tisdag 10 februari 2015

ElenaTitel: Elena
Genre: Drama
Land: Ryssland
År: 2011
Regi: Andrey Zvyagintsev
I rollerna: Nadezhda Markina, Andrey Smirnov, Elena Lyadova, Aleksey Rozin

Handling: Elena och Vladimir är ett gift par som träffats på äldre dagar. De har olika bakgrunder och värderingar och lever gott eftersom Vladimir är en välbärgad man. Parets relation ställs snart på sin spets när Elenas son med familj får allt större ekonomiska problem och utgifter.

Omdöme: Elena och Vladimir är ett äldre par. De träffades för nästan tio år sen och har varsitt vuxet barn från sina tidigare äktenskap. Elena har sonen Sergei som är arbetslös och har svårt att ta hand om sin fru och två barn. Hon hjälper dem med hjälp av sin pension. Vladimir har dottern Katerina som är bortskämd och överöst med pengar av sin far. Då Sergeis äldste son måste komma in på universitetet för att slippa militärtjänstgöring, ber Elena om pengar av Vladimir som inte direkt är villig att hjälpa av principskäl.Vad man får är vardagsrealism i Moskva där man både följer de rika och de fattiga i staden. Elena har hamnat på den rika sidan genom äktenskapet, men vill självklart hjälpa sin son. Kanske att hon är lite för snäll mot sin son som tar för givet att hans mor ska hjälpa honom och hans familj. Inte fel i sig att hon vill hjälpa sin son, men man ser inte mycket tacksamhet från sonen Sergeis sida. Och Sergeis 17-årige son är än värre och känns olämplig för fortsatta studier.Filmen är relativt händelsefattig under filmens första två tredjedelar. Man får ta del av vardagen för Elena och Vladimir och det hela puttrar på. En dag förändras förutsättningarna och Elena ställs inför ett tufft beslut. Här tycker jag inte filmen riktigt lyckas höja sig som man hade önskat. Med det sagt är filmen rakt igenom helt ok och behåller intresset då man undrar vart det ska leda och vad som ska hända.Ett genomgående tema filmen igenom är den turkosa färgen som syns mest hela tiden, vare sig det är belysning, tröjor eller något litet föremål som är i bild. Kanske var det filmens omslag som gjorde en uppmärksam på detta, men det känns som det klart och tydligt är något som är väldigt medvetet, utan att kännas påklistrat eller krystat. En ovanlig färg att använda så mycket så visst sticker det ut.Rent handlingsmässigt känns det som en mindre film än regissörens tidigare filmer. Det utspelas på färre ytor, främst inomhus, har färre karaktärer och en rakare, enklare story. Det är inget fel i sig, men det är annat som är något svagare än vad man är van vid från regissörens sida.Det känns som man hade mer att bjuda på vad gäller Sergeis 17-årige son där hans historia har något på gång för att sen rinna ut i sanden. Ett något konstigt inslag som nästan känns som man vill lura tittaren. Sen är t.ex. fotot inte lika framstående och känns mer ordinärt, förutom den turkosa färgen alltså som är ett välkommet inslag.Musiken ja, det är en slinga av Philip Glass som används flera gånger under filmens gång som starkt påminner om Bernard Herrmans klassiska melodi från North by Northwest (1959). Givetvis bra och varje gång den spelas känner man att något är på gång, vilket är viktigt för en sån här film med ett långsamt tempo.

En film som har en del att fundera på och som har lite mer att bjuda på än bara det uppenbara man först ser. Därför blir det en stark trea.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

 1. Ah, den här ja. Blev sjukt besviken efter otroliga Återkomsten och nästan lika bra Förvisningen.

  Sedan antar jag att filmen ska vara någon slags allmän skildring av, eller kanske allegori för, Ryssland idag. Och det kan väl vara klokt, men gör ju inte filmen mindre tråkig egentligen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gustav: Ja, jag kan hålla med om att den är snäppet sämre än hans tidigare två filmer. Men, när filmen var slut och jag började skriva om den var det en del saker som gjorde att den ändå var bättre än bara ok. Dock är den lite för händelsefattig i jämförelse med hans andra filmer...

   Radera