fredag 16 januari 2015

BirdmanTitel: Birdman
Genre: Drama/Komedi/Fantasy
Land: USA
År: 2014
Regi: Alejandro González Iñárritu
I rollerna: Michael Keaton, Edward Norton, Naomi Watts, Emma Stone, Zach Galifianakis

Handling: En föredetting till skådespelare som en gång spelade superhjälte på vita duken måste lägga sitt ego åt sidan och ta sig an en Broadway-pjäs.

Omdöme: Att försöka göra en film som ser ut som en enda tagning har gjorts förr. På rak arm tänker jag främst på Hitchcocks Rope (1948) som är bra och lågbudgetfilmen Running Time (1997) som är mindre bra. Denna film hamnar mitt emellan dessa två sett till filmen, men lyckas klart bäst med illusionen att det hela är gjort i en enda lång tagning.Riggan Thomson (Michael Keaton) är en avdankad skådespelare som gjort sig ett namn med trilogin "Birdman". Nu har han istället siktet inställt på att sätta upp en Broadway-pjäs där han även har huvudrollen. Hans dotter Sam (Emma Stone) är hans assistent och Lesley (Naomi Watts) är hans kvinnliga stjärna. När problem uppstår med den manliga stjärnan (som är för dålig), lyckas han via Lesley fixa den duktige Mike Shiner (Edward Norton) som också är Lesleys pojkvän. Mike visar sig dock vara svår att jobba med och Riggan måste försöka hålla honom i styr samtidigt som han försöker få pjäsen, sitt liv och ego att fungera.Det här är en film som kanske inte direkt lyckas imponera under filmens gång, men som inte släpper taget om en i första taget. Filmen har även en lättsammare stil till en början när Michael Keaton och Edward Norton kolliderar vilket bjuder på några av filmens bästa scener. Överhuvudtaget är nog Norton och hans karaktär Mike den som höjer filmen när han är med. Tyvärr försvinner han under filmens senare del. Då tappar även filmen en del då det blir lite allvarligare och man slänger in mer fantasy med Birdman-karaktären.Skådespelarna måste vara på tårna när man har en sån här film med långa tagningar, och det gör de. Speciellt Michael Keaton övertygar under dessa långa tagningar, även om han aldrig varit en favorit. Det blir lite som filmad teater på sina håll, men så håller de också på att sätta upp en Broadway-pjäs. Skådespelarna gör precis vad de ska och lite till. Dock saknar filmen något för att fånga mig fullt ut. Den inleder bättre än den avslutar, det är en sak som är säker. Absolut sevärd, välspelad och annorlunda.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 8.5

4 kommentarer:

 1. Nu dyker jag in här med en liten tandfråga igen (apropå Chastain och hennes tand i Interstellar ;)). Har du tänkt på Keatons garnityr? Gluggen? Att han liksom inte ser ut som förr i munnen, att han heller inte pratar som han brukar, han läspar mer nu. Har du läst nån info om detta nånstans, om han gjort om tänderna för denna roll eller om han gjorde det innan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Du och tänder, haha. Jag läste om det inne hos dig för första gången och tänkte inte själv på det när jag såg filmen. Länge sen jag hade sett Keaton så det var inget jag tänkte på, även om man hör att han läspar lite. Dock är det inget i jämförelse med Danny Glover ;)

   Radera
  2. Då:
   http://www.hollywoodreporter.com/sites/default/files/2013/10/michael_keaton.jpg

   Hittar ingen bra bild på Birdman-garnityret men det ser inte ut som ovan i alla fall ;)

   Radera
  3. Fiffi: Hmm, nej jag ser ingen glugg.
   Nu:
   http://media.salon.com/2014/10/birdman_potw.jpg

   Radera