söndag 15 februari 2015

Aliens - Director's CutTitel: Aliens - återkomsten
Genre: Action/Sci-Fi
Land: USA/Storbritannien
År: 1986
Regi: James Cameron
I rollerna: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Bill Paxton, Paul Reiser, Lance Henriksen

Handling: Ripley hittas efter 57 år i rymden av ett bärgningsskepp. Efter att ha förts till en närliggande rymdbas får hon höra att ett antal kolonisatörsfamiljer numera lever på planeten där hon tidigare stött på 'aliens'. Man har emellertid tappat kontakten med kolonisatörerna och skickar därför Ripley och en grupp marinsoldater för att rädda eventuella överlevande.

Omdöme: När jag senast såg Aliens (1986) var det lite av en besvikelse. Vet inte riktigt varför, men det kändes som den hade tappat en del, speciellt i jämförelse med Alien (1979) som istället blivit bättre för varje titt. Nu kände jag för att se om den och bestämde mig för att se Director's Cut-versionen som jag endast hade sett en gång tidigare.Det är en runt 17 minuter längre version man får ta del av och en som James Cameron själv sagt är versionen han hade tänkt sig innan han av produktionsbolaget tvingades klippa ner den innan premiären. Det är därför en mer komplett version som ger lite mer bakgrund och djup åt några av karaktärerna. Detta utan att man förlorar tempo eller känner att det hela blir segare. Det är helt enkelt en film som vinner på att vara lite längre och ha lite mer bakgrundsstory, precis som det först var tänkt.Att ha en mer actionbetonad uppföljare till det klassiska originalet känns som helt rätt väg att ta. Att göra samma film en gång till hade inte funkat, eller åtminstone inte kunnat matcha originalet. Nu har man istället bytt ut besättningen som Ripley (Sigourney Weaver) hade i den föregående filmen mot ett gäng marinsoldater som är redo för action. Det är dock endast Ripley som vet vad som väntar dem och tur är det att de har med sig henne på uppdraget.Det må inte vara en lika spännande och tät stämning här som i originalet, men istället bjuds man på gott om action och en del klart passande humor. Den står nästan uteslutande Bill Paxton för i rollen som Hudson som är en nervös och pratglad marinsoldat. Han är helt klart en stjärna här och filmen hade varit helt annorlunda utan honom. Dock är det Ripley som är "the main attraction" och det är svårt att tänka sig någon annan än Sigourney Weaver i rollen. Hon har verkligen det och känns alltid rätt filmen igenom. Skönt också att hennes karaktär känns trovärdig och inte tar korkade beslut.Är det två karaktärer som är lite svagare än resten så är det lilla flickan Newt och marinsoldaten Vasquez (Jenette Goldstein) som är en riktig "butch". Nu tycker jag både ändå funkar, vilket nog inte hade varit fallet i en modernare film av det här slaget. Flickan fyller en funktion och man får här i DC-versionen en bakgrund till vad som hänt innan hon påträffas av marinsoldaterna för första gången. Hennes närvaro ger även Ripley en modersinstinkt som skildras väl.Vad som dock är viktigast med filmen är hur den är gjord. Och då pratar jag inte bara om manuset, karaktärerna och actionscenerna som är på topp. Det är främst effekterna, interiörerna och det faktum att man inte använde cgi-effekter som man gör idag. Det enda man kan ha invändningar på är väl när farkosterna flyger som görs bättre idag. Men själva alien-biten och mycket annat känns mer genuint här och därför höjer sig en sån här klassiker över det mesta som görs i genren idag.4 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 8.5
IMDb: 8.4

8 kommentarer:

 1. "och filmen hade varit helt annorlunda utan honom." Jo jag tackar - då det hade gått att se filmen numera är det otittbar pga karaktären Paxton spelar - skådisen har jag inget emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Hahaha, jo jag vet att du inte direkt gillar karaktären Hudson. Men jag tycker han blir skönare för varje titt. Skrattar gott åt hans nervositet och uppgivenhet. Av någon anledning tycker jag det funkar alldeles ypperligt här och tillför något snarare än sänker filmen.

   Radera
 2. Inte helt övertygad om denna films storhet även om den är riktigt bra. Jargongen mellan the marines är för fånig.

  https://jojjenito.wordpress.com/2012/05/27/infor-prometheus-aliens/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Jag var inne på samma spår och tyckte filmen tappade. Den var nere på en svag fyra vid förra titten. Men nu när jag såg om den var jag antingen på rätt humör eller så var jag det inte förra gången jag såg den ;) Dessutom tillför Director's Cut-versionen en del till storyn som jag tycker är bra.

   Jargonen här köper jag utan problem, vilket jag vanligtvis har svårt för i den här typen av film.

   Radera
 3. Jag har inte heller förstått storheten i den här filmen men jag är beredd att ge den en chans till så småningom. Funderar på ett litet Alien-maraton.

  För egen del minns jag inte Hudson alls. Är det bra eller dåligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Grejen med Aliens är att man inte ska jämföra så mycket med Alien. Det är två olika filmer som håller på egen hand. Om/när du ser om Aliens, se Director's Cut.

   Om du inte minns Hudson tror jag det bara kan vara positivt. Stör man sig på honom tror jag inte man glömmer honom i första taget ;)

   Radera
 4. Kul att du lyfter upp denna klassiker. Jag tycker den långa versionen har några bra scener men också onödiga sådana. Det är tex inte bra att de visar närmNewts föräldrar åker ut till vraket och "hämtar" äggen. Detta gör att det inte blir lika spännande när the marines anländer till komplexet. Det är klart bättre och mer spännande i originalet när de kommer dit och vi är HELT ovetande om vad som hänt med nybyggarna... Men som film inhöljer 5/5. Älskar Hudson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Fast jag tycker den scenen med Newts föräldrar funkar bra med resten av filmen. Tycker den scenen har en nerv som Alien hade. Plus att jag gillar att få en bakgrund till vad som hänt Newt innan marinsoldaterna stöter på henne. Nu stör jag mig inte på henne som jag gjorde i den kortare versionen.

   Håller med - Hudson är klockren ;)

   Radera