
Titel: St. Vincent
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 2014
Regi: Theodore Melfi
I rollerna: Bill Murray, Jaeden Lieberher, Melissa McCarthy, Naomi Watts, Terrence Howard
Handling: En ung pojke vars föräldrar just skilt sig finner en osannolik vän och mentor i den människofientliga krigsveteranen som bor granne till familjen.
Omdöme: Det är kul att se Bill Murray i god form. Det är inte alltid man vet vad man får ut av honom. Vissa gånger är det nämligen bara ren improvisation, den där crazy-humorn från hans tidiga dagar som SNL-medlem. Den är jag inte så förtjust i om jag ska vara ärlig. Men när han lägger till ytterligare ett lager där han känns mänsklig, då blir han genast lättare att tycka om. Prov på dessa roller hittas i Groundhog Day (1993), Broken Flowers (2005) och inte minst i Lost in Translation (2003) som gav honom en välförtjänt Oscarsnominering.

Här spelar han Vincent, en inte alltför munter gök som har ihop det med den yngre ryskan Daka (Naomie Watts), besöker ett vårdhem för att träffa en kvinna vid namn Sandy, super sig full, klagar på den nyinflyttade grannen Maggie (Melissa McCarthy) och går motvilligt med på att vakta hennes son, den lillgamle Oliver (Jaeden Lieberher) när han kommer hem från skolan - mot betalning så klart.

Det ska egentligen inte vara möjligt, men Vincent och Oliver kommer redan från början bra överens. Vincent är förmodligen mer tolerant p.g.a. att han får välbehövliga pengar medan Oliver hittar en slags mentor i Vincent. Oliver är nämligen liten och blir mobbad i den nya skolan. Han har ingen pappa i sin närhet då föräldrarna håller på att skiljas. Man kan inte direkt kalla Vincent för fadersfigur, men han fyller en funktion och lär Oliver ett och annat om livet.

Bäst är att börja med skådespelarna. Här finns inga fel att hitta. Samtliga är bra eller mycket bra i sina roller. Bill Murray är givetvis stjärnan och han är rakt igenom bra, i toppform. Kanske att hans karaktär tappar lite efter en händelse som förändrar honom. Det tar en del humor från honom, men prestationen är hela tiden mycket bra. Den andra jag gärna nämner direkt efter honom är nykomlingen Jaeden Lieberher som i sin debutroll övertygar så pass mycket att han blir en perfekt radarpartner till Murray. Vem hade kunnat tro att Murray och en okänd unge skulle hitta en så fin kemi?

Naomi Watts är lite av en favorit, men får inte alltid de optimala rollerna. Här axlar hon rollen som den "lösaktiga" ryskan Daka. Karaktären må inte vara något man inte sett förr och det är alltid vanskligt när någon från en helt annan bakgrund ska försöka spela ryss. Men hon gör det bra från brytningen till uppträdandet, stilen. Och så har man Melissa McCarthy som överraskar med en mycket mer nedtonad prestation än vad man är van vid. Även hon sköter sig som rollen kräver. Både hon och Watts hade gärna fått vara med lite mer.

När filmen är slut känns det som något saknas. Tycker den tappar lite när Vincent är med om en händelse som förändrar honom en del. Fram till denna händelse (utan att gå in på vad det är) tycker jag filmen är klart trevlig och ligger på en svag fyra i betyg. Efter denna händelse blir det inte direkt sämre, men den lyfter inte heller som den gärna hade fått göra. Här hade filmen lätt kunnat bli mer minnesvärd där man skulle ha tagit Vincents och Olivers vänskap till nästa nivå. Det gör man förvisso nu också, men jag hade velat se något mer gripande och minnesvärt. Å andra sidan är detta i grund och botten en komedi. Har dock aldrig skadat en bra komedi med en vändning som greppar tag i en ordentligt. Betyget landar på mellan en stark trea och svag fyra.
4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.3
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar