fredag 26 december 2014

FandangoTitel: Fandango
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 1985
Regi: Kevin Reynolds
I rollerna: Kevin Costner, Sam Robards, Judd Nelson, Chuck Bush

Handling: Året är 1971 och fem collegekompisar beslutar sig för att ge sig ut på ett sista äventyr tillsammans innan vuxenlivet tar vid.

Omdöme: Ett par collegestudenter har samlats för att fira sin vän som ska gifta sig nu när skoltiden är över. Men året är 1971 och flera av de unga männen blir inkallade i Vietnamkriget. Då beslutar sig fem av vännerna att hoppa in i bilen och spendera de sista timmarna tillsammans innan det är dags för det osäkra vuxenlivet som väntar dem.Resan går från Texas mot den mexikanska gränsen där de ska besöka sin begravde vän Dom. Men när Phil Hicks (Judd Nelson) motsätter sig det hela och vill att de vänder om, beslutar sig de övriga med Gardner Barnes (Kevin Costner) i spetsen för att få tyst på hans gnällande. De tar en avstickare där äventyret tar en ny vändning. Det blir till en s.k. teambuildings-övning som gör att de sedan kan fortsätta sin resa.Detta visar sig vara en film av blandad kvalité. Avstickaren vännerna gör med fallskärmshoppningen känns något malplacerad (med en instruktör som påminner om en ung Donald Sutherland i en av sina goofy-roller). Denna del på en 20-25 minuter känns mer som utfyllnad innan man kan gå vidare. Intressant nog bygger filmen på regissörens kortfilm som han gjorde som student som handlade om just denna fallskärmshoppning, baserad på en sann händelse. En viss Steven Spielberg imponerades av kortfilmen och rekryterade Kevin Reynolds att regissera denna film, men Spielberg blev besviken på resultatet.Filmen får på sina håll till det och blir till en småtrevlig coming of age-historia. Det är bara synd att det hela blir så ojämnt. Man vet inte om det ska vara drama eller komedi. Man kan liksom inte ta filmen på fullaste allvar. Det är alltid synd när man märker att en film uppvisar potential. Men det räcker inte att blixtra till lite här och där när man inte känner att helheten ger så mycket. Ok trots allt, men här fanns det mer att hämta.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.6

---

Henke, Jojjenito, Fiffi och Sofia skriver också om filmen.

8 kommentarer:

 1. Har det blivit många pepparkakor under julhelgen? Du är lika snäll mot filmen som Sofia ;) Men jag ska inte vara sarkastisk, det är fint att du gillade filmen så pass mycket som du gjorde tycker jag. Jag önskar att jag kunde se några av filmens toppar, jag tyckte nämligen inte att den var ojämn alls ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Värst vad du var negativ till alla filmer från 80-talet ;) Tyckte inte den var direkt bra, men absolut inte helt bortkastad tid...

   Radera
 2. Vad säger du, bygger fallskärmsscenen på en verklig hädelse? Do tell more, pretty please!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det var vad jag läste, att regissören Kevin Reynolds hade gjort en kortfilm (Proof) som lär ha varit baserad på en verklig händelse. Den kortfilmen såg och gillade i sin tur Spielberg och denna långfilm kom till. Vet dock inte mer detaljer än så, tyvärr.

   Radera
 3. Jag antar att Spielberg är orsaken till att filmen känns så påkostad. Tyvärr har man ju till stora delar slarvat bort pengarna till trams.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Som regidebut var det inte så illa, men jag gillar bl.a. The Beast of War och The Count of Monte Cristo bättre av Kevin Reynolds (som även gjort några bottennapp).

   Radera
 4. Jag kan hålla med din sista kommentar, som debutfilm tycker jag absolut att Fandango var helt ok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, jag förväntade mig inte så mycket och blev inte direkt besviken. Men direkt minnesvärd var det inte heller.

   Radera