måndag 9 mars 2015

CalvaryTitel: Calvary
Genre: Drama/Komedi
Land: Irland/Storbritannien
År: 2014
Regi: John Michael McDonagh
I rollerna: Brendan Gleeson, Kelly Reilly, Chris O'Dowd, M. Emmet Walsh

Handling: En godhjärtad präst måste konfrontera mörka krafter efter att ha blivit hotad till livet under en bikt. Mannen säger att han ska döda honom på söndag om en vecka.

Omdöme: Jag hade tidigare sett regidebuten The Guard (2011) av John Michael McDonagh som även skrivit manuset. I båda fallen har han Brendan Gleeson i huvudrollen. Skillnaden mellan filmerna är dock ganska stor. Även om det är en del humor här (svart humor) så är det en klart mörkare historia man bjuds på.Det inleds med att Fader James (Gleeson) under en söndags-bikt tar emot ett dödshot av en man som säger att han blev sexuellt utnyttjad av en präst som liten. Mannen säger att han vet att Fader James är en bra man och präst, och just därför vill han döda honom, om en vecka på söndag. Fader James säger sig veta vem mannen är som hotat honom, det är trots allt ett litet samhälle på den irländska landsbygden, men han tänker inte gå till polisen.Under veckan som går får man stifta bekantskap med invånarna som Fader James träffar dagligen. Även hans dotter Fiona (Kelly Reilly) kommer på besök från storstaden. Vad som blir tydligt är att de flesta är fientligt inställda mot kyrkan, åtminstone till den grad att de inte visar så mycket respekt gentemot Fader James och kyrkan, även om de respekterar honom som person.Det är lite oklart vart filmen ska ta vägen under ungefär halva filmen. Dagarna går och söndagen närmar sig. Men Fader James verkar inte vara så värst bekymrad över att det kan vara hans sista dagar i livet. Istället har livet sin lilla gång där folk behöver tröstas, ha stöd eller bara en vän att prata med som lyssnar. Fader James är allt detta och mer. Men även de bästa av människor kan få nog. Bägaren kan rinna över även för Fader James, inte minst då han varit svag för alkoholhaltiga drycker.Brendan Gleeson är en klippa. Fader James är en klippa, precis vad samhället behöver. Filmen tycker jag blir bättre ju längre in man kommer. Det är väl två saker jag fann mindre bra, även om de inte störde så mycket. Ena var karaktären "Little Leo" som förvisso bara är med i två scener, men som jag personligen fann både som onödig och opassande. Andra var den absolut sista scenen. Filmen kunde/borde slutat innan den. Nu gjorde inte sista scenen så mycket, men jag förstod inte direkt poängen med den - helt onödig. Med det sagt gillade jag filmen, mer än jag trodde att jag skulle göra. Den är inte så tung som man tror samtidigt som den inte blir för lättsam som den lätt hade kunnat bli. En svag fyra känns därför helt rätt.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.5

4 kommentarer:

 1. Roligt att den gick hem hos dig :) Filmen är ju lite mindre religiös än vad man kan få känslan av när man ser postern och läser om den.

  Jag hade inte sett The Guard innan jag såg Calvary men nu har jag gjort det. Bra film det med :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, precis. Postern och temat gjorde att man på förhand trodde den skulle vara väldigt tung och religiös. Tyckte man hittade rätt balans och det var en film som verkligen växte och växte.

   Radera
 2. Synd att filmen inte gav dig mer. Jag tycker nog att du är lite väl snål med betyget. 3,5?

  Jag har sett negativ kritik om att figurerna i byn är orealistiska. det var kanske det du reagerade på?

  Jag tyckte att detta var en av de starkaste filmerna från förra året och den kommer åtminstone vara en kandidat för topp 10!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Filmen fick en svag fyra, vilket är klart bra. Den slåss om topp 10 hos mig också, även om det snarare är runt plats 15 för min del.

   Tyckte som sagt filmen tog ett tag på sig att komma igång innan man kände att den verkligen grep tag i en (åtminstone i mig). Därför blev betyget inte högre. Men som sagt, en svag fyra är klart bra i min bok :D

   Radera