onsdag 4 februari 2015

I, RobotTitel: I, Robot
Genre: Action/Sci-Fi/Mysterium/Thriller
Land: USA/Tyskland
År: 2004
Regi: Alex Proyas
I rollerna: Will Smith, Bridget Moynahan, Bruce Greenwood, James Cromwell, Shia LaBeouf

Handling: I en nära framtid lever robotar i harmoni tillsammans med människan - de tvättar våra kläder, styr våra flygplan och passar våra barn. Alla robotar lever enligt tre grundläggande lagar: En robot får inte skada eller låta en människa skadas, en robot måste lyda en människas order om det inte bryter mot första lagen och en robot måste försvara sin egen existens så länge det inte bryter mot de första två lagarna. Efter ett mystiskt självmord på robotfirmans huvudkontor kallas polisen Del Spooner in. Han är övertygad om att det är en robot som ligger bakom dödsfallet, trots att de tre lagarna förbjuder det.

Omdöme: När den här filmen sågs första gången när den kom var det lite av en frisk fläkt och visade sig vara bättre än väntat. När man ser om den tio år efter att den kom är det givet att man tar en extra titt på effekterna som ju utgör en stor del av en film som synar framtida robotar i vårt samhälle.Will Smith är en skådespelare som gjort några seriösa roller som jag uppskattar, men i grund och botten är han en underhållare som gillar att dra sina skämt och det får han göra här. Han spelar polisen Spooner som har en uppenbar axelskada och det står tidigt klart att han ogillar robotar. Så när han kallas till företaget som tillverkar robotarna för att utreda ett suspekt självmord av robotarnas "fader" Dr. Alfred Lanning (James Cromwell), misstänker han tidigt att en robot ligger bakom. Han får hjälp av Dr. Susan Calvin (Bridget Moynahan) som är ansvarig för att ge robotarna en mänskligare sida och snart upptäcker de att allt inte står rätt till.Robotarna får stort utrymme i filmen och man bjuds på allt från en intelligent och väldigt mänsklig robot som kallar sig för Sonny till en hel armé stridslystna robotar som hoppar runt, slåss och skapar allmänt kaos. Effekterna är till stor del klart bra, men av lite blandad kvalité. Bäst är det när det bara handlar om Sonny, då är det nämligen mycket bra gjort och naturligt. Lite svagare är det istället när man får flera robotar som hamnar i actionsekvenser. Fortfarande inte dåligt, men personligen hade jag velat se att man skippat de stora grupperna robotar.Förutom de stora grupperna robotar som inte är helt optimala har filmen under actionscenerna lite för påträngande och svag musik som gör att det blir lite mediokert. Däremot är filmen inte alls tokig under själva utredningen och det hela hade kunnat bli ännu bättre om man inte försökt göra det så storslaget. "Less is more" helt enkelt.En del tycker att detta hade kunnat bli en ny Blade Runner (1982). Personligen går tankarna nästan mer till Minority Report (2002) sett till stilen. Även om denna är en bit ifrån dessa två filmer så är det inte alls tokigt i en genre som man gärna vill se mer av när det görs på rätt sätt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

  1. Gav lite plastigt intryck men helt ok sf-action med ett par skamlösa produktplaceringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Minns att jag gillade den mer när jag såg den på bio då den kom. Fortfarande inte tokig och i sina bästa stunder är den klarrt underhållande. Går att se om och gör inte bort sig.

      Radera