måndag 15 december 2014

The EqualizerTitel: The Equalizer
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 2014
Regi: Antoine Fuqua
I rollerna: Denzel Washington, Marton Csokas, Chloë Grace Moretz, Bill Pullman, Melissa Leo

Handling: Robert McCall är en före detta hemlig specialagent som förfalskat sin egen död för att få leva ett lugnt liv i Boston. När en ung flicka vid namn Teri behöver räddning bestämmer han sig för att ge sig tillbaka in i hettan, och hamnar öga mot öga med ryska gangsters.

Omdöme: Robert "Bob" McCall (Denzel Washington) är en ensamvarg som lever ett relativt anonymt liv. Han jobbar på ett byggvaruhus på dagen och om nätterna besöker han ett dygnet runt-öppet ställe för en kopp té i sällskap med en god bok han för tillfället har med sig. På stället träffar han ofta på den unga tjejen Teri/Alina (Chloë Grace Moretz) som jobbar som prostituerad. De två pratar en del med varandra. En dag dyker hennes ryske hallick upp och när hon hamnar på sjukhus vet Robert vem han ska söka upp...Det ska visa sig att McCall är som en blandning mellan Robin Hood och MacGyver. Han tar från de onda och ger till de goda. Eller rättare sagt, han hjälper de svaga och dödar mobbarna. Det är inte särskilt nyskapande, men det ligger en mystik kring McCall. Vem är han egentligen och var kommer han ifrån? Det undrar både tittaren och skurkarna. Han lämnar nämligen en del lik efter sig och ryssarna skickar dit Teddy (Marton Csokas) för att fixa problemet. Teddy är en elak jäkel som tidigt förstår att han har att göra med ett proffs.Det hela är på gränsen till att bli serietidningsaktigt då McCall nästan har en övernaturlig förmåga att beräkna och sedan "ta hand om" sina motståndare. Han har en fixering vid sin digitalklocka och tar ständigt tid på saker och ting. Likt MacGyver tar han sällan till skjutvapen utan försöker ta sig ur tuffa situationer med hjälp av saker som han har tillgängliga. Noterbart att filmen baseras på en TV-serie med samma namn från mitten av 80-talet som jag inte kände till på förhand.Med lite blandade känslor tar jag mig igenom filmen. För å ena sidan är det en rätt underhållande actionrökare (även om det tar en halvtimme innan den kommer igång) där man bjuds på en del ögongodis och en kamp mellan det goda och det onda. Å andra sidan stör jag mig en del på huvudkaraktären och önskar att han råkade illa ut, att skurkarna skulle vinna, även om det givetvis är omöjligt. Skurkarna ledda av Teddy är för ordinära. Teddy är förvisso ganska elak och här fanns mer att hämta. De övriga är bara vanliga fjantar som McCall enkelt överlistar.En sån här film behöver inte vara mer än runt 90 minuter. Nu vill man ge det hela lite mer tyngd genom att man under första halvtimmen etablerar huvudkaraktären. Inte helt fel då det blir bättre än en korkad, hjärnlös actionfilm man sett massvis med gånger. Samtidigt blir filmen lite väl lång när den är på en bit över två timmar. Eftersom man inte heller har någon annan skurk än Teddy värd att nämna blir det även för mycket av en transportsträcka fram till den sista striden.

En annan film i genren från året är annars John Wick (2014) som jag personligen föredrar då den är lite mer realistisk och har en huvudkaraktär jag gillar mer (mänskligare). Båda har sina starka och svaga sidor. Dock faller ingen av dem mig direkt i smaken då det gjorts bättre i actiongenren.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.4

6 kommentarer:

 1. Såg den här om kvällen. God underhållning men lite för lång. Filmen stod och stampade i mittenpartiet men Denzel är svår att motstå - även om han inte ler så värst mycket i den här filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Tyckte det blev lite för mycket MacGyver och på gränsen till överdrivet, plus att Denzel aldrig varit en favorit. Gillar man honom och kan acceptera att det hela är något överdrivet tror jag man uppskattar filmen mer. Dock är den lite onödigt lång, håller med.

   Radera
 2. Lååååååååååååååång är den, Jättelååååååååång. Onödigt lång, håller med. Min recension kommer på onsdag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, den kändes liiite för utdragen med tanke på vad det är för film och att man inte hade så jättemånga karaktärer med i leken...

   Radera
 3. Har skrivit min egen text nu. Revy kommer imorgon. Tyckte att den var en perfekt thriller om man tar den för vad den är, lättsmält underhållning. Den var dock kanske lite för lång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Man bör gilla Denzel för att uppskatta den fullt ut och man måste ta den för vad den är. Gör man det förstår jag om den faller en i smaken. Inte dålig, bara inte något utöver det vanliga.

   Radera