onsdag 26 november 2014

The JudgeTitel: The Judge
Genre: Drama
Land: USA
År: 2014
Regi: David Dobkin
I rollerna: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D'Onofrio, Billy Bob Thornton

Handling: En framgångsrik advokat återvänder till sin hemstad för sin mammas begravning. Han får snabbt reda på att hans numera främmande far, stadens domare, är misstänkt för mord.

Omdöme: På utsidan verkade det här vara ett rättegångsdrama och möjligtvis ett lite småtrist sådant. Men även om jag gillar ett bra rättegångsdrama så visade det här sig bjuda på mer än så. Hank Palmer (Robert Downey Jr.) är en framgångsrik försvarsadvokat i storstaden Chicago. När han får reda på att hans mamma dött åker han hem till sin lilla hemstad för begravningen.I hemstaden återförenas han inte bara med sina två bröder, den äldre brodern Glen (Vincent D'Onofrio) som var en lovande baseballspelare och den yngre Dale (Jeremy Strong) som är lätt efterbliven, utan även sin far Joseph (Robert Duvall) som är stadens domare samt sin gamla flamma Samantha Powell (Vera Farmiga). Det blir allt annat än ett kärt återseende med pappa Joseph då gammalt groll snabbt kommer upp till ytan.När pappa Joseph dagen efter begravningen blir misstänkt för att ha kört på och dödat en person, måste Hank försöka begrava stridsyxan och försvara sin far. Hank, som är lika envis som sin far har svårt att hålla känslorna i styr. Men när det väl kommer till kritan ställer han upp. Samtidigt går han igenom en skilsmässa, har en liten dotter han älskar och måste släppa sin karriär i Chicago för att hjälpa pappan som han inte direkt kan prata med.Med en speltid på 2.20 kändes det på förhand som det skulle vara i längsta laget. Men eftersom man bjuds på mycket mer än ett rättegångsdrama så fyller man ut tiden utan större problem. Rättegångsdelen är inte så stor som man hade trott. Likaså väljer man att lägga korten på bordet relativt tidigt. Man sitter inte inne med en massa överraskningar som ska avslöjas under rättegången (även om det givetvis kommer fram någon hemlighet). Istället kommer sakta men säkert saker upp till ytan som gör att man kommer närmare familjen, i synnerhet Hank och pappa Joseph.Både Robert Downey Jr. och Robert Duvall är komfortabla i sina roller och har ett bra samspel där det inte känns som de försöker bräcka varandra. Även de övriga sköter sig fint, även om jag personligen hade velat se ännu starkare roller för duktiga Vincent D'Onofrio som den smått trasige äldre brodern och Billy Bob Thornton som åklagaren. Just kampen i rättegångssalen hade kunnat vara starkare, men å andra sidan är det här alltså främst ett relationsdrama och inte ett rättegångsdrama.

En film värd att se med en del starka scener, bra skådespeleri, en del humor och fin musik.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

 1. Har spanat lite på den här nu flyttades den upp ett par hack på ska se listan
  Blogger anser att jag inte är filmitch men det är jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym/filmitch: Helt klart värd att se. Tror det har lite med förväntningarna på vad man väntar sig om man gillar slutresultatet eller inte. En del tycker det är en Oscarskandidat, andra gillar den inte nämnvärt.

   Konstigt det där med Blogger. Inget jag kan göra något åt och det funkar för egen del.

   Radera