lördag 3 januari 2015

KingpinTitel: Kingpin
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1996
Regi: Bobby & Peter Farrelly
I rollerna: Woody Harrelson, Bill Murray, Randy Quaid, Vanessa Angel

Handling: Roy Munson var delstatens bäste bowlare. Men med hjälp av Ernie McCracken försökte han lura fel gäng och straffades med att ena handen kapades. Allt förändras när Roy träffar Ishmael vars passion är bowling. Problemet är bara att det inte direkt uppskattas i hans amish-religion.

Omdöme: Efter succédebuten Dumb & Dumber (1994) var det dags för bröderna Farrelly att fortsätta på samma bana. Denna gång är det bowling som står i centrum. Roy Munson (Woody Harrelson) är en mycket lovande bowlingspelare 1979 och vinner delstatsmästerskapet. Men den blivande ärkefienden Ernie McCracken (Bill Murray) vill annat och är orsaken till att Roy blir av med sin bowlinghand.17 år senare är Roy en alkis som aldrig fick uppfylla sina drömmar. Men när han en dag stöter på Ishmael (Randy Quaid) i bowlinghallen, får hans liv ny mening. Han ser en spelare med stor potential, om han kan lära honom att putsa till sitt spel. Problemet är bara att Ishmael, amish som han är har annat att göra där hemma. Roy lyckas givetvis få med sig sin nyfunne vän och hoppas kunna dela på $1m som en turnering ger för förstaplatsen. Dock har han inte räknat med McCracken...Ok, det är bara att erkänna att filmen på sina håll är riktigt rolig. Men, det är främst när Bill Murray är med vilket i princip endast är i början och mot slutet av filmen. Men det räcker gott så (även om man hade velat ha mer av honom). Han stjäl verkligen showen och en hel del av hans dialog lär vara improviserad. Hans sköna stil är verkligen klockren här och det är så här man vill se honom. Sen hjälper det så klart med hans coola frisyr under senare delen av filmen och turneringen.Woody Harrelson känns lite mer återhållsam i huvudrollen, men är så klart bra även han. Och Randy Quaid, som jag normalt sett har lite svårt för passar klart bra som amish. I början när han har på sig sina amish-kläder känns han som amish-pojken Samuel i Witness (1985) som vuxit upp, vilket så klart är lite kul. Annars är Vanessa Angel som kärleksintresset ett trevligt inslag som man tycker borde blivit mer känd efter den här filmen...3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

6 kommentarer:

 1. Mycket rolig film om jag inte missminner mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, på sina håll är den väldigt rolig, speciellt när Bill Murray är i farten ;)

   Radera
 2. Vad jag minns slog filmen ned lite som en bomb där på 90-talet eftersom den var så totalt ohämmad. Jag lät mig underhållas oväntat mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, det är svårt att ha missat denna om man såg film på 90-talet :)

   Radera
 3. Lätt en av mina favoriter från förr! Skrattar högt bara jag tänker på den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Det är så en bra komedi ska vara! Jag har några sådana komedifavoriter (de flesta från 80-talet). Denna är bra, men trots allt inte en personlig favorit.

   Radera