tisdag 20 januari 2015

Kill the MessengerTitel: Kill the Messenger
Genre: Kriminaldrama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2014
Regi: Michael Cuesta
I rollerna: Jeremy Renner, Rosemarie DeWitt, Mary Elizabeth Winstead, Oliver Platt, Andy Garcia, Barry Pepper, Michael Sheen, Ray Liotta

Handling: Journalisten Gary Webb uppdagar CIA:s roll i beväpningen av rebeller i Nicaragua och importering av kokain till Kalifornien. Det gör honom genast till måltavla för en smutskastningskampanj som kan komma att kosta honom jobbet, familjen och kanske även livet...

Omdöme: Oftast är det bäst att inte veta något eller så lite som möjligt om en film. Detta är lite av en favoritgenre med grävande journalistik, konspirationsteorier och annat smått och gott som ger filmen ett spänningsmoment. Vad som helst kan hända och det är precis vad en film av det här slaget ska bjuda på.Filmen påminner ganska tidigt om en mix av två trevliga filmer i form av All the President's Men (1976) och The Insider (1999). Man får den grävande journalismen med konspirationsteorierna från förstnämnda film och avslöjandet med paranoia-stämningen från sistnämnda filmen. En kombination man lyckas väl med under halva filmen ungefär.En bra och stabil Jeremy Renner spelar journalisten Gary Webb som jobbar på en liten tidning i San José, Kalifornien. Han gräver gärna i drogrelaterade historier och kontaktar de anklagade för att berätta deras sida av historien. En dag blir han kontaktad av flickvännen till en åtalad knarksmugglare som visar sig ha officiella bevis som tyder på att den amerikanska regeringen kan vara inblandad i smugglingen av stora partier kokain in till USA. Detta för att finansiera rebellerna nere i Nicaragua.Det hela är baserat på verkliga händelser och filmen lyckas bra med att kännas realistisk och ge en känsla av att Gary Webb snart kommer ha mäktiga fiender han ska se upp med. Vad filmen inte riktigt lyckas med, speciellt i jämförelse med de två tidigare nämnda filmerna som lyckas rakt igenom, är att bibehålla temperaturen, så att säga. Historien tappar nämligen en del kraft, momentum ungefär halvvägs in. Paranoian och spänningen borde här ha stigit. Istället rullar det mest på fram till upplösningen som inte direkt blir minnesvärd. Därför når denna till slut inte upp till en nivå som den kunde ha gjort. Första halvan låg filmen på en svag fyra, men andra halvan är kanske bara en trea.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

  1. Om man vet att det är en BOATS kan jag tycka att det finns en poäng att ha lite halv koll i alla fall. Annars sitter man ändå bara och undrar vad som är "på riktigt" och vad som är påhittat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Fast överraskningsmomentet försvinner om man vet för mycket. Om det är inspirerat på verkliga händelser får man acceptera att de kanske ändrat en del för att göra det mer spännande. Om det däremot är baserat på verkliga händelser får man lita på att det är så det gått till.

      Radera