söndag 25 januari 2015

MarnieTitel: Marnie
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1964
Regi: Alfred Hitchcock
I rollerna: Tippi Hedren, Sean Connery, Diane Baker, Bruce Dern

Handling: Marnie är kleptoman. Hon skaffar nya arbetsgivare, stjäl deras pengar och byter sedan identitet för att komma undan. En dag kommer hon till Mark Rutlands kontor. Mark tycker han känner igen henne då ett av hennes tidigare offer var en kund till Mark.

Omdöme: Året efter The Birds (1963), Alfred Hitchcocks sista riktigt stora film, kom denna film där Tippi Hedren (mor till Melanie Griffith) åter ses i huvudrollen precis som i tidigare nämnda film. Det intressanta med henne är att dessa två Hitchcock-filmer är det enda hon gjorde av värde. The Birds blev hennes första film vid 33 års ålder. Det är inte särskilt svårt att förstå att hon inte blev någon stjärna. Hon saknar 'det' som flera andra av Hitchcocks kvinnor hade. Uppenbarligen insåg även Hitchcock detta då de två inte alls kom överens under filminspelningen.Här ses hon som Marnie, även om hon går under många namn som den tjuv och lögnerska hon är. Efter att ha kommit undan med en hygglig peng från det senaste företaget hon jobbade på som personlig sekreterare till chefen, byter hon identitet, hårfärg och flyttar till en ny stad. Där planerar hon att göra om det hela. Men hon väljer företaget Rutland & Co. Det kan visa sig vara ett ödesdigert misstag då företagets VD Mark Rutland (Sean Connery) tycker sig känna igen henne då hans företag anlitas av företaget som hon nyligen rånat.Trots att Mark tycker sig känna igen henne är han inte sen med att godkänna hennes anställning. Han håller henne under uppsikt och inleder ett förhållande med henne. Men när det visar sig att hon inte kan hålla sig undan från företagets kassaskåp står Mark och Marnie inför ett vägskäl. Antingen kan han anmäla henne, vilket skulle leda till fängelse. Eller så kan han låta henne gå, vilket bara skulle låta henne fortsätta med det hon gjort och förr eller senare hamna i fängelse. Eller så kan han försöka hjälpa henne. Frågan är bara om Marnie vill ha hans hjälp...Det är synd att Tippi Hedren saknar utstrålningen och skådespeleriet som man hade önskat för rollen. Vill minnas att hon funkar bättre i tidigare nämnda The Birds, men så är alltså inte riktigt fallet här. Extra synd är det när man vid hennes sida har Sean Connery som vid det här laget var i ropet som en viss James Bond. Man märker att kemin inte direkt funkar dem emellan och det är självklart en punkt som måste funka när filmen i princip helt handlar om dessa två. Istället anar man bättre kemi med Diane Baker som spelar den andra stora kvinnliga karaktären Lil, Marks svägerska som utmanar Marnie om Mark. Där fanns det helt klart mer att ta från och borde ha utvecklats mer.Måste säga att jag blev lite besviken på filmen som jag förvisso hade sett tidigare, men hoppades skulle vara bättre (kom i princip inte ihåg något). Känns som den tar för lång tid på sig att komma till poängen. Och när man väl når dit är upplösningen för svag, något som är ovanligt när det kommer till Hitchcock. Istället brukade hans filmer kunna byggas upp för en minnesvärd final. Här saknas både minnesvärda scener, vägen dit är inget speciellt och den är för ovanlighetens skull ganska humorlös. Med det sagt är det inte en dålig film, bara att med Hitchcocks standard är denna absolut inte i nivå med hans främsta.3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Nu tycker jag allt att du var snäll för det här är en riktigt usel film. Det roliga är att det enda som jag gillade med filmen om man bortser från det tekniska är just Tippi Hedren ;) Där ser man vad olika smak man har och tur är det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Minns att jag gillade filmen mer första gången jag såg den. Nu kändes det som den hade en lite krystad handling.

   Vad gäller Tippi Hedren i den här filmen så var hon inte dålig, men hon kändes väldigt kylig och det var en av anledningarna till varför det inte fanns någon direkt kemi mellan henne och Connery.

   Radera
 2. Oj, här kommer det in en gammal Hithcock. Har inte sett denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Tycker det är kul att se om Hitchcock lite då och då. Tyvärr visade sig denna inte hålla lika bra som många av hans andra, men fortfarande värd att se om man vill fördjupa sig i fler av hans filmer.

   Radera