lördag 7 februari 2015

Dark AngelTitel: Dark Angel / I Come In Peace
Genre: Action/Kriminalare/Skräck/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1990
Regi: Craig R. Baxley
I rollerna: Dolph Lundgren, Brian Benben, Betsy Brantley, Matthias Hues

Handling: Det är jul och friden råder i Houston, Texas. Men så kommer en främling på besök och helvetet bryter lös. En rad underliga mord inträffar; alla offer har fått halsarna avskurna med ett extremt tunt vapen. Sedan hittas ännu fler lik, alla döda av en överdos heroin och med ett hål i pannan. Jack Caine, stenhård polis, tilldelas fallet och en ny partner, FBI-mannen Smith, som är Caines motsats i allt. Ömsesidig avsky byts till vänskap när de inser att de inte kan lita på någon utom varandra.

Omdöme: Plötsligt händer det. Man ser en film med Dolph Lundgren som faktiskt inte är så pjåkig. Det enda jag visste om filmen var att han spelar en polis vid namn Jack Caine. Staden är Houston, Texas och tiden är runt jul. Vad jag inte visste är att det också skulle vara sci-fi inbakat i det hela. Det står dock tidigt klart när en utomjording gör entré i början av filmen och säger "I come in peace" och sen dödar en stackare.Vad man får är en blandning av tre filmer. Dels The Terminator (1984) som ju har en god och en ond som skickats från framtiden. Här är det istället en god och en ond utomjording som kommit från en annan planet. Dels är det Highlander (1986) då de två utomjordingarna påminner om den storväxte skurken från nämnda film, plus att många uppgörelser har liknande upplägg. Och dels The Hidden (1987) där några poliser jagar en utomjording som dödar allt i sin väg och skapar allmänt kaos i stan. Det är svårt att inte gilla en film som påminner om dessa tre sköna filmer.Handlingen går ut på att en blond, långhårig och storväxt utomjording kommit till jorden för att hämta hem något som är värt en hel del där hemma. För att lyckas med sitt uppdrag behöver han en hel del heroin och människor. Han lämnar flera lik efter sig och det är upp till en god utomjording som har långt, mörkt hår och är storväxt samt Jack Caine (Lundgren) och hans partner på detta fall, FBI-agenten Smith (Brian Benben) att rädda dagen. Men cheferna vill inte höra talas om något "alien-snack" utan konkreta bevis. Caine och Smith måste lösa fallet på egen hand.Vad som är negativt med filmen är så klart dess skådespelare ledda av Dolph Lundgren. De är inte särskilt bra, någon av dem. I synnerhet Lundgren som är stel som en pinne och ocharmig som få. Man kan bara fundera på hur det hade sett ut med en bättre huvudrollsinnehavare. Sen är dialogen inte direkt strålande, snarare cheesy och många gånger smårolig. Storymässigt bjuds man inte på något direkt nytt. Har man sett de tre tidigare nämnda filmerna vet man ungefär vad som väntar.Även om det är lite av en b-film så är den rakt igenom underhållande och bjuder inte minst på bra actionscener och stunts. Kanske inte så konstigt då filmens regissör var en höjdare i stuntvärlden (både som stuntman och stuntkoordinator) innan han sadlade om och blev regissör. Han jobbade med stunts på filmer som bl.a. What's Up, Doc? (1972), Charley Varrick (1973), The Parallax View (1974), The Warriors (1979) och Predator (1987). Så han visste vad han gjorde vad gäller den biten. Sen är effekterna av lite blandad kvalité, men ganska typiska för slutet av 80-talet då filmen gjordes.

Avslutningsvis följer här nedan en kul iakttagelse som jag brukar göra lite då och då angående Volvo. Läs mer om det i Har du tänkt på...

2 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar