fredag 23 januari 2015

Michael Mann: A RetrospectiveMed tanke på att det idag är premiär för Blackhat, kändes det lämpligt att bjuda på en tillbakablick av vad Michael Mann bjudit på genom åren. Med sin stilrena visuella stil, starka huvudkaraktärer och perfektionism har han länge tillhört en av mina absoluta favoritregissörer.

Nedan följer en titt på de tio filmer som han gjorde mellan 1981-2009. Utöver dessa gjorde han de två TV-filmerna The Jericho Mile (1979) och L.A. Takedown (1989) där förstnämnda är en bra regidebut innanför fängelsemurarna, och där den andra är en inte helt lyckad uppvärming inför den flera klasser bättre nyversionen Heat (1995).

Här följer nu ett litet bildspel på Michael Manns härliga värld. Klicka på titlarna för att läsa mer om respektive film.Thief (1981)

The Keep (1983)

Manhunter (1986)


Heat (1995)


Ali (2001)

Collateral (2004)

Miami Vice (2006)


8 kommentarer:

 1. Snyggt bildspel. M.M är ingen favorit hos mig. Snygga men lite tråkiga filmer bortsett från Collateral som jag gillar skarpt
  Har faktiskt sett alla utom Ali & Last of the.... (dock ej tv-filmerna)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Kul att bildspelet uppskattas!

   Ja, det är givetvis högst personligt, men jag har alltid gillat hans stil.

   Ali var bättre än väntat medan The Last of the Mohicans ska man se Director's Cut på - klart bra.

   Radera
 2. Håller med filmitch: trevligt bildspel men jag är ju inte heller någon större älskare av de MM-filmer jag har sett. Håller alltså inte med filmitch när det gäller Collateral

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Så är det ibland, man kan inte uppskatta all typ av konst. I Michael Manns fall handlar det om konst och jag gillar den. Inte alltid det är fulländat, men oftast lyckas han dra in mig i sin värld.

   Radera
 3. Trevligt bildspel och jag håller med dig - Mr Mann vet vad han sysslar med! Har sett samtliga av hans filmer och uppskattar mer eller mindre alla. En av favoriterna är Thief, som för övrigt släpptes i en urläcker brittisk bluray-utgåva bara häromdagen, kan jag rekommendera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plox: Ah, kul att ha dig på min sida :) Ja, det är hög nivå på hans filmer och många är väl värda att se om. Hans filmer år ju ganska man(n)liga ;)

   Thief har alltid varit en favorit.

   Radera
 4. En regissör som gör sig väldigt väl i bildspelsformat. En uppsjö underbara bilder i varje film. Jag håller helt med om att Mann är en av de bästa och mest stilbildande inom sitt område.

  En av mina favoriter i detta bildspel är natthimlen i Miami Vice. Det är märkliga färger för att vara natt på film, och de fångar den där fuktiga Florida-natten perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carl: Kan bara hålla med. Bildkompositionen är alltid ett välkommet inslag i hans filmer och jag älskar den där unika Michael Mann-känslan hans filmer förmedlar.

   Miami Vice hade flera minnesvärda scener, men jag håller med om att scenen när de står på taket och har Miamis upplysta himmel bakom sig är magisk.

   Radera