söndag 4 januari 2015

The Running ManTitel: The Running Man
Genre: Action/Kriminalare/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1987
Regi: Paul Michael Glaser
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Maria Conchita Alonso, Richard Dawson, Yaphet Kotto

Handling: Året är 2019. Världsekonomin har kollapsat. Såväl mat som olja är bristvaror. USA är en totalitär polisstat uppdelad i militära zoner styrda med järnhand. Televisionen är mäktigare än någonsin och populärast är programmet "The Running Man". En makaber katt-och-råtta-lek där oskyldiga medborgare pekas ut som brottslingar och jagas av specialtränade mördaratleter. Men den här gången möter de en livsfarlig motståndare - den förrymde fången Ben Richards.

Omdöme: Det här var en liten favorit när jag var yngre. Det mesta med Arnold Schwarzenegger från den här perioden blev man förtjust i. De flesta av de filmerna håller än, men inte alla.Året är 2019. Schwarzenegger spelar den oskyldigt dömde f.d. polisen Ben Richards, även kallad för "The Butcher of Bakersfield" då han anklagas för att ha dödat ett 60-tal hjälplösa människor, däribland kvinnor och barn. I själva verket försökte han förhindra massakern och fick istället bära skulden. Tillsammans med två vänner lyckas han rymma från högsäkerhetsfängelset. De delar på sig och ser fram emot ett liv i frihet. Innan Richards hunnit sticka fångas han - men han sätts inte i fängelse...Ben Richards hamnar istället i den omåttligt populära TV-showen "The Running Man" som leds och styrs av den karismatiske Damon Killian (Richard Dawson). Där blir det en kamp för överlevnad när den ena stalkern efter den andra skickas efter honom och hans vänner. En sak blir dock tydlig - man ska inte jävlas med Ben Richards.Det är fortfarande kul att se Schwarzenegger här när han var i toppform och levererar sina patenterade one-liners. Kul nog har han parats ihop med Maria Conchita Alonso som förmodligen har en ännu starkare brytning än vad han själv har. Men den som stjäl showen är Richard Dawson som den minst sagt sviniga TV-show värden Killian. Han var en TV-show värd på riktigt och var alltså bekväm i rollen han spelar här. Detta blev hans sista roll, men en minnesvärd sådan är det.Filmen som sådan saknar väl en del för att bli bättre än vad den är. Humorn håller den flytande under långa stunder och givetvis är Schwarzeneggers närvaro omissbar. Dock känns det som filmen hade kunnat bli klart bättre med en gedigen regissör. Paul Michael Glazer var nämligen långt ifrån första valet och plockades in med kort varsel som den TV-serie regissör han var. Filmen baserades på en bok av Stephen King, även om han skrev den under namnet Richard Bachman.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

6 kommentarer:

 1. Haha, en (kalkon)klassiker!

  http://jojjenito.wordpress.com/2014/07/09/filmspanar-tema-man-som-springer/

  Vad tyckte du om Dynamo? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Nej, en kalkon är det inte. Dynamo är dock en fjolla, haha.

   Radera
 2. En gammal klassiker som ingick "mandatory viewing" när jag växte upp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Exakt, det var många gånger den sågs när jag var liten. Visst håller den inte lika bra nu som då, men Arnold är ändå i gott slag och man får sig ett par skratt och lite underhållning för stunden.

   Radera
 3. Underbart pajjig och långt ifrån den hårda medakritikrealismen (i vissa avseenden i alla fall) i förlagan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Inte läst förlagan, men vet att det finns en fransk film som filmen också lär ha lånat från som kom innan denna.

   Radera