måndag 23 februari 2015

Oscarsgalan - Tankar dagen efterNågra inledande tankar om SVT Flow:

Att Filip och Fredrik inte var lyckade de gånger de hållit i Oscarsgalan är jag först att skriva under på. Men de var stjärnor i jämförelse med vad SVT tagit fram till deras webbaserade sändning på SVT Flow. Fem kvinnor (för mig helt okända) kacklade hela natten om oväsentliga saker och högst personliga åsikter och politiska budskap. Allt annat än film kändes det som. Efter ett tag fanns inget annat alternativ än att stänga av ljudet varje gång de dök upp. Man blev helt enkelt för irriterad på deras snack.

Det började med att ingen av de fem ens hade sett samtliga Oscarsnominerade filmer i kategorin bästa film. Ingen hade sett American Sniper. Mycket svagt, rent uselt. Men så visar det också vilken klass sändningen hade. Pinsamt. Det värsta är så klart att alla filmintresserade som vill njuta av Oscarsgalan måste genomlida detta. Det känns nästan som SVT gjort detta med flit. Patetiskt. Att dessutom sända Oscarsgalan på nätet och inte kunna visa det på vanlig TV är lite av en skandal.

Nu till galan och några korta tankar om hur det gick. Vi tar det i den ordning som priserna delades ut. Notera att några mindre kategorier (bl.a. kortfilmer) inte tas med.


Bästa manliga biroll:

J.K. Simmons (Whiplash)

Bäst: Hans avslutande del av talet då han uppmuntrade alla som har en eller två föräldrar i livet att ringa upp dem och prata med dem. Inte skicka sms eller e-post - att ringa.

Sämst: En av galans mest givna vinnare tar hem det. Jag höll på Robert Duvall, men det var inget snack om vem som skulle ta hem detta så hade inga problem med vinnaren.


Bästa kostym:

The Grand Budapest Hotel (Milena Canonero)

Bäst: Att hon höll talet kort och hyllade sin regissör Wes Anderson. Hennes fjärde Oscarsvinst för övrigt. Första kom redan för Barry Lyndon (1975).

Sämst: Fanns inte mycket negativt med detta. Inte direkt överraskande.


Bästa make-up och hår:

The Grand Budapest Hotel (Frances Hannon, Mark Coulier)

Bäst: Ingen kategori jag lägger så stort värde på, men kul att hon (Frances Hannon) tackade Bill Murray för att för många år sen ha introducerat henne till regissören Wes Anderson.

Sämst: Fanns bara tre nominerade.


Bästa utländska film:

Ida (Polen)

Bäst: Regissören Pawel Pawlikowski är en skön och positiv typ (märkte jag redan under BAFTA som han också vann). Bra tal också, som tyvärr förstörs av att musiken börjar spelas (se nedan).

Sämst: Att de börjar spela musik mitt i talet som bara pågått en stund. Speciellt irriterande då de senare under galan inte började spela någon musik när mer kända namn var på scen. Respektlöst. Sen hoppades jag personligen på Leviathan (Ryssland) som jag tyckte var klart bättre, men som vi alla vet är Oscarsgalan väldigt politisk och då visste man att en rysk film i dessa tider inte stod högt i kurs.


Bästa ljudmix:

Whiplash (Craig Mann, Ben Wilkins, Thomas Curley)

Bäst: De höll det ganska kort och lite kul att filmen fick en Oscar.

Sämst: Eftersom mina favoriter American Sniper och inte minst Interstellar var nominerade hade jag hellre sett en av dem vinna. Men är inte direkt insatt i denna kategori.


Bästa ljud:

American Sniper (Alan Robert Murray, Bub Asman)

Bäst: En något ointressant kategori kanske, men blev glad att American Sniper och Clint Eastwood åtminstone fick vinna en Oscar.

Sämst: Att det var det enda American Sniper vann. Som tur är har ju Clint Eastwood redan vunnit tidigare.


Bästa kvinnliga biroll:

Patricia Arquette (Boyhood)

Bäst: Att hon vann då det inte fanns någon direkt utmanare.

Sämst: Hennes tal blir för politiskt med bl.a. reklam för någon hemsida, ganska smaklöst.


Bästa visuella effekter:

Interstellar (Paul J. Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter, Scott R. Fisher)

Bäst: Åtminstone EN Oscar till den klart bästa filmen från året, alla kategorier.

Sämst: Den utan tvekan mest förbisedda filmen som borde kammat hem många, många Oscars denna kväll.


Bästa animerade film:

Big Hero 6

Bäst: Glad att den vann då jag tyckte den var lite bättre och mer annorlunda än den andra favoriten att vinna - How to Train Your Dragon 2.

Sämst: Inget speciellt. Var väl inget minnesvärt tal direkt.


Bästa foto:

Birdman (Emmanuel Lubezki)

Bäst: Andra året i rad denna mexikan vinner (förra året var för Gravity). Båda gångerna med en mexikansk regissör.

Sämst: Tyckte personligen Interstellar borde varit nominerad åtminstone, men det var den inte.


Bästa klippning:

Whiplash (Tom Cross)

Bäst: Denna kategori brukar den eventuella vinnaren för bästa film åtminstone vara nominerad i, men inte i år. Något överraskande, men kul vinnare.

Sämst: Än en gång att Interstellar inte var med. Men det var ingen större överraskning.


Bästa dokumentär:

Citizenfour

Bäst: Att det inte blev ett för långt tal eller för mycket politiskt snack, även om det givetvis blev en del.

Sämst: Hade för första gången på länge inte sett några av de nominerade i kategorin, men hoppades någon annan skulle vinna.


Bästa originallåt:

Selma ("Glory")

Bäst: Av de fem nominerade låtarna var den inte så tokig. Kanske inte min favorit, men att den vann var inte helt orättvist.

Sämst: För mycket politiskt snack runt denna film och detta tal. Ganska tröttsamt efter ett tag.


Bästa originalmusik:

The Grand Budapest Hotel (Alexandre Desplat)

Bäst: Att Alexandre Desplat äntligen fick vinna (hans åttonde nominering). Dock vann han för fel film i mitt tycke. Läs nedan.

Sämst: För det första var musiken till The Imitation Game (som han också var nominerad för) bättre i mitt tycke. För det andra var det inget snack om vem som borde ha vunnit denna kategori - Hans Zimmer för hans magiska musik till Interstellar. Nyskapande och SÅ välförtjänt om den hade vunnit. Zimmer har förvisso vunnit en Oscar på tio försök, men ändå...


Bästa originalmanus:

Birdman (Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo)

Bäst: De fyra herrarna som delar på priset är alla lite "crazy" som regissören AGI säger. En skönt avslappnad stil på dem.

Sämst: Av de nominerade var min favorit Nightcrawler som hade varit rolig att se vinna här. Ingen överraskning att den inte gjorde det, så klart.


Bästa manus efter förlaga:

The Imitation Game (Graham Moore)

Bäst: Hans tal blev ganska emotionellt då han berättade att han som 16-åring försökte begå självmord för att han var annorlunda. Han avslutade sedan med att säga ett par ord till alla där ute som känner sig annorlunda eller konstiga att inte ge upp och fortsätta vara sig själva. En dag kan de stå där han nu står (med en Oscar i handen).

Sämst: Hade varit kul om American Sniper (nominerad) vunnit, men föga överraskande blev det inte så. Även Whiplash hade varit roligare (och mer välförtjänt).


Bästa regi:

Alejandro González Iñárritu (Birdman)

Bäst: Det stod mellan vinnaren och Richard Linklater, men jag är glad att AGI vann då jag finner honom mer sympatisk. Men det har så klart inget med regin att göra där båda var värda Oscarn.

Sämst: Att varken Clint Eastwood för American Sniper eller Christopher Nolan för Interstellar ens var nominerade. En av dessa borde ha vunnit, men det är en annan femma då de alltså inte ens var nominerade.


Bästa manliga huvudroll:

Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

Bäst: Ett klart stabilt och hjärtligt tal. Verkar vara en ödmjuk person, så det uppskattas.

Sämst: Var inte min favorit och hade hellre sett Michael Keaton vinna. Trodde och hoppades lite på att han skulle kunna överraska, men överraskad blev man inte. Mest given i mina ögon? Jake Gyllenhaal borde ha blivit nominerad (och vunnit) för sin prestation i Nightcrawler.


Bästa kvinnliga huvudroll:

Julianne Moore (Still Alice)

Bäst: Favoriten och min favorit. Det var inget snack, hon skulle äntligen vinna och det välförtjänt.

Sämst: Kanske inte ett perfekt tal då hon nog visste att hon hade bra chans att vinna.


Bästa film:

Birdman (Alejandro González Iñárritu)

Bäst: Trodde Boyhood skulle knipa Oscarn innan galan drog igång, men förstod under galans gång att Birdman gick som tåget då den vann flera tyngre priser. Glad att den mer sympatiske regissören av de två favoriterna vann. Sen var det perfekt att Michael Keaton fick avsluta med några ord och säger att han är jätteglad att bara få vara med om detta (lite som att han inser/erkänner att han inte hade haft en chans att ens bli nominerad om det inte varit för filmens skull).

Sämst: Med tanke på att det stod mellan Birdman och Boyhood så blev det det bästa alternativet (även om jag nog tyckte Boyhood var lite bättre). Bästa film av de nominerade var American Sniper, men den överlägset bästa filmen var, precis som jag sagt tidigare och kommer fortsätta säga - Interstellar.

Några avslutande tankar om galan:

Neil Patrick Harris som var Oscarsvärd gjorde kanske inte bort sig, men var ganska blek. Hans skämt gick sällan hem och det kändes inte som han lyfte galan som man vet att de bästa kan göra (Billy Crystal). Kändes som det hela var väldigt "safe".

Det tråkigaste med galan, och det har varit så under en längre tid, var att man inte la ner tillräckligt med tid på att hylla FILMERNA. Det är trots allt det det handlar om. Istället lägger de en massa tid på sång och dansnummer och annat som bara är utfyllnad. Man ska hylla både gamla nominerade/vinnare och de aktuella.

Varje film presenterades väldigt kort (tillsammans med en eller två andra filmer). Samma sak med skådespelarna. Eller rättare sagt, där var det ingen presentation förrän det var dags att dela ut Oscarn. Mycket svagt att göra så och inte lägga ner mer omtänksamhet bakom det hela.

För några år sedan gjorde man en lyckad sak. Varje nominerad skådespelare (alla skådespelarkategorier) presenterades hjärtligt av en kollega som pratade lite kort om dem som person och/eller skådespelare. Detta är något som stack ut och funkade mycket bra. Man kände även att de nominerade uppskattade detta.

Samma sak borde man återinföra och även göra det med flera av de övriga kategorierna. Åtminstone skådespelarna och regissörerna ska få denna uppmärksamhet. Sen ska filmerna få en bättre presentation genom hela galan, något de också lyckats bättre med tidigare år.

4 kommentarer:

 1. Håller med om det mesta du skriver men sång och dans är trevligt synd bara att det var så tråkiga sånger i år.
  Håller med om att presentationerna var dåliga av filmerna men då de utökat antalet bästa film blir det kanske lite knalt med tid?
  Snygg scenografi

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag klagar egentligen inte på sång och dans i sig på Oscarsgalan. Det hör ju liksom till. Men när det tar tid från resten av galan som ska gå till presentationerna som känns stressade så känner man att de lagt krutet på fel ställe.

   Förresten, skrattade mest när presentatören NPH tyckte att mannen från Price Waterhouse Cooper liknade Matt Damon. Tyckte exakt samma sak redan innan galan drog igång när man såg honom komma med väskan ;)

   Radera
 2. Tror nog inte SVT fixade en dålig panel med flit men däremot dröjde det ju ett bra tag innan det blev klart med visning på Flow och då hade de väl inte så mycket tid på sig att dra ihop en bra och genomtänkt panel. Och visst, TV hade kanske varit att föredra, men på det här sättet _fick_ man ju öht en visning som dessutom inte var beroende av om man hade någon obskyr TV-kanal eller inte. På så sätt blev det ju en ökad tillgänglighet jämfört med tidigare år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Fast jag tycker inte det är någon ursäkt att det var ont om tid. Bättre att köra utan någon panel isf, speciellt som det är webbaserat. Då kan man lika gärna köra med Oscars-loggan i reklampauserna.

   Sen tycker jag fortfarande det är oerhört svagt av SVT att inte sända det hela på TV när det ändå inte krockar med de vanliga sändningarna (natten mot måndag). Men jag förmodar att det var billigare att köra som man gjorde. Pinsamt.

   Sen är det inte svårt att förstå vilken nivå det kommer bli på en panel som leds av någon som inte ens är filmintresserad. Det är programmets producent som bär ansvaret och här verkar det som man bara tagit in en kompis utan att bry sig om att det faktiskt handlar om film. Nej, det är sällan man blir så upprörd som i detta fall. Finns ingen ursäkt i mina ögon.

   Radera