fredag 20 februari 2015

De nominerade - Bästa regiNAMN: Wes Anderson
FILM: The Grand Budapest Hotel

Två tidigare nomineringar för bästa manus, en gång för bästa animerade film. Nu nominerad för tre Oscars (regi, manus och film). En sleeper, men inte favorit.


NAMN: Alejandro González Iñárritu
FILM: Birdman

Tidigare nominerad för bästa regi och film för Babel (2006) - en bättre film i mitt tycke. Nu nominerad för regi, manus och film. En av två favoriter.


NAMN: Richard Linklater
FILM: Boyhood

Två tidigare Oscarsnomineringar för manus. Nu nominerad för regi, manus och film. En av två favoriter.


NAMN: Bennett Miller
FILM: Foxcatcher

Hans andra nominering. Den första var för Capote (2005). Mycket överraskad att han blev nominerad och ska inte ha något med vinsten att göra.


NAMN: Morten Tyldum
FILM: The Imitation Game

Första nomineringen för denna norrman. Inte helt överraskande, men det fanns andra som var mer förtjänta av en nominering i mina ögon.NAMN: Alejandro González Iñárritu
FILM: Birdman

Det känns som det står mellan Linklater och González Iñárritu. Deras filmer och stil är helt annorlunda. Hugget som stucket, men den annorlunda stilen kanske kommer belönas.


Av de nominerade ser jag nog helst att Alejandro González Iñárritu vinner. Men man har missat flera regissörer som jag hellre hade sett. Följande fem hade jag hellre sett få en nominering:

J.C. Chandor (A Most Violent Year)
Clint Eastwood (American Sniper)
Dan Gilroy (Nightcrawler)
Christopher Nolan (Interstellar)
Andrey Zvyagintsev (Leviathan)

Favoriten hade varit Christopher Nolan bland dessa. Clint Eastwood, vars film American Sniper är nominerad, borde varit given - konstigt.

---

Hoppa över till Fiffi och läs hennes funderingar från kl. 18.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar