onsdag 21 januari 2015

The LunchboxTitel: Dabba / The Lunchbox
Genre: Drama/Romantik
Land: Indien/Frankrike/Tyskland/USA
År: 2013
Regi: Ritesh Batra
I rollerna: Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Nawazuddin Siddiqui, Lillete Dubey

Handling: Mumbais dabbawala-system har blivit känt för sin effektiva leverans av lunchlådor. När en av dem levereras till fel person uppstår en relation mellan en ensam änkling och en olycklig hemmafru, som börjar kommunicera med små lappar genom den dagliga lunchlådan...

Omdöme: Indisk film är inte varje dag man ser. Sång och dans-filmerna lockar inte och det är inte så lätt att veta vad som är värt att se. I ärlighetens namn var det endast A Wednesday (2008) som hade setts som renodlad indisk film, och den var inte alls tokig. Givetvis räknas inte Slumdog Millionaire (2008) då det är en brittisk produktion.Redan tidigt när filmens titel dyker upp och en man cyklar med lunchlådorna mitt i ett regnoväder bådar det gott. Det är en känsla jag får att detta kan bli en mysig film. När så historien drar igång bjuds man på en enkel, men mycket effektiv berättelse. Det är en historia om två främlingar som börjar kommunicera med varandra genom lappar som lämnas i lunchlådan som skickas fram och tillbaka. Detta då lunchlådan hamnar fel när en kvinna varje dag förbereder lunchen åt sin man som är på jobbet. Det är nämligen så det funkar i Mumbai (eller Bombay på svenska).Jag måste säga att jag gillar det här från början till slut. Man slipper helt sång och dans-nummer (tack och lov) och bjuds på något som snarare påminner om ett par trevliga koreanska romantiska filmer man sett. Det finns humor, värme och tillräckligt med dramatik och spänning i luften för att göra det hela tillfredsställande och hålla en på tårna filmen igenom.Det filmen lyckas förmedla är dessa två människors lycka över att kunna kommunicera och dela med sig av sina funderingar och problem. Tillsammans blir de lyckligare och ser livet med lite andra ögon. Det öppnar även upp för att våga förändra vart man är på väg. Sen är så klart frågan vad de kommer tycka om varandra om de väl träffas och inte bara kommunicerar via sina lappar...Irrfan Khan i rollen som Saajan Fernandes, mannen som får den felaktiga lunchlådan, är mycket bra och gör en hel del med rollen trots sparsamt med dialog. Han påminner faktiskt om en indisk Raul Julia. Det är inte särskilt svårt att sympatisera med Saajan och ju mer man lär känna honom, ju mer förstår man hans situation och tankegångar, vilket Irrfan Khan förmedlar klart bra. Nimrat Kaur som Ila, kvinnan som lagar den utsökta maten och är olyckligt gift är också bra.Man får inte glömma karaktären Shaikh som Saajan ska lära upp innan han går i tidig pension som påminner en del om Peter Sellers när han spelar den småjobbiga och misslyckade skådespelaren Hrundi V. Bakshi i The Party (1968). En trevlig bonus, men detta är ett romantiskt drama som kan matcha några av de främsta filmerna i genren. Och där man skönt nog inte dribblar bort sig på slutet. Svag fyra till en fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

 1. Haha, en indisk Raul Julia -- på pricken! Däremot såg han kanske inte riktigt lika gammal ut som jag uppfattade att det var meningen att han skulle göra. Jag blev också charmad men hade eventuellt önskat en något mindre standardiserad historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Haha, ja visst var det klockrent - Raul Julia ;) Sant, vet inte hur gammal han skulle vara, men så ville han gå i förtidspension som jag förstod det så han var inte riktigt i pensionsåldern.

   Sant, men jag tyckte den aldrig blev för tillrättalagd och så gillade jag hur man avslutade det hela. Helt klart en mysig film och närmare en rak fyra än en stark trea.

   Radera