måndag 19 januari 2015

WildTitel: Wild
Genre: Drama
Land: USA
År: 2014
Regi: Jean-Marc Vallée
I rollerna: Reese Witherspoon, Laura Dern, Thomas Sadoski, Michiel Huisman

Handling: En skildring av den 180 mil långa vandring som Cheryl Strayed tar sig an i syfte att återhämta sig från en personlig katastrof.

Omdöme: De klipp jag hade sett på förhand och känslan trailern gav mig gjorde att jag inte direkt kände mig sugen på att följa med på den långa vandringen. Det kändes som det skulle vara en högst medioker film med en bra huvudroll. Men man får inte räkna bort en film av en regissör som Jean-Marc Vallée efter hans förra film, den Oscarsnominerade Dallas Buyers Club (2013). Dessutom var hans två filmer innan dess inte heller så tokiga, nämligen C.R.A.Z.Y. (2005) och Café de Flore (2011).Vad man får är en film om att hitta sig själv, att komma iväg från alla bekymmer där hemma och bara vara i naturen. Det är inte särskilt svårt att komma in i filmen och Reese Witherspoon känns skönt naturlig i huvudrollen. Absolut ingen favorit, men jag respekterar henne som skådespelare då det känns som hon lägger sitt ego åt sidan och gör vad som krävs för rollerna, inte minst här.Man kan nästan kalla filmen för en kvinnlig motsvarighet till Into the Wild (2007). Skillnaden är väl främst att det här handlar om en vuxen kvinna med diverse problem och bekymmer hon vill lämna bakom sig under sin långa vandring. I nämnda film var det istället en ung kille som hade livet framför sig utan några uppenbara bekymmer eller problem. Han ville bara bort och ta sig till ödemarken. Det är det faktum att Cheryl (Witherspoon) har en hel del i bagaget som gör att filmen lyckas hålla ångan uppe.Att filmen är något bättre än väntat är givetvis skönt att kunna konstatera. Vad jag dock saknar en del är den där kopplingen till naturen, de magiska ögonblicken av att bara njuta av skönheten. Det bjuds på en del fina bilder, men då filmen har så mycket annat att berätta med Cheryls bakgrund och tankar så förlorar man en del i de där känslorna jag gärna vill få fram. Känslorna står Cheryl för och slutet får till det bra när man passande nog når slutet på hennes emotionella och fysiska resa.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

2 kommentarer:

 1. Jag har varit lite nyfiken på den här rackarn ända sedan jag läste om den. Blir nog att glo på! :-)
  Reese brukar funka hos mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Den var bättre än väntat och hade mer att bjuda på än en kvinna som är ute och går i vildmarken :) Och Reese är alltså klart duktig.

   Radera