måndag 29 december 2014

99 River StreetTitel: 99 River Street
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1953
Regi: Phil Karlson
I rollerna: John Payne, Evelyn Keyes, Brad Dexter, Peggie Castle

Handling: Efter att ha förlorat matchen om tungviktsmästartiteln i boxning, kör nu Ernie Driscoll taxi för att tjäna sitt levebröd och försörja sin fru. Men när frun blir mördad och Ernie får skulden, måste han hitta mördaren innan han hinner lämna landet.

Omdöme: Den relativt okända regissören Phil Karlson har ett par filmer på kontot i noir-genren som han uppmärksammats för. Min första bekantskap med honom var den trevliga Kansas City Confidential (1952) som utan tvekan hamnar på listan över mina film-noir favoriter.


(Ernie tar en fikapaus, lugnet före stormen)

I denna film syns John Payne (även huvudroll i ovan nämnda film) som Ernie Driscoll. Efter att ha förlorat en boxningsmatch om mästartiteln sadlar han om och börjar köra taxi. Hans fru Pauline (Peggie Castle) visar tydligt sitt missnöje över situationen. Hon vill ha en man med pengar och som står i rampljuset. Han försäkrar henne om att han siktar på att köpa en bensinmack om några år, vilket skulle ge bra med pengar. Men hon har redan bestämt sig - hon vill leva livet nu.


(Pauline med sin nye kille Victor Rawlins)

Innan Ernie hunnit samla sig och överraska Pauline med lite romantik, ser han henne kyssa en annan man när han ska hämta upp henne på hennes jobb. Ernie blir vansinnig och vill slå sönder henne och honom som den boxare han är. Men han blir lugnad av sin vän och chefen för taxibolaget. Vad Ernie inte vet är att mannen som umgås med Pauline är en man vid namn Victor Rawlins (Brad Dexter), en diamanttjuv som nyligen rånat och dödat en man och nu vill sälja bytet för att kunna sticka med Pauline.


(Linda och Ernie hittar något otrevligt i baksätet på hans taxi)

Vad som sen sker är en rad händelser som gör att Ernie blir misstänkt för både misshandel och mord. Tillsammans med sin skådespelarvän Linda James (Evelyn Keyes) måste han hitta Victor Rawlins och försöka rentvå sitt namn. Problemet är bara att han har både polisen och skurkarna som ska göra affärer med Victor Rawlins efter sig.


(Spelet är förlorat för Ernie... eller?)

Ok, så det här visar sig vara en klart stabil noir som dock tar ett tag på sig att komma igång på allvar. Ungefär när halva filmen gått ökar temperaturen och bitarna faller på plats allt mer. Innan dess är det inte dåligt då man bygger upp karaktärerna med Ernie i spetsen som är en helylle kille med dåligt temperament (fast av en god orsak).


(Pauline gör sig redo för fällan som gillrats för Ernie)

Det som är mest synd är att filmens femme fatale Pauline är med för lite. Hon spelas dessutom bra av Peggie Castle. Istället blir det Linda James som får den stora kvinnliga rollen och problemet är inte bara att hon är en småjobbigt glad person, Evelyn Keyes som spelar henne spelar även över. Skönt nog blir hon bättre mot slutet, men man hade ändå velat se mer av Pauline/Peggie Castle.


(Christopher får nog av Victor Rawlins och kallar in förstärkning)

Det blir inte till någon av de bästa noir-filmerna man sett, men långt ifrån ointressant. Den har vid sidan av nämnda karaktärer även ett bra skurkgäng som Victor Rawlins hamnar i kläm med. De leds av bossen Christopher (Jay Adler) som är en sån där lurig person som Victor tror han kan köra över utan repressalier. Man bara sitter och väntar på att Christopher ska ge igen, och länge behöver man inte vänta.


(Linda visar att hon kan spela femme fatale hon med)

Upplösningen får man på "99 River Street" där alla överlevande karaktärer gör upp i natten, precis som man vill ha det i en god noir. På det stora hela bjuds man på lite av allt i denna noir, utan att för den delen visa mästarklass i något. Just det, musiken är alltför påträngande och vill hela tiden ta över vilket förstör en del, inte minst mot slutet.


(Over and out!)

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

---

OBS! Mer Film-Noir kommer redan kl. 15!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar