig framför någon annan bakom mig istället.

Väl inne i salongen slår jag mig ner på min favoritrad inne på Sture. Till höger om mig visar det sig sitta tre fransktalande personer. Detta noterar jag dock inte förrän när filmen är slut då de precis som resten av publiken varit tysta, precis som det ska vara när man ser en bra film.

2 kommentarer:

  1. Underbart. En trio! perfekt tajming till kön, lyckas hålla trängare bakom sig och tyst under visningen. Det verkar varit en perfekt visning! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Ja, det mesta klickade och dessutom var filmen klart bra också!

      Radera