tisdag 30 december 2014

Decennier: Sammanfattning 1980-talet80-talet är ett favoritdecennium med många härliga och minnesvärda filmer. Men skulle det visa sig vara så underbart när det kom till Decennier? Man hade trots allt redan sett det mesta av det man ville se och trodde på. Därför saknades kanske de där toppfilmerna som man annars hittar från 80-talet.

Några klassiker sågs dock om och de höll överlag hög kvalité så det var också kul att ta chansen och se om dem då de inte hade setts på väldigt länge.

Sammanlagt sågs det 20 filmer, varav fem hade setts tidigare.


De fem som hade setts tidigare var:


A Christmas Story (1983)

Klassisk julfilm som är något ojämn, men på sina håll får den till det med skön humor.

The Elephant Man (1980)

Inleder mycket starkt, mystiskt och stämningsfullt. Tappar en del när Elefantmannen får större utrymme och Anthony Hopkins tar ett kliv åt sidan, men fortfarande klart sevärd.

Terms of Endearment (1983)

En sån där film som bara rullar på och där karaktärerna och historierna funkar fint. Bjuder både på humor och dramatik.

The King of Comedy (1983)

En härlig Robert De Niro i en tidigt Scorsese-regisserad film. Rakt igenom träffsäker och bjuder på en topprestation och skön humor.

Ordinary People (1980)

Gripande, välspelad och ett mycket gediget hantverk om en familj som går igenom förlusten av en bror/son.


Filmerna som sågs för första gången:


Where the Buffalo Roam (1980)

Inte alls en film som föll mig i smaken. Visade sig vara en av de sämre filmerna jag skrivit om här på Movies - Noir, vilket säger ganska mycket.

My Dinner with Andre (1981)

En film jag hade ögonen på ett bra tag, men inte riktigt trodde på. Inledningsvis var den intressant, men det hela blev för trist och oengagerande.

Broadway Danny Rose (1984)

Woody Allen är ojämn och detta var en film som inte riktigt funkade i mina ögon. Dock var det kul att se Mia Farrow i en annorlunda roll.

Fandango (1985)

Något för ojämn där man inte riktigt vet om det ska vara komedi eller drama.

Streets of Fire (1984)

Alltid varit lite nyfiken på filmen med tanke på omslaget, Walter Hill som regissör och en handling som kunde vara något. Filmen har helt klart sina starka sidor, men saknar en hel del för att bli direkt bra. Kul att ha sett, inte minst Willem Dafoe i läderoutfit.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Superklassiker från Steven Spielberg som inte funkar lika bra som om man hade sett den när den kom. Inte dålig, bara inte något extraordinärt i mina ögon.

Taps (1981)

Kul att se Tom Cruise och Sean Penn som unga innan de blev hushållsnamn. Filmen är inte heller så dum, men hade kunnat bli mer än ok.

Fitzcarraldo (1982)

En film jag länge hade velat se, men kanske inte riktigt trodde på. Mer fascinerande än bra, men väl värd att se om man vill se en unik film.

Star Trek II: The Wrath of Khan (1982)

Ungefär på samma nivå som den första filmen från 1979, men med olika styrkor och svagheter. Lite för mycket utspelar sig ombord på Enterprise för min smak.

La historia oficial (1985)

Hoppades på en starkare och mer engagerande film, men glad att äntligen ha tagit chansen och sett den.

Hamburger Hill (1987)

Hyllad för sin realism och den kan man inte skylla på. En realistisk skildring av Vietnamkriget, men inte så underhållande och lite för upprepande.

Barfly (1987)

Utmärkta Mickey Rourke och Faye Dunaway höjer denna film ett snäpp på egen hand. Filmen som sådan är lite smådeppig och inte särskilt minnesvärd i sig, men prestationerna gör den värd att se.

Silverado (1985)

Underhållande västern med en fin skara skådespelare som bjuder på både humor och pang-pang.

Shoot the Moon (1982)

Kanske inte så stark som den hade kunnat vara, men realismen är hög i detta familjedrama där den äldsta dottern drabbas hårdast av en skilsmässa.

Tender Mercies (1983)

Utan tvekan den film från 80-talet som jag tidigare inte hade sett som jag blev mest nöjd med. Robert Duvall i sin Oscarsvinnande roll är oförglömlig och man bjuds på skön country-musik och country-stil.

---

Avslutningsvis lite priser att dela ut:
(OBS! Endast från filmer jag tidigare ej hade sett)BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE:

De nominerade:
Robert Duvall (Tender Mercies)
Albert Finney (Shoot the Moon)
Mickey Rourke (Barfly)


Vinnare:
Robert Duvall (Tender Mercies)

Hårt mellan Duvall och Rourke, men den mer sympatiska rollen av de två tog hem det. Duvall i sin Oscarsvinnande roll är precis så bra som han behöver vara för att filmen ska bli bra.BÄSTA KVINNLIGA SKÅDESPELARE:

De nominerade:
Faye Dunaway (Barfly)
Mia Farrow (Broadway Danny Rose)
Diane Keaton (Shoot the Moon)


Vinnare:
Faye Dunaway (Barfly)

Inte alltid en favorit, men här var det inget snack. Dunaway bjuder verkligen på sig själv och håller tillsammans med Rourke en väldigt hög nivå (vilket man lätt glömmer bort då Rourke ju har huvudrollen).BÄSTA BARNSKÅDESPELARE:

De nominerade:
Drew Barrymore (E.T. the Extra-Terrestrial)
Dana Hill (Shoot the Moon)
Allan Hubbard (Tender Mercies)


Vinnare:
Dana Hill (Shoot the Moon)

Var faktiskt 17 år här i sin långfilmsdebut, men såg klart yngre ut och prickar rollen (vilket är viktigast). Annars var det kul att se Drew Barrymore som liten och en duktig Allan Hubbard i sin konstigt nog enda filmroll.BÄSTA PARET:

De nominerade:
Woody Allen / Mia Farrow (Broadway Danny Rose)
Albert Finney / Diane Keaton (Shoot the Moon)
Mickey Rourke / Faye Dunaway (Barfly)


Vinnare:
Mickey Rourke / Faye Dunaway (Barfly)

Inget snack om saken - Rourke och Dunaway var överlägset bäst och huvudanledningen till varför filmen blev bättre än vad den annars hade varit.BÄSTA (VÄRSTA) OUTFIT:

De nominerade:
Raven / Willem Dafoe (Streets of Fire)
Paden / Kevin Kline (Silverado)
Khan / Ricardo Montalban (Star Trek II: The Wrath of Khan)


Vinnare:
Raven / Willem Dafoe (Streets of Fire)

Valet var ganska enkelt. Man fick sig ett par goda skratt varje gång Dafoe dök upp i sin läderoutfit. Vem som kom på det hela visste nog inte hur fånigt det såg ut. Montalban är också värd att nämna som ser ut som en indianhövding/rockstjärna i sin outfit.

---

Decennier är tillbaka igen i mars med 90-talet!

Hoppa nu över till Henke och läs vad han tittat på och tyckt om 80-talet.

6 kommentarer:

 1. Tack för ett trevligt genomfört 80-tal. Det blev en brokig samling filmer för mig. Du har hittat lite mer klassiska filmer känns det som. Lite typiskt att de filmer du såg om hade klart högre betyg än de som du inte sett. Det blir ju lätt så när man sett det mesta man är sugen på från decenniet. Ordinary people är väl den film som jag mest tycker det var synd att jag inte hann klämma in någonstans.

  Nu tar vi vila för att sedan återkomma med Decennier the 90s i mars månad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Tack själv! Intressant nog blev det inga överlapp på filmer vi såg förutom de fyra gemensamma.

   Stämmer att generellt sett blev betyget lägre på filmerna jag såg för första gången. Men det är som det är. Det kanske inte alltid är filmer man direkt velat se av en anledning.

   Glömde lägga till när 90-talet dyker upp. Uppdaterat!

   Radera
 2. Förutom de fyra gemensamma har jag sett Elefantmannen, Streets of fire, E. T., Star Trek 2, Hamburger Hill, Barfly och Silverado, E. T. är min favorit bland dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Såg du Hamburger Hill nyligen eller för länge sen? Du lämnade en kommentar till filmen, men skrev då att du skulle se den senare i vår. Förmodar att du sett den för länge sen...

   De fyra bästa har du alltså inte sett än (Ordinary People, The King of Comedy, Tender Mercies och Terms of Endearment). Fast ingen av dem lockade kanske nämnvärt?

   Radera
 3. Mja, lägg Fitzcarraldo under Fandango och alldeles särskilt ET så kan vi börja snacka ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Kan fullt förstå om E.T. ligger för långt ner på listan för många som såg den då. Men om man säger så här - E.T. är den av de tre som jag helst ser om och då kanske den kan stiga i graderna. Hoppas på det :)

   Radera