fredag 5 december 2014

Where the Buffalo RoamTitel: Where the Buffalo Roam
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1980
Regi: Art Linson
I rollerna: Bill Murray, Peter Boyle, Bruno Kirby, Rene Auberjonois

Handling: En galen historia om journalisten Hunter S. Thompson och hans gode vän, advokaten Lazlo. Ständigt drogpåverkade av vad de lyckats komma över hittar de på allt från att rättsligt försvara några människor som blivit åtalade för knarkinnehav till att ordna vilda fester i sina hotellrum samtidigt som Thompson ska skriva artiklar om Super Bowl och presidentvalet. Löst baserad på en sann historia.

Omdöme: Man brukar säga att en film helst ska fånga ens intresse inom de första tio-femton minuterna. Här känner jag efter tio minuter att det inte bådar gott. Hunter S. Thompson (Bill Murray) är en minst sagt udda karaktär. Han jobbar som journalist på en blaska vid namn Blast och skriver diverse artiklar om allt möjligt, inte minst politik. Han klarar sig inte många minuter eller ens sekunder utan alkohol och/eller droger av något slag, helst i stora doser. Hur han kan behålla sitt jobb är ett mysterium, men förmodligen är hans artiklar så pass bra att hans chef omöjligtvis kan ge honom sparken.In i bilden dyker hans gode vän och advokat Carl Lazlo (Peter Boyle) upp. Han är i stort sett lika "out there" som Hunter och de knarkar och har sig tillsammans. Halvvägs in i den flummiga berättelsen tar de två vännerna bilen och lämnar allt bakom sig. Hunter ska skriva en artikel om stundande Super Bowl, men Lazlo tar istället med honom på en skum affär.Ja, vad är det här egentligen? Inget i min smak uppenbarligen. Det är aldrig roligt, trots att det är en komedi. Karaktärerna är för extrema för att funka, inte minst då ingen runt dem heller bryr sig nämnvärt. Det finns inget i storyn som gör filmen intressant, åtminstone i mina ögon.Det är sällan jag känner att en film inte har mycket att erbjuda, men det här är en av dem. Bill Murray sköter sig, men karaktären är mest småjobbig. Noterbart att den mest kända filmen baserad på Hunter S. Thompsons böcker är Fear and Loathing in Las Vegas (1998).

2 - Skådespelare
1 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
10 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 3.5
IMDb: 6.7

---

Henke, Jojjenito, Fiffi och Sofia skriver också om filmen.

10 kommentarer:

 1. Hmm, jag blev misstänksam redan när jag på omslaget förstod att det skulle handla om den gode Hunter ;) Annars tyckte jag nästan att Boyle gjorde en bättre insats än Murray.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag hade/har inte sett Fear and Loathing in Las Vegas så var ganska ovetandes om vad som väntade, även om jag misstänkte...

   Radera
 2. Aj då, 3,5 ! Det var lågt. Filmen var fragmenterad och ojämn, men inte så usel... Gillade flera av scenerna även om helheten inte var så bra. Rättegångsscenen var kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: 3.5 är...inte...bra för ett IMDb-betyg, och 1.5 är inte mycket bättre i Movies - Noir-betyg ;)

   Nej, jag blev mest irriterad på det mesta faktiskt och även om vissa saker var småroliga tyckte jag inte det gav något. Murray klarar dock alltid av att på egen hand inbringa en del skratt. Här var det bara väldigt svårt att se igenom filmens uselhet...

   Radera
 3. Jag funderar litegrann på att du ändå gav skådespelarna en 3:a. Hur tänkte du då? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jag skiljer ändå på karaktärerna och skådespelarna och i det här fallet tyckte jag skådespelarna gjorde vad de kunde. Det var materialet det var fel på...

   Radera
  2. I mina ögon var filmen ett sånt sammelsurium av värdelösa parametrar att jag har svårt att bedöma om skådisarna gjorde sitt jobb eller bara lallade. ;)

   Radera
  3. Fiffi: Jag förstår dig, och jag var nog lite snäll med tanke på att inget var direkt godkänt med filmen. Skådespelare = 2 :)

   Radera
 4. Kände precis som du i inledningen. Istället för att bli fångad blev jag avtrubbad, frånstött och allmänt irriterad. ;)

  Angående skådisarna så är nog Boyle hyfsad men Murray tyckte jag inte alls var bra. Jag skyller faktiskt mer på Murray än på materialet/manus. Tycker han spelar Thompson som en seriefigur, bara med en massa ticks och gimmicks. Funkade inte alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, det var inte direkt så att man kände att det skulle bli bra efter den inledningen ;)

   Har själv lite svårt för Bill Murray i sina tidigare roller och det här är inget undantag. Men jag skyller det mesta på materialet i det här fallet. Hela filmen verkar ha gjorts drogpåverkade (från regi och manus till skådespelarna).

   Radera