torsdag 5 mars 2015

DogfightTitel: Dogfight / Vadet
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1991
Regi: Nancy Savoca
I rollerna: River Phoenix, Lili Taylor, Richard Panebianco, Elizabeth Daily

Handling: Kvällen innan 18-årige Eddie Birdlace och hans vänner ska skickas till Vietnam anordnar de en fest och har en så kallad "Dogfight": den som tar med den fulaste dejten vinner. Birdlace raggar upp den ensamma Rose som jobbar på sin mammas kafé. Hon blir glad över att bli utbjuden, men kommer på deras spel. Men Birdlace har nu blivit förtjust i henne på riktigt...

Omdöme: Året är 1963 och Eddie Birdlace (River Phoenix) och hans tre jämnåriga vänner kallar sig för "The Four Bee's" då allas efternamn börjar på B. Då detta är sista kvällen innan de ska iväg till Vietnam är det tänkt att de ska ha lite kul. Tillsammans med ett tjugotal andra unga soldater ska de försöka hitta en riktig "dog" (ful tjej) för att ta till en fest där en jury ska utse vinnaren som får en mindre summa pengar. Eddie tar med sig Rose (Lili Taylor), men kvällen är fortfarande ung. De två har hela natten på sig att lära känna varandra på riktigt...Det är med en klump i halsen man sitter och ser på när Birdlace lurar stackars ovetandes Rose. Till en början vet jag inte att festen han ska ta henne till är en "dogfight". Det har inte direkt förklarats/varit tydligt i filmens inledning, eller så tänkte jag bara inte på det. Men på vägen till festen märker man att Birdlace behandlar Rose lite illa, utan att vara otrevlig. Man märker att han utnyttjar henne och det känns tungt att veta att hon kommer bli förödmjukad på ett eller annat sätt.River Phoenix höll på att bli en stjärna och hade en ljus framtid framför sig innan han hastigt och lustigt dog av en drogöverdos vid 23 års ålder. Här tycker jag dock han blir överglänst (även om han också är klart bra) av Lili Taylor som är perfekt i rollen som Rose. Hon jobbar hårt på mammas ställe och verkar inte ha många att umgås med, eller prata med för den delen. Det blir mest hemmakvällar framför TV:n med mamma. Men denna kväll/natt tar hon chansen att vara med Birdlace, trots att han alltså lurat med henne till en förödmjukande tillställning.Den där känslan jag fick när Rose tas med till festen och något är på gång, den känslan återvänder inte direkt under filmens gång. Istället blir det en liten romantisk berättelse om Rose och Birdlace, eller Eddie som han heter i förnamn. Man kan tycka att hon borde kapa bandet till honom med en gång. Men man måste ha i åtanke vilken typ av tjej hon är och att året är 1963, vilket innebar andra tider. Dessutom visar Eddie tydligt att han ångrar sig och ber att få bjuda ut henne på en riktig dejt.Det är svårt att hitta några direkta svagheter med filmen eller historien. Samtidigt saknas det något för att verkligen greppa tag i en mer. Det är nog inte heller meningen att man ska manipulera historien eller tittaren. Istället berättas en relativt simpel historia om två till synes olika unga människor som för en natt kan vara sig själva. Hon är inte på väg någonstans i sitt liv. Han är på väg till ett högst osäkert krig. Detta blir en natt de kan ta med sig och leva på.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

4 kommentarer:

 1. Intressant film. Kände inte till den alls tidigare. Verkar vara en rejält tuff/svårt ämne.

  Vad otroligt elakt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Nej, jag var inte heller så säker på vad jag skulle få se, men den var klart bra.

   Håller med om att det var elakt av grabbarna och man kände verkligen för Rose. Den har ju en del humor också så det blir inte SÅ farligt.

   Radera
 2. Tackar för tipset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Du är välkommen! Kul att man kan hitta såna här lite mindre kända filmer i Decennier, trots att det för det mesta handlar om mer kända filmer man missat/velat se.

   Radera