lördag 21 februari 2015

De nominerade - Bästa filmAmerican Sniper (Clint Eastwood)


Utan tvekan min favorit bland de nominerade, men det känns som det finns minst fem andra filmer som har större chans att vinna.


Birdman (Alejandro González Iñárritu)


En av favoriterna till att vinna. Bjuder på något annorlunda, men personligen gav den mig ingen wow-upplevelse.


Boyhood (Richard Linklater)


12-års projektet är stort mycket p.g.a. just detta. Själva filmen är annars relativt basic, men ändå svår att inte uppskatta. En av favoriterna.


The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson)


Med sin udda stil har denna film blivit en liten outsider till Oscarn. Det ska mycket till, inte minst med tanke på att det är en komedi.


The Imitation Game (Morten Tyldum)


Typisk Oscarsfilm (biografi), så det är föga överraskande att den är nominerad. Inte dålig, men bjuder inte heller på så mycket nytt.


Selma (Ava DuVernay)The Theory of Everything (James Marsh)


Precis som med The Imitation Game är detta en biografi som enklare får Oscarsnomineringar. Ska dock mycket till om den ska vinna.


Whiplash (Damien Chazelle)


Även om det inte är någon personlig favorit eller har så stor chans att vinna, så är den lite egen och bjuder på en oförglömlig avslutning.Boyhood (Richard Linklater)

Det känns som det är 50-50 mellan Boyhood och Birdman. En av dem kommer vinna och det känns som det faktum att det hela spelades in under en 12-års period kan vara till Boyhoods fördel.


Av de nominerade är det inget snack - American Sniper är min favorit. Att Clint Eastwood inte blev nominerad för bästa regi är ett tecken på att den inte kommer ha en chans, men man kan alltid hoppas.

Följande sju filmer hade jag gärna sett nominerade vid sidan av American Sniper:

A Most Violent Year (J.C. Chandor)
De Behandeling / The Treatment (Hans Herbots)
Interstellar (Christopher Nolan)
La French / The Connection (Cédric Jimenez)
Leviathan (Andrey Zvyagintsev)
Nightcrawler (Dan Gilroy)
Respire / Breathe (Mélanie Laurent)

Den utan tvekan bästa filmen från året var Interstellar som inte ens blev nominerad eftersom det är en sci-fi film = får sällan nomineringar. Det känns surt när man ser klart sämre filmer bli nominerade och få uppmärksamhet istället.

---

Hoppa över till Fiffi och läs hennes funderingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar