söndag 7 december 2014

Star Trek II: The Wrath of KhanTitel: Star Trek II: The Wrath of Khan / Star Trek II: Khans vrede
Genre: Sci-Fi/Äventyr
Land: USA
År: 1982
Regi: Nicholas Meyer
I rollerna: William Shatner, Leonard Nimoy, Ricardo Montalban, Kirstie Alley

Handling: Federationens stjärnskepp U.S.S. Enterprise är ute på ett träningsuppdrag och amiral James T. Kirk tycks ha förlikat sig med tanken på att detta mycket väl kan vara hans sista uppdrag i karriären. Men Khan är tillbaka. Med hjälp av en liga genetiska övermänniskor i landsflykt har Khan, en fascinerande överlöpare från 1900-talets Jorden, anfallit rymdstationen Regula One, stulit en topphemlig uppfinning som går under namnet Project Genesis, samt tagit kontroll över ett av Federationens stjärnskepp. Nu smider han planer på att gillra en dödlig fälla för sin gamle fiende Kirk och därmed hotar hela universum att gå under!

Omdöme: Denna den andra filmen i Star Trek-äventyret bjuder på en hjärnornas kamp mellan James T. Kirk (William Shatner) och ärkefienden Khan (Ricardo Montalban). Ett par gånger påminner Spock (Leonard Nimoy) Kirk om hur intelligent Khan är. Men Khan verkar glömma några grundläggande saker när han möter Kirk och stjärnskeppet Enterprise, vilket bara gör Spocks kommentarer om hans intelligens komiskt.Om man jämför med den första filmen Star Trek: The Motion Picture (1979) så är den stora skillnaden att tempot här är jämnare. Å andra sidan behöver man här inte introducera karaktärerna, Enterprise och en del annat som behövdes i den första filmen. Den andra skillnaden är att man här har en bra skurk i Khan, skönt spelad av Montalban. Han är som en blandning mellan en avdankad rockstjärna och indianhövding, minst sagt udda stil. Montalban passade bra i skurkroller och med sin lugna stämma fångar hans ens uppmärksamhet.Annars är det tydligt att Star Trek (filmerna) inspirerats av Star Wars som ju blev en stor succé och gav Star Trek chansen att gå från TV-serie till film. Personligen är jag inte alls insatt i Star Trek-världen och då är det svårt att älska det här fullt ut. Men som underhållning för stunden är det helt ok. Den huvudsakliga invändningen är väl att det blir lite enformigt och att det till stora delar utspelar sig inne på Enterprise. Annars är det inget större fel på fotot och effekterna med tanke på att filmen gjordes i början av 80-talet.Jag stör mig en del på karaktären Chekov med sin jobbiga ryska brytning, vill bara att han ska dö. Sen bjuder DeForest Kelley i rollen som Dr. McCoy på undermåligt skådespeleri. Som tur är får Chekov och McCoy ganska små roller. Däremot hade jag velat se mer av Khan och Spock, de två bästa karaktärerna i filmen. Just det, Kirstie Alley dyker upp som Mr.(!) Saavik, men kallas för kvinna en gång också. Kul att ha sett och lite av ett måste för en filmintresserad, men ingen ny favorit.3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.7

6 kommentarer:

 1. Denna har jag sett, men jag tycker den är rejält svag. Kanske den bästa av Star Trek-filmerna jag sett, men rejält svag jämfört med andra filmer, speciellt bättre sci-fi. Inte en favoritserie hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Är som sagt inte insatt i serien, men jämför jag med den första filmen tycker jag de är ganska likvärdiga. Denna är väl mer omtyckt som jag förstått det, men båda har sina starkare och svagare sidor. Stabilt, men inget man ser om.

   Radera
 2. När det rör Star Trek håller jag mig till nyinspelningarna - det räcker med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, jag kan förstå det. Är man inte ett Star Trek-fan räcker det med de nya. Är man ett Star Trek-fan har man å andra sidan redan sett dessa gamla filmer för länge sen ;)

   Fast när det kommer till Decennier passar man på att se sådant man vill eller borde se som man missat...

   Radera
 3. Av de gamla ST-filmerna håller jag mig till massan och säger att denna och no 4 är de bästa. Det som ju är lite kul med Montalbans uppdykande är att han spelade Kahn i TV-serien också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Tack för upplysningen om Montalban, det var kul att höra att han även spelade originalet i TV-serien :)

   Radera