söndag 8 februari 2015

Fokus: RegiUnder en längre tid har jag varit inne på att fördjupa mig i regissörer jag antingen missat eller vill se mer av. De flesta regissörer som gjort något jag gillat har jag kollat upp lite mer och sett det som varit av intresse. Men inte alltid. Och i flera fall har jag hört gott om regissörer som jag bara inte sett något av, eller kanske någon enstaka film.

Nu är det därför dags att göra något åt saken. Ett par kriterier gäller (så klart) för att en regissör ska få vara med i detta tema. Tanken är att det ska bli ett återkommande inslag ungefär en gång i månaden. Inget bestämt datum utan det blir helt enkelt när det passar och känns rätt.


Ok, följande gäller:

* Jag ska tidigare ha sett max två filmer av regissören, men det vanligaste är noll eller en film.

* Regissören ska ha minst tre filmer jag tidigare inte sett som jag vill/kan tänka mig att se.

* Jag kommer se mellan tre och fem filmer av regissören.

Efter att jag sett filmerna av regissören kommer jag att göra en sammanfattning med mina intryck och om jag märkt av någon röd tråd eller tendenser från regissörens sida.Först ut är ANDREY ZVYAGINTSEV (Ryssland) som är aktuell med sin Oscarsnominerade film Leviathan (2014). Jag har tidigare sett en film av honom, The Return (2003) och nu blir det ytterligare tre intressanta filmer jag tar mig an. Första filmen kommer på måndag den 9/2.

8 kommentarer:

 1. Spännande och underbart projekt. Jag kommer följa det med intresse. Den första regissören har jag ingen koll på alls.

  Har du snickrat ihop loggan själv? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jag kan lova att det blir en blandad skara regissörer från olika länder, både män och kvinnor. Det föll sig ganska naturligt att det blev Zvyagintsev som blev först ut då han är lite av en favorit att ta hem Oscarn för bästa utländska film om några veckor.

   Radera
 2. Spännande, och en spännande början. Zvjagintsev har ju gjort åtminstone ett mästerverk med Återkomsten, en av mina absoluta favoriter. Den borde du se, Henke!

  Blir sugen på att haka på och se hans andra filmer men inte rätt tillfälle just nu. Men det kommer förhoppningsvis. Minns att jag inte var sugen på att se Förvisningen som kom efter Återkomsten. Den kändes så rackarns tung.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Jag gillade också Återkomsten (The Return) och håller med om att film #2, Förvisningen (The Banishment) kändes lite tung och det blev aldrig av att man såg den. Men nu är det alltså dags och det är jag glad för! Det är ju det detta tema är till för - att äntligen ta tag i dessa regissörer/filmer.

   Radera
 3. Kul tema! Jag har några kandidater i bakhuvudet som jag hoppas att du kommer grotta ner dig i. Återkommer om/när du träffat rätt ;)
  (Men det ska bli kul med Zvyagintsev också.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Kul att du också tycker det! Jag har flera kandidater att välja bland. Zvyagintsev passade bäst att börja med :)

   Radera
 4. Kan bara hålla med de övriga -- alltid kul att få sitta på första parkett för den här typen av projekt. Ska följa denna din första regissör med stor intresse då Arbogas bio Kontrast visar Leviathan i vår

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag gjorde något liknande för något år sedan med regissören Douglas Sirk (då såg jag hela sju av hans filmer) vilket jag tyckte var väldigt kul.

   Det är kanske inte de mest kända regissörerna eller filmerna för den breda publiken, men å andra sidan är det nästan roligare så - tycker jag.

   Radera