onsdag 4 mars 2015

Beauty and the BeastTitel: Beauty and the Beast / Skönheten och odjuret
Genre: Animerat
Land: USA
År: 1991
Regi: Gary Trousdale & Kirk Wise
Röster: Paige O'Hara, Robby Benson, Jerry Orbach, Angela Lansbury

Handling: En gammal trollgumma knackar på vid en prins slott för att få skydd från ovädret. Men den själviske prinsen vägrar släppa in henne och som straff förvandlas han till ett odjur. Förbannelsen kan endast hävas om han kan få en kvinna att bli förälskad i honom hans utseende till trots. Baserad på den klassiska sagan "La Belle et la Bête".

Omdöme: Det är sällan fel med en animerad Disney-klassiker som denna. Det inleds också på helt rätt sätt när man med berättarröst inleder sagan om hur prinsen blev odjuret (Beast). So far so good. När man sen introducerar skönheten (Belle) gör man det i form av några musiknummer. Musikal är inte min grej, men jag har mer överseende med det i en animerad film som denna då det kan funka om det är bra. Det ska visa sig att det är ganska blandad kvalité på de sångnummer man bjuds på under filmens gång.Hela tre sånger från filmen blev Oscarsnominerade, varav den bästa också vann. Det var titellåten "Beauty and the Beast". Tyvärr är resten av de sångnummer man bjuds på ganska intetsägande och alldeles för många för min smak. Det hade räckt med några få, men bra sångnummer. Eftersom musiken inte är direkt strålande gör det att man tappar lusten under filmens gång. Blev också trött vid flera tillfällen, inget bra tecken.Själva sagan är klassisk och i mitt tycke hade filmen funkat klart bättre om man skippat samtliga sångnummer helt och endast behållit "Beauty and the Beast". Det hade helt klart varit mer kraftfullt och effektivt att spara på krutet och bjuda på denna vackra sång med tillhörande uppträdande mellan skönheten och odjuret. Men det är en smaksak så klart. Gillar man resterande sångnummer och musikaler rent generellt är detta säkerligen en guldgruva.De engelska originalrösterna är alla bra och här finns inget att klaga på. Även sångrösterna är fina och samspelta. Favoritröst är nog den som Jerry Orbach bidrar med till ljusstaken Lumiere, inte alls dumt och ett annorlunda val. Filmen skulle komma att bli första animerade film som blev Oscarsnominerad i den stora kategorin Bästa film. På den här tiden hade man fortfarande inte någon kategori för Bästa animerade film så det känns lite som ett sätt att hylla en av många omtyckt film.Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt 6.5
IMDb: 8.1

10 kommentarer:

 1. Jag älskar den här filmen, varenda sekund av den.

  http://www.fiffisfilmtajm.se/skonheten-och-odjuret/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jag gillade inledningen. Jag gillade "Beauty and the Beast" numret. Den är inte dålig, men när musiken inte är särskilt tilltalande under stora delar av filmen blir det inte lika högt betyg från min sida. Dock glad att ha sett den.

   Radera
 2. Oj, vi är igång! Najs.

  Jag kommer igång imorgon (snart torsdag i världen)

  Visste inte ens att du skulle köra en Disney för 90's. Jag har också en med men det blev en annan titel. Kommer under andra halvan av mars månad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ja, visst är det härligt att vara igång igen? Kommer sakna Decennier när det är slut. Men det är mycket kvar innan dess.

   Denna var inte given att den skulle komma med från början, men till slut byttes några ut och några nya kom med, bl.a. denna.

   Radera
 3. Jag minns B&B som väldigt bra, min "nya" Disney-favorit men jag är inte säker på om jag sett den sedan den gick på bio. DÅ var den i alla fall en uppenbarelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag förstår varför den är älskad och jag gillade delar av den ganska mycket. För min del föll den dock mest på att musiken/musikalnumren för det mesta inte var så starka, förutom titellåten då.

   Radera
  2. Men vägs inte sångerna upp av själva filmen som pågår under tiden? Som sagt, jag minns balscenen som fullkomligt magisk men bara för den roterande "kameran", inte för musiken.

   Radera
  3. Sofia: Själva filmen är helt ok och oftast bra om man inte tar med musiken. Men för egen del var det inte heller något extra med storyn. Och musiken är trots allt en stor del för helheten och när den inte riktigt går hem förlorar hela filmen på det.

   Radera
 4. Jag vet att du inte gillar musikaler - håller personligen denna som en av de bästa Disneyfilmerna och har sett den otaliga gånger. Musiknumerna är fantastiska och för historien framåt men det är som sagt en smaksak. Mer sång åt folket ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Sant, musikaler är inte min grej. Men om jag får välja tar jag en animerad musikal alternativt en gammal klassisk musikal som The Sound of Music alla dar i veckan.

   Kanske lite hård mot denna Disney-klassiker. Tyckte inte den var dålig. Mer än en trea är det dock inte i mina ögon, även om jag fullt kan förstå om andra gillar den mer.

   Radera