söndag 1 februari 2015

We Are MarshallTitel: We Are Marshall
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 2006
Regi: McG
I rollerna: Matthew McConaughey, Matthew Fox, David Strathairn, Anthony Mackie, Ian McShane, Kate Mara

Handling: I en flygkrasch utplånas nästan fullständigt det amerikanska fotbollslaget från "Marshall University", inklusive samtliga tränare och ledare. En ny tränare vill då ta över det så gott som obefintliga laget och bygga upp det på nytt.

Omdöme: Året är 1970 och universitetslaget i amerikansk fotboll "Marshall University" ska flyga hem efter en bortamatch. Med på planet återfinns samtliga spelare, tränare och ledare, samt en del fans. Sammanlagt är de 75 stycken som omkommer när planet störtar. De enda som inte fanns ombord på planet är fyra spelare som var skadade samt den rekryteringsansvarige Red Dawson (Matthew Fox) som skulle ha varit med på planet.Staden är givetvis i chock och många familjer och vänner är drabbade av händelsen. Ett beslut ska fattas om programmet ska läggas ner eller om ett nytt lag ska byggas upp. Det lutar åt att man lägger ner fotbollen, men staden vill se att det hela byggs upp. Desmond (David Strathairn) är skolans president och det är upp till honom att anlita en ny tränare som ska ta sig an den svåra uppgiften. Så dyker en smått okänd tränare upp i form av Jack Lengyel (Matthew McConaughey) som vill hjälpa staden med hela processen.Jack må inte vara den bästa eller mest lämpade tränaren för uppdraget, men han är den enda som visar rätt engagemang och hjärta. Han börjar med att sätta ihop en tränarstab och tillsammans ska de försöka rekrytera ett lag. Vägen dit är inte lätt och frågan är hur staden kommer reagera när säsongen väl kommer igång. Ärren är djupa och även om tiden läker alla sår så har det inte gått särskilt lång tid sedan den fruktansvärda tragedin.Vad filmen gör bra är att respektera "Marshall" då det hela bygger på verkliga händelser. Man väljer också att berätta om den tuffa tiden, uppbyggnaden av något som inte längre fanns. Man kunde lätt ha fokuserat på glansdagarna, det hade varit enklare. Nu får man kanske inte något som direkt går utanför ramarna. Man har sett det mesta förr och man vet ungefär hur det hela ska utveckla sig. Men det är trots allt en fin hyllning till laget, staden och inte minst människorna.Samtliga skådespelare sköter sig utan att för den delen vara direkt minnesvärda. De tre stora rollerna är nog mest solida och spelas av Matthew McConaughey, Matthew Fox och David Strathairn. Medan Fox och Strathairn får mer återhållsamma roller att spela, får McConaughey ta ut svängarna lite mer som den utomstående han spelar. Han är också rätt för rollen som den sympatiske och positive tränaren spelarna ser upp till.Regissören McG må inte vara någon toppregissör med filmer som Charlie's Angels (2000) och uppföljaren eller Terminator Salvation (2009). Däremot var 3 Days to Kill (2014) en positiv överraskning. I jämförelse med dessa filmer är denna ett utpräglat drama med en del sportinslag. Under omständigheterna har han alltså lyckats ganska bra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Hyllningar är alltid svåra och i det här fallet gick den absolut inte hem hos mig. Klyshigt och smörigt

  https://bilderord.wordpress.com/2010/12/27/we-are-marshall-2006/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Brukar gilla filmer om amerikansk fotboll och tycker inte den gör bort sig. Däremot är den relativt lättglömd och känns lite slätstruken.

   Ska in och läsa hos dig också.

   Radera
 2. Detta är en film som jag ryckte på axlarna åt första gången jag såg den... Men andra gången jag såg den, råkade se om den utan att komma ihåg att jag redan sett den, så älskade jag den med hull och hår. Matthew McConaughey är suverän och historien är fascinerande. 4/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, det kan vara så för egen del också faktiskt. Minns inte mycket av den och ska nog se om den någon gång. Gillar MM och tror den kan funka bättre vid en omtitt.

   Radera