lördag 20 december 2014

Hamburger HillTitel: Hamburger Hill
Genre: Krig/Drama
Land: USA
År: 1987
Regi: John Irvin
I rollerna: Dylan McDermott, Courtney B. Vance, Don Cheadle, Tim Quill

Handling: I maj 1969 möts amerikanska och nordvietnamesiska soldater i ett våldsamt slag om kulle nr 937. Under tio dagars strider förlorar amerikanarna 70% av sina soldater. Historien handlar om några unga soldaters första veckor i den vietnamesiska djungeln.

Omdöme: I samma veva som de två mer kända och hyllade Platoon (1986) och Full Metal Jacket (1987) kom om Vietnamkriget, släpptes denna något mindre kända krigsfilm. För manuset stod en gammal Vietnamveteran som hade varit med om slaget som beskrivs här och för regin stod John Irvin som själv gjorde dokumentärer om kriget under det pågående Vietnamkriget. Denna kombination gör att filmens realism var viktig och den har även hyllats av Vietnamveteraner för att vara den förmodligen mest realistiska skildringen av Vietnamkriget.I de flesta krigsfilmerna, inte minst i de två tidigare nämnda får man lära känna karaktärerna och komma nära dem innan de slängs in i hetluften. Så är det inte här. Här är det snarare kollektivet än individerna man får lära känna. Det gör att det tar ett tag innan man börjar känna för dem. Samtidigt är de alla lika mycket värda och är i samma båt. När någon stupar känner de andra av det, vare sig det är en nykomling eller veteran, vit eller svart.Två av karaktärerna som får lite större utrymme är sergeant Adam Frantz (Dylan McDermott) som leder sin pluton och 'Doc' Johnson (Courtney B. Vance) som är plutonens läkare och oftast frispråkig med sina åsikter. Tillsammans med Don Cheadle i rollen som menige Washburn fick de tre här sina genombrott. Och alla är de bra, precis som de flesta övriga. Det är inga hjälteroller de får spela utan alla känns som vanliga, normala killar som hamnat i ett helvete.Vad man vinner i realism förlorar man tyvärr i underhållning och djup i storyn. Man får inte vara med och se vad taktiken och planeringen är. Istället kastas man gång på gång in i hetluften, vilket blir lite upprepande efter ett tag när de ska försöka ta sig upp för "Hamburger Hill". Deras kamp känns alltmer meningslös och man förstår deras frustration. De har dock sina order så det är bara att bita i det sura äpplet.Det hela är trots allt baserat på verkliga händelser och man får en krigsfilm som inte förskönar. På sina håll är det brutalt och man förstår att det är omöjligt att gå igenom det hela utan att det tar på en psykiskt - om man nu överlever vill säga. Inte direkt något man behöver se om och går nog inte hem hos alla, men den lyckas ganska bra med vad den vill åstadkomma.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.7

4 kommentarer:

 1. Aha, intressant. Denna film kommer jag kanske se lite senare i vår. Läser inte din text nu då jag vill se filmen utan förutfattade meningar. Återkommer med mina tankar om filmen på en blogg nära dig vid senare tillfälle...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Aha, det var intressant :) Synd att man får vänta ett tag, men kul att du planerar att se den.

   Radera
 2. Stark trea? Jo men det är ganska rimligt. Såg om filmen under julhelgen.

  Rimligt då detta känns äkta och allt annat än förskönande. Jag känner som du att filmen ändå blir lite distanserad då man inte får en djupare dykning i handling eller karaktärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Mellan en trea och stark trea. Som underhållning var den inte strålande, men den uppvisade andra styrkor, inte minst realismen.

   Radera