onsdag 25 mars 2015

Big NightTitel: Big Night
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 1996
Regi: Stanley Tucci & Campbell Scott
I rollerna: Stanley Tucci, Tony Shalhoub, Minnie Driver, Ian Holm, Isabella Rossellini, Allison Janney, Campbell Scott, Liev Schreiber

Handling: Bröderna Primo och Secundo driver en italiensk restaurang, men affärerna går dåligt. De får ett erbjudande om att få dit en jazzstjärna som ska uppträda på restaurangen och de hoppas att det ska bli deras stora lyft.

Omdöme: I en liten amerikansk östkuststad driver två italienska bröder en restaurang sedan en tid tillbaka. De är två immigranter som sökt sig till USA för att hitta lyckan och bli något. Primo (Tony Shalhoub) är den äldre. Det är han som sköter matlagningen och duktig är han, men samtidigt är han något tystlåten och inte alltid den bästa på att prata. Han låter matlagningen tala sitt tydliga språk. Secundo (Stanley Tucci) är den yngre brodern. Han sköter affärerna, serverar och tar hand om gästerna då han är bättre på att vara social.Det är 50-tal och den lilla restaurangen går inte särskilt bra. Det är inget fel på maten, problemet är snarare att folk hellre går till konkurrenten på andra sidan gatan som serverar "vanlig" mat som steaks och spaghetti med köttbullar. En dag får Secundo reda på att banken inte längre kommer betala ut deras lån om de inte betalar av månadsavgiften som de ligger efter med. Secundo ber då ägaren till konkurrent-restaurangen om ett lån. Ägaren Pascal (Ian Holm) säger nej, men har ett annat förslag. Han kan fixa en stor italiensk-amerikansk jazzstjärna som han är vän med som ska uppträda på brödernas restaurang en kväll. Detta kan bli brödernas räddning, men allt måste gå rätt.Stanley Tucci och Tony Shalhoub är mycket bra som Secundo respektive Primo. Att Tucci kunde italienska är föga överraskande, men att Shalhoub (som inte har någon italiensk koppling) talar italienska överraskar. Dialogen är främst på engelska, men de två pratar en hel del italienska med varandra och med andra. Men det är inte det som gör deras prestationer bra. De känns båda väldigt komfortabla och naturliga i sina roller samtidigt som de har ett bra samspel.Vid sidan av Tucci och Shalhoub sticker främst deras tre kvinnor ut. Det är Secundos flickvän spelad av Minnie Driver, hans älskarinna Isabella Rossellini (tillika flickvän till Pascal) samt Primos kärleksintresse, blomsterflickan Allison Janney. Alla tre sätter sin prägel på historien, men här hade man kunnat göra mer och skapat lite mer spänning i luften.Restaurangfilmer växer inte direkt på träd, men en mycket bra sådan som jag direkt tänker på och jämför med är givetvis favoriten Dinner Rush (2000). Förutom matlagningen och att en stor del av handlingen utspelar sig på restaurangen har filmerna inte så mycket gemensamt. Med det sagt är det här inte en dålig film och på många sätt väldigt italiensk. Främst ett drama, men ändå med värme och en del humor.För regin står Stanley Tucci och Campbell Scott, båda främst kända som skådespelare som här gör sin regidebut. Och de gör ett gott hantverk, helt klart. Är det något man kan ha en invändning mot så är det väl främst att filmen kunde gjorts tätare. Man borde antingen ha kapat en del scener eller (vilket hade varit bäst) fått med de olika karaktärerna mer när själva middagen väl drar igång under filmens andra halva. Filmens sista fem minuter i en enda lång tagning avslutar dock det hela fint.

Lite kul att Tony Shalhoub i rollen som kocken Primo med sin stora mustasch starkt påminner om 'The Soup Nazi' från ett klassiskt Seinfeld-avsnitt.4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

4 kommentarer:

 1. Klockrent fångat där med likheten mellan Tony Shalhoub och The Soup Nazi. :)

  Filmen har jag hört en del om, speciellt när det pratas matfilmer. Jag gillar ju Dinner Rush (och matprogram på tv...) så den här borde jag nog ta mig tid att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Eller hur!? Det var svårt att missa likheten (kolla bara vad de båda har runt halsen som extra detalj).

   Se den, tror du skulle gilla den.

   Radera
 2. Har gillat Campbell Scott sedan "Singles". Stanley Tucci är också bra. Klart intressant. Kände inte till denna. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Då tror jag det här kan vara en film för dig.

   Radera