onsdag 28 januari 2015

The Theory of EverythingTitel: The Theory of Everything
Genre: Drama/Romantik
Land: Storbritannien
År: 2014
Regi: James Marsh
I rollerna: Eddie Redmayne, Felicity Jones, David Thewlis, Emily Watson

Handling: Bara 21 år gammal fick Cambridge-studenten Stephen Hawking beskedet att han drabbats av en sjukdom som angriper hans motoriska funktioner, hans tal och rörelseförmåga. Han har två år kvar att leva meddelar läkarna. Men Stephen vägrar att acceptera sitt öde och med obrutet stöd från sin unga hustru Jane kämpar han mot sjukdomen för att kunna slutföra sin doktorsavhandling. Femtio år senare bidrar Stephen Hawking i högsta grad fortfarande till förståelsen av vår värld som en vetenskapens frontfigur.

Omdöme: Att det här var en film jag inte direkt såg fram emot att se hade dels att göra med ämnet som inte direkt lockade, dels med att Eddie Redmayne axlar huvudrollen. Jag hade väldigt svårt för honom i My Week with Marilyn (2011) där han var minst sagt motbjudande - inte karaktären utan han rent utseendemässigt. Men, det är också därför han fick denna roll som Stephen Hawking. Han är nämligen helt klart passande för rollen.Filmen överraskar mig på ett positivt sätt inledningsvis. Historien om Stephen Hawking och hans kärlek Jane (Felicity Jones) är fin och när han drabbas av sin sjukdom blir det intressant att följa livskampen, men framförallt en annan sak. Det är Janes roll i det hela. Hon är som ett helgon som är starkare än de flesta skulle vara i den situationen. Det känns även som det är hennes förtjänst att Stephen får det liv han får och inte bara ger upp när det är som jobbigast.När filmen går in i den andra halvan känner jag att fokus skiftar en del från Stephen till Jane. Inget fel i det, men nu hamnar filmen i en svacka som den har lite svårt att ta sig ur. Man tar med alldeles för lite av Stephen Hawkings prestationer och upptäckter. Istället är det familjesituationen som behandlas. Det saknas helt enkelt en dimension eller två som man borde fått med för att göra historien bredare och djupare. Filmen tappar helt klart under andra halvan. Det känns som den första halvan är mer genomtänkt med finare scener, mer liv om man säger så. Den har även ett mer tilltalade bildspråk som nästan helt försvinner under andra halvan.Eddie Redmayne funkar klart bra i rollen som Stephen Hawking, även om det är en tacksam roll att spela. Det är en sån där drömroll för varje skådespelare. Det jag gillar mest med prestationen är att jag inte behöver störa mig på Redmaynes utseende. Han ÄR Stephen Hawking och det funkar bättre i hans fall. Felicity Jones å sin sida var en trevlig bekantskap då jag inte sett henne tidigare. Hon är också klart stabil filmen igenom och får en nästan lika stor roll som sin manliga motpart. Ett minus är dock att båda i princip inte verkar åldras under filmens gång, vilket inte direkt är skådespelarnas fel. Samtidigt är filmen dålig på att berätta hur lång tid som gått under filmens gång, något som stör en del och borde gjorts bättre. Ett gott hantverk, men lite för ordinär.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.8

6 kommentarer:

 1. Vilket sammanträffande, samma film, samma dag :)

  Jag såg den här filmen veckan innan Stockholms Filmfestival började så det är ett tag sen och det intressanta (för mig) är att det som fastnat från filmen är musiken men JÄKLAR vad den fastnat. Jag har lyssnat massor på soundtracket, det är otroligt bra tycker jag. Tänkte du nåt på musiken?

  Sen kunde jag inte låta bli att fnissa högt när jag läste din text, tror du att Eddie R fick rollen för att han är motbjudande rent utseendemässigt? ;) Vad tyckte du om honom i Les Miserables? Vet att du avskydde filmen så chansen/risken är rätt stor att du kanske inte ens la märke till honom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jo, jag tänkte på musiken och när den är Oscarsnominerad och allt tänkte jag lite extra på den. Men den greppade inte tag i mig som de bästa gör, även om musiken är bra och nog är som bäst mot slutet. Musiken låg verkligen på gränsen till ett högre betyg ;)

   Tror definitivt Eddie R. fick rollen för sitt utseende, för han är en av få som kunde spela Stephen Hawking. Ja, jag såg att han var med i rollistan till Les Mis, men har försökt förtränga filmen och minns inte honom där som tur är, haha :D

   Radera
  2. Haha, kunde väl ana det ;)

   Jag har inte läst och hört många negativa stavelser gällande Redmayne som Hawking men det enda lillalilla jag sett är att en del tycker att han är _för_ snygg. Men det tycker alltså inte du ;)

   Radera
  3. Fiffi: Hahaha, för snygg? Rätt för rollen är han definitivt, så långt kan jag sträcka mig ;) Sen är ju problemet precis som vi båda var inne på att både han och Felicity känns för unga när det gått ett par år (eller årtionden). Men det är så klart inte deras fel.

   Radera
 2. Jo, förresten, ett litet tips eftersom du verkar gilla Felicity Jones. Filmspanarfilmen från juli 2014, The Invisible Woman. Filmen var kanske inge vidare men hon var jättebra.

  http://www.fiffisfilmtajm.se/the-invisible-woman/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ok, tack för tipset. Hade inte sett henne i något tidigare. Tyckte det var en intressant karaktär hon spelade om inte annat.

   Radera