torsdag 18 december 2014

The King of ComedyTitel: The King of Comedy
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1983
Regi: Martin Scorsese
I rollerna: Robert De Niro, Jerry Lewis, Diahnne Abbott, Sandra Bernhard

Handling: Ruperts största önskan här i livet är att bli en lika stor komiker som Jerry Langford. Ruperts väninna Masha är på avstånd förälskad i Jerry. Tillsammans gör Rupert och Masha allt för att förverkliga sina drömmar.

Omdöme: Kärt barn har många namn brukar man säga. Rupert Pupkin (Robert De Niro) är ett levande bevis på det. Under filmens gång kallas han för Mr. Pitkin, Mr. Potkin, Mr. Pumpkin, Mr. Pupnick, Mr. Puffer, Mr. Krupkin, Mr. Pupper, Mr. Pipkin och så klart hans riktiga namn Mr. Pupkin. Det är inte lätt att vara en helt okänd wannabe stand-up komiker i New York.Martin Scorsese har sagt att De Niro gör sin bästa prestation av de filmer de gjort tillsammans. Det kan man givetvis diskutera då deras samarbete gett många oförglömliga prestationer. Men en sak är säker och det är att De Niro hanterar den komiska rollen galant. Komisk och komisk, den är väl egentligen ganska tragisk, men innerst inne menar han nog ändå väl.Rupert är vad man idag skulle kalla en stalker. Han är smått besatt av Jerry Langford (Jerry Lewis) som är en komiker som har sin egen TV-show. När Rupert en dag får chansen att träffa Jerry på tu man hand får han bränsle på elden. Jerry ber honom nämligen kontakta hans assistent så ska de se vad de kan göra. Rupert, som inte direkt är bra på att läsa signaler, ser sin stora chans. Det leder till att han börjar terrorisera TV-bolaget i hopp om att Jerry ska hjälpa honom.Det finns så mycket att gilla med den här filmen. De Niro är klockren, precis som de övriga. Kanske inte är helt såld på Sandra Bernhard som spelas Masha, en annan stalker som känner Rupert. Hon har definitivt ett annorlunda utseende som passar för rollen. Tanken var nog att hon skulle vara smått skräckinjagande, vilket hon också lyckas vara. Man skulle inte vilja ha henne efter sig, den saken är säker.Något jag gillar är att filmen lämnar den stora frågan om varför Rupert gör som han gör till slutet. Visst, den enkla förklaringen är att han är rubbad. Men vad är hans drivkraft när han vet att han med stor sannolikhet kommer få ett långt fängelsestraff för vad han håller på att göra. Det blir liksom pricken över i:et när det ögonblicket kommer. Och trots att jag hade sett filmen tidigare känns det som en film att ta fram när man känner för något lite annorlunda av radarparet Scorsese/De Niro.

"Better to be king for a night than schmuck for a lifetime" - Rupert Pupkin5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 8.0
IMDb: 7.8

4 kommentarer:

 1. Aha. detta är sannerligen en klassiker som platsar i Decennier. Jag har inte sett den och faktum är att jag nog inte är speciellt road av tidiga Scorsese... Jag skippade denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Det är synd att du inte gillar/är nyfiken på tidig Scorsese för denna och många andra av hans filmer är väl värda att se. En film jag gärna ser om ett par gånger till...

   Radera
  2. Synd och synd. Jag har inte gillat de jag sett och då blir man inte sugen på mer. Men lyckligtvis kan du se om den gång efter gång istället! :-)

   Radera
  3. Henke: Synd för att du missar kvalitetsfilm, men så är det ibland. Man har olika smak.

   Radera