torsdag 29 januari 2015

Dazed and ConfusedTitel: Dazed and Confused
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1993
Regi: Richard Linklater
I rollerna: Jason London, Matthew McConaughey, Ben Affleck, Milla Jovovich

Handling: Året är 1976 och platsen en stad någonstans i Texas. Det är sista skoldagen innan sommarlovet drar igång och kvällen ägnas åt att åka runt i bilar, dricka öl och röka marijuana.

Omdöme: Vissa filmer blir så mycket bättre om igenkänningsfaktorn är hög. Det här är en sådan film. Åtminstone kan jag tänka mig att de som var unga på 70-talet och känner igen sig när de ser filmen tycker den blir lite bättre. Själv har jag varken en stark koppling till tidsperioden, musiken eller den toleranta attityden till droger. Med det sagt kan man ändå uppskatta en film som denna.Det är slutet av maj, året är 1976 och killarna och tjejerna i övre tonåren ser fram emot sommaren. Då det är sista skoldagen innan sommarlovet planeras en stor fest. Men innan kvällen ska de yngsta nollas av de äldsta (seniorer). Killarna ska bli slagna med slagträn i baken och tjejerna ska bli förolämpade. En av seniorerna är O'Bannion (Ben Affleck) och han tar det hela väldigt personligt. Det är hans uppdrag denna dag att nolla de unga - ordentligt.Ungdomarna driver mest runt i sina muskelbilar och försöker fixa öl och gräs. Skolans quarterback i amerikansk fotboll Pink (Jason London) är inte säker på om han ska fortsätta i laget nästa säsong, speciellt som lagets tränare kräver att alla spelarna ska skriva under en lapp där de lovar att inte dricka, knarka eller hålla på med andra olagliga aktiviteter. Sen har vi Wooderson (Matthew McConaughey), den coole äldre killen som gått ut skolan och jobbar sen några år tillbaka, men som gillar yngre tjejer och hänger med Pink och grabbarna.Historien tar oss i princip igenom ett dygn där allt och inget händer. Det är många karaktärer man får lära känna och de flesta funkar bra. Man har lyckats klart bra med rollbesättningen där det är extra kul att se McConaughey dyka upp efter nästan halva filmen och bara spela cool. Det händer egentligen inte så värst mycket om man vill ha dramatik, utan man får mer en inblick i hur det var att vara ungdom i 70-talets USA med allt vad det innebär. Hade hoppats på att filmen skulle bli snäppet bättre än när jag såg den första gången, men stabil och värd att se är den allt. Ligger på gränsen till en svag fyra.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. Låter som en typisk Linklater-film mao ;)

  SvaraRadera
 2. Jodå inte helt fel - småtrevlig. Undrar lite om det inte kommit en uppföljare?
  https://filmitch.wordpress.com/2011/10/06/dazed-and-confused-1993-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, den funkar fint även om många gillar den mer än vad jag gör. Uppföljare? Inte vad jag känner till. Däremot ser jag nu att det verkar som det kommer att komma en uppföljare av något slag av Linklater senare under året...

   Radera