tisdag 9 december 2014

ElfTitel: Elf
Genre: Komedi
Land: USA/Tyskland
År: 2003
Regi: Jon Favreau
I rollerna: Will Ferrell, James Caan, Zooey Deschanel, Mary Steenburgen

Handling: Efter att ha delat ut julklappar i ett barnhem råkar Jultomten få med sig bebisen Buddy hem. Buddy växer upp på Nordpolen bland tomtenissarna men han känner sig annorlunda. Han är mycket större än de andra och är inte duktig på att tillverka leksaker. En dag får han reda på sanningen, att han är människa, och beger sig till New York för att leta reda på sin riktiga far.

Omdöme: Tidigare när jag sett omslaget har jag tänkt "ännu en korkad julfilm man inte orkar med". Men så blev jag sugen på att se den då Will Ferrell skulle kunna passa i rollen. En Will Ferrell som har en förmåga att vara precis vad en sån här film behöver. För med fel skådespelare i rollen kan det bli väldigt fel...När filmen drar igång berättas "sagan" om Buddy (Will Ferrell) som i princip från födseln uppfostras i Nordpolen av tomtenissarna och jobbar åt Jultomten. Men 30 år senare får Buddy reda på att han inte är en vanlig tomtenisse. Han är människa. Helt isolerad från den "vanliga" världen ger han sig iväg till New York för att där söka upp sin biologiska far, Walter (James Caan).Filmen börjar lite trevande under den första kvarten, men så fort Buddy anländer till New York tar det hela fart. Ofta brukar jag gilla filmer där någon kommer från en helt annan värld och måste anpassa sig och ta in en ny kultur. Det är precis vad Buddy får göra. Iklädd sin tomtenisse-dräkt sticker han verkligen ut. Men det är tiden innan jul och människor tror bara att han har på sig sina arbetskläder.Will Ferrell är helt perfekt för rollen som naiv, men snäll och välmenande. Ja, han är nästan som en utomjording som kommer från en annan planet. Givetvis har hans far Walter svårt att tro på honom och misstänker att Buddy har en "kemisk obalans" som gör att han är något speciell. Det jag gillar lite extra är att filmen ändå håller fötterna på jorden och inte går till överdrift. Humorn funkar fint och scen efter scen skrattar man åt Buddy och hans påhitt. Även James Caan, Zooey Deschanel och Mary Steenburgen funkar i sina roller.Lite synd att filmen avslutar ungefär som den inledde. Sista kvarten blir nämligen lite för mycket, men det är trots allt en julsaga om att tro på Jultomten. Det gör dock inte att filmen inte blir sevärd för under stora delar är den överraskande trevlig. Helt enkelt en mysig och rolig film för alla åldrar. Inte lika barnförbjuden som Bad Santa (2003), men inte heller en utpräglad barnfilm som man helst undviker.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

8 kommentarer:

 1. "För med fel skådespelare i rollen kan det bli väldigt fel..."

  Jag håller helt och fullt med dig och det är därför Elf inte funkade alls för mig. Will Ferrell, alltså, det gåååår bara inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Haha, ja det måste ju "klicka" med honom och det gör det för mig, åtminstone i det här fallet. Har tidigare haft lite svårt för honom, men han har växt på mig och här tycker jag han passar perfekt som vuxet barn :)

   Radera
 2. Blir lite sugen. Den verkar bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Läste att Roger Ebert (som jag har för mig att du gillar/gillade) blev klart positivt överraskad av filmen som han på förhand trodde skulle vara urdålig. Så ge den en chans...

   Radera
 3. Jag blev också positivt överraskad -- Ferrells barnsliga stil funkade bättre än i tex Step Brothers. Och så var Zooey rar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, det här var helt rätt roll för honom. Tror t.ex. en som Jim Carrey hade varit för mycket och förstört filmen för egen del.

   Håller med, Zooey, Caan och de övriga funkade också fint.

   Radera
 4. En favorit i julsammanhang, en mycket trevlig överraskning. Inte för smetig även om det ballar ut mot slutet men det får man ta i filmer i den här genren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Exakt, den börjar lite svagt och drar på lite för mycket mot slutet, men annars en trevlig och rolig julfilm :)

   Radera