tisdag 13 januari 2015

American Sniper



Titel: American Sniper
Genre: Drama/Krig
Land: USA
År: 2014
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Bradley Cooper, Sienna Miller, Keir O'Donnell, Luke Grimes

Handling: U.S. Navy SEAL-soldaten Chris Kyle blir USA:s mest kända krypskytt genom tiderna och han åker till Irak med ett enda uppdrag - att skydda sina vapenbröder. Hans pricksäkerhet räddar ett otal antal liv och han får till slut smeknamnet "Legenden".

Omdöme: Att Clint Eastwood vid 84 års ålder fortfarande kan göra film är imponerande i sig. Det som överraskar mer på mig är dock att han gör en sån här typ av film med en stil och ett tempo som inte riktigt var väntat. Man förväntade sig nämligen en lite småseg historia, men så är inte fallet.



Chris Kyle (Bradley Cooper) är en man i 30-års åldern från Texas. Han är en cowboy som deltar i diverse rodeo-tävlingar runt landet med sin yngre bror Jeff. Men han känner att han är ämnad för något mer och är av sin far uppfostrad att vara stark, en ledare. Han anmäler sig till träning för att bli en Navy SEAL och uppvisar goda resultat som krypskytt. Detta efter att hans far tagit med honom på jakt och lärt honom ett och annat som ung.



Innan Chris åker över till kriget i Mellanöstern träffar han Taya (Sienna Miller). Han charmar henne snart och de börjar umgås med planer på att skaffa familj. När Chris lämnar för tjänstgöring är det inte säkert att att han kommer återvända hem som samma person - eller återvända överhuvudtaget. För Tayas del blir det en stressig och osäker situation, men för Chris är det glasklart - han ska slåss för sitt land och skydda sina kamrater.



Chris Kyle visar sig bli sjuhelsikes krypskytt och snacket sprider sig snart bland de egna. Han får smeknamnet "Legenden" eftersom han tilldelas flest officiella träffar någonsin i USA:s historia. Men Chris är en ödmjuk man som inte vill ha någon extra uppmärksamhet. Han vill bara göra sitt jobb och hjälpa sina "bröder", något som gör att han även tar del i markoffensiven och utsätter sig för större fara. Speciellt med tanke på att ett pris på hans huvud utfärdas av fienden...



Bradley Cooper, jag har aldrig sett honom bättre än här. Det kanske inte är så konstigt att han verkligen ville lyckas med rollen då han köpte rättigheterna och producerat filmen. Till en början hade han inte tänkt vara med i filmen, men ändrade sig och tränade stenhårt och åt en hel del för att lägga på sig nästan 20 kilo. Det han gör bra är att med små medel förmedla känslorna och den mentala situationen han befinner sig i. Han må inte få några utbrott eller liknande, men så spelar han en man som är hårt tränad för det han gör och han får inte tappa koncentrationen för en sekund.



Clint Eastwood har lyckats, det kan man inte säga något om. Filmen är inte riktigt som jag hade förväntat mig, trots att den är som jag hade hoppats att den skulle vara. Jag hade nämligen förväntat mig ett långsammare tempo. Istället slängs man in i hetluften gång på gång när Chris Kyle är på uppdrag och det är utan tvekan realistiskt och välgjort rakt igenom. Hans familjesituation skildras också bra och det är skönt att både Bradley Cooper och Sienna Miller känns rätt i sina roller.



Det må vara småsaker som man funderar på om de verkligen går till så på riktigt. Tänker främst på telefonsamtalen mellan Chris och Taya när Chris är på fältet mitt under uppdraget. Känns som det är något han skulle vänta med tills han är på basen och inte ute på fältet. Men det är möjligt att han hade dessa privilegier då det hela trots allt är verklighetsbaserat.



Jag gillade det här då det är autentiskt, välgjort, lägger inga fingrar emellan och håller hela vägen. Men det är inte en film alla kommer att uppskatta. Lite som The Hurt Locker (2008) skulle man kunna säga. Det är till slut en hjärtskärande historia som känns ända in i ryggraden när filmen slutar. Till det bjuds man på lite fin och passande musik av Ennio Morricone, en fin bonus...

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 7.6

6 kommentarer:

  1. Varför är det så många filmer som börjar med "American". Varför kunde den här inte heta Sniper eller The Sniper?

    Vore kul om t ex svenska filmer (eller engelska för den delen) skulle namnges på samma sätt. Det görs bara inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Har personligen inget emot att filmer börjar med "American...". I det här fallet passar det också, plus att det ju redan finns en någorlunda känd "Sniper"-film med Tom Berenger från 1993.

      Lite kul att du nämner att svenska filmer skulle namnges på samma sätt. Tänker på En kärlekshistoria från 1970 vars engelska titel ju passande nog är "A Swedish Love Story" ;)

      Radera
  2. Håller med om Bradley, han är verkligen jättejättebra här,

    (Min text kommer imorgon)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Ok, du håller bara med om Bradley alltså, eller? Ja, det är inte en film alla kommer uppskatta (p.g.a. ämnet), men i mina ögon är det den bästa av de filmerna som blev Oscarsnominerade.

      Radera
    2. Jag håller med om mycket av det du skriver men det är en komplex film, jag är tudelad och kanske till och med tveksam till vissa bitar i den. Men visst är den välgjord och krigsscenerna är bättre än i The Hurt Locker (tycker jag), jag sögs mer in i denna film. Min favorit till Bästa film-Oscarn är den dock inte.

      Radera
    3. Fiffi: Ok, blir intressant läsning imorgon då. Håller med om att den var mer välgjord än The Hurt Locker som mer blixtrade till då och då. Här hade man en konstant närvarokänsla, tycker jag.

      Radera