onsdag 3 december 2014

TapsTitel: Taps / Tapto
Genre: Drama
Land: USA
År: 1981
Regi: Harold Becker
I rollerna: Timothy Hutton, Sean Penn, Tom Cruise, George C. Scott, Ronny Cox

Handling: Brian Moreland blir utsedd till ny kadettmajor på Bunker Hills militärskola av general Harlan Bache. Men lyckan varar inte länge då kadetterna får besked att skolan ska stängas. Situationen förvärras när Bache går emellan i ett bråk och av misstag skjuter en ung pojke.

Omdöme: Tillsammans har Timothy Hutton, Sean Penn, Tom Cruise och George C. Scott tretton Oscarsnomineringar och fyra Oscars. Scott och Hutton var redan Oscarsvinnare när filmen kom (även om Hutton vann sin för Ordinary People (1980) när inspelningen av denna film påbörjades). Penn och Cruise var desto grönare och båda slog igenom här innan de gick vidare och blev hushållsnamn.Det vankas sommar och terminen på militärskolan Bunker Hill är snart till ända. De flesta kommer åka hem till sina familjer medan vissa stannar kvar. På avslutningstalet avslöjar militärskolans ledare, general Harlan Bache (George C. Scott) att skolan kommer läggas ner då man istället ska bygga bostäder på marken. Men de har ett år på sig innan det blir realitet. Kadettmajor Moreland (Timothy Hutton) tillsammans med vännerna kadettkapten Dwyer (Sean Penn) och kadettkapten Shawn (Tom Cruise) är förkrossade över nyheten.

Efter en tragisk olyckshändelse sker något mycket oväntat. De kvarvarande eleverna barrikaderar sig inne på militärskolans område och kräver att man lyssnar på deras villkor.Filmens första halvtimme är förvånansvärt händelsefattig och man förstår då varför filmen är på två timmar. Det hade helt klart kunnat "speedas" upp lite. Efter en halvtimme får historien dock fart och blir genast bättre. Nu får man följa Moreland och de övriga som använder sin militärutbildning i skarpt läge. De vill egentligen inget illa, men situationen eskalerar. När varken polisen eller föräldrar får eleverna att ändra sig kallas den riktiga militären in med överste Kerby (Ronny Cox) i spetsen.En av filmens styrkor ligger helt klart i prestationerna som genomgående är bra. Veteranerna George C. Scott och Ronny Cox är alltid bra och roliga att se. De får dock båda kliva åt sidan under långa perioder då fokus främst ligger på Timothy Hutton. Självklart är det extra intressant att se unga Sean Penn och Tom Cruise i sina genombrottsroller och att de redan här visar prov på kvalité. Cruise visar sig ha den intressantaste rollen och en som går emot de flesta av hans senare roller.Trots att det mestadels handlar om ungdomar är det här en väldigt vuxen film. Eleverna på militärskolan uppträder disciplinerat och moget. Detta trots att de yngsta knappt hunnit bli tonåringar. Uppenbarligen har skolan varit till nytta. Om man sen tittar på vem som ligger bakom filmen så är det Stanley R. Jaffe som producerat den. Detta var filmen han gjorde efter sin Oscarsvinnare Kramer vs. Kramer (1979). Det visar på filmens förväntningar. Det är ingen lättsam ungdomsfilm som man lätt kan tro. Däremot har den lite svårt att engagera fullt ut, även om den alltså tar sig efter den trevande första halvtimmen.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Springer Tom Cruise i denna film? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Bra fråga! Inte vad jag minns, men det gör han säkert under en kortare sträcka ;)

      Radera