torsdag 22 januari 2015

Pontypool



Titel: Pontypool
Genre: Skräck/Thriller
Land: Kanada
År: 2008
Regi: Bruce McDonald
I rollerna: Stephen McHattie, Lisa Houle, Georgina Reilly, Hrant Alianak

Handling: I den lilla staden Pontypool, Kanada, får ett radioteam in rapporter om extrema och blodiga händelser som involverar våld i staden. Radioteamet börjar snart inse att våldet håller på att slita isär samhället pga ett virus som sprids genom det engelska språket.

Omdöme: När radioprataren Grant Mazzy (Stephen McHattie) tidigt en kall, snöig och mörk vintermorgon är på väg till radiostationen i sin bil dyker plötsligt en ung kvinna upp och bankar på passagerarrutan. Han förstår inte vad hon vill, men något är fel. Hon försvinner snabbt och Mazzy tar sig till radiostationen där han inleder morgonens sändning med att fråga sina lyssnare när de tycker att man ska ringa polisen.



Mazzy fortsätter sändningen med att prata en massa strunt och irritera stationens manager Sydney Briar (Lisa Houle) och assistenten Laurel-Ann Drummond (Georgina Reilly). Sen händer något. Av fältreportern Ken Loney får de in rapporter om att något håller på att hända i de centrala delarna av staden. Ett stort antal människor har samlats utanför Dr. Mendez mottagning och det börjar bli blodigt...



Vad filmen gör är att med små medel öka spänningen och ge en lite annorlunda zombieberättelse. Eftersom hela filmen utspelar sig inne på radiostationen får man en känsla av isolation där de tre som befinner sig inne på stationen endast får in rapporter via telefonsamtal. En bild av vad som sker några kilometer ifrån dem målas upp av rapporterna. Frågan är bara vad våra hjältar med Mazzy i spetsen ska göra när hotet kommer och bankar på deras dörr?



Om första halvtimmen var händelsefattig så kommer filmen igång sakta men säkert efter det. Det är en slow-burner som borde ha kunnat bygga upp storyn bättre tidigare än den gör. Vad som blir ytterligare en vändning för filmen är när Dr. Mendez (Hrant Alianak) dyker upp runt en timme in. Han bidrar med en hel del humor som gör att tonen blir lättsammare och då funkar också en sån här film bättre. Sen gillar jag att de måste börja prata franska (kanadensisk film) för att undvika att viruset sprider sig genom det engelska språket. Tyvärr tycker jag filmen åter dalar en del mot slutet. Man får ingen riktigt klar förklaring på vad som skett och då är det svårt att ta till sig det hela fullt ut.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

 1. Till skillnad från American Sniper, här verkar vi tycka riktigt lika :)

  http://www.fiffisfilmtajm.se/pontypool/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Enklare att tycka lika om en sån här film ;)

   Radera