torsdag 25 december 2014

SilveradoTitel: Silverado
Genre: Västern
Land: USA
År: 1985
Regi: Lawrence Kasdan
I rollerna: Scott Glenn, Kevin Kline, Kevin Costner, Danny Glover, Brian Dennehy, Jeff Goldblum, Rosanna Arquette, John Cleese, Linda Hunt, Richard Jenkins

Handling: Fyra män rider tillsammans in i staden Silverado. De stöter på mängder av problem i form av skumma revolvermän och skurkar, innan de slutligen bestämmer sig för att rensa upp i staden.

Omdöme: Vid sidan av sin karriär som regissör med filmer som Body Heat (1981), The Big Chill (1983), The Accidental Tourist (1988), Grand Canyon (1991) samt denna, har han även skrivit manus till Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980), Raiders of the Lost Ark (1981) samt Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983).Redan under förtexterna bådar det gott med en minst sagt gedigen rollista. Det visar sig snart att Scott Glenn (Emmett), Kevin Kline (Paden), Kevin Costner (Jake) samt Danny Glover (Mal) är fyra revolvermän som efter en kortare introduktion kommer rida tillsammans mot staden Silverado. På vägen dit och när de väl kommer fram träffar de på både allierade som fiender.Brian Dennehy är Cobb, tidigare revolverpartner med Paden som nu blivit sheriff i Silverado. Han är dock inte direkt godhjärtad ska det visa sig, även om han behandlar Paden som sin gamle vän. Cobbs män och de fyra vännerna hamnar till slut i en blodig dust med varandra som bara kan sluta på ett sätt - med en rejäl slutuppgörelse där hela staden Silverado dras in i stridszonen.Direkt med första scenen, innan förtexterna ens börjat rulla, etablerar man att det här kommer vara en underhållande västern. Den saknar inte humor och värme vilket bara är positivt. Det hela fick mig att tänka på en annan västern som hade en liknande ton och som på det stora hela lyckades, även om den var lite för lång, nämligen Tombstone (1993). Likheterna visar sig vara ganska stora då båda filmerna har samma stora skara kända ansikten som dyker upp, en liknande ton och som i båda fallen visar sig vara för långa.Filmen tappar lite ånga så att säga under filmens andra hälft, kanske sista tredjedel. Det blir lite allvarligare också och charmen försvinner då sakta men säkert. Dock är det en klart sevärd västern med fina prestationer och några bra karaktärer. De två favoriterna visar sig bli Brian Dennehy som sheriffen Cobb och Danny Glover som den duktige gevärsskytten Mal. Alla prestationer är bra och det är bara synd att filmen inte lyfter efter en lovande inledning. Trea till stark trea.4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Denna såg jag för länge sedan och kommer ihåg den som helt ok, men jag har inget minne av att den var humoristisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Vill minnas att vi diskuterade om denna skulle bli en av de fyra gemensamma, men till slut blev det inte så. Jo, humor har den allt :)

   Radera
 2. Var ett tag sedan jag såg filmen men vill minnas det som en riktigt härlig västernfilm. Bra rollista också speciellt Dennehy som är lite av en 80-tals favorit.
  God fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Helt rätt, Dennehy var verkligen en skön 80-tals skådis av det gamla virket. Tror inte jag sett en film med honom där han inte stuckit ut i sin roll. Förvisso svår att missa storväxt som han är, men ändå.

   Tack och detsamma!

   Radera